Olie- en gasbedrijf Shell een van weinige stijgers in AEX-index

Nieuws
Olie- en gasconcern Shell was dinsdag een van de zeldzame stijgers in de Amsterdamse AEX-index. Net als oliebedrijven elders in Europa werd Shell (plus 0,7 procent) hoger gezet door berichten dat de olietoevoer vanuit Rusland naar Europa via de Droezjba-pijplijn is stilgevallen.
anp
dinsdag 9 augustus 2022 om 18:03
Afbeelding
beeld anp

Ook de olieprijzen gingen daardoor omhoog. Brentolie, de standaard voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, werd 0,5 procent duurder per vat op 97,10 dollar. Amerikaanse WTI-olie steeg 0,2 procent in prijs op 90,91 dollar per vat.

De Amsterdamse beurs was, net als beurzen elders in Europa, somber gestemd. Beleggers wachten het belangrijke Amerikaanse inflatiecijfer af, dat woensdag komt. Als de consumentenprijzen in de VS sterk blijven stijgen zal de Federal Reserve de rente met stevige stappen blijven verhogen, zo is de verwachting onder handelaren.

Just Eat Takeaway

De AEX daalde 1,5 procent tot 716,93 punten. De MidKap ging 0,5 procent omlaag tot 960,67 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt daalden tot 1,2 procent, die in Londen ging juist 0,1 procent omhoog.

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway was de grootste daler bij de hoofdfondsen met een min van meer dan 7 procent. Ook de chipbedrijven ASML, Besi en ASMI stonden in de staartgroep met verliezen tot 5,4 procent.

PostNL

Heineken daalde 0,9 procent ondanks een positieve boodschap van concurrent Carlsberg. De Deense bierbrouwer verwacht dit jaar fors meer winst te maken dan waar het eerder op rekende. De verkopen in met name Europa en Azië gaan volgens het concern verrassend goed, nu consumenten ondanks de verhoogde prijzen bier blijven drinken in cafés en restaurants. Carlsberg won 4 procent in Kopenhagen.

Bij de middelgrote bedrijven bungelde PostNL onderaan met een verlies van haast 4 procent. Analisten van de Amerikaanse bank Jefferies haalden het aandeel van hun kooplijst na de tegenvallende resultaten die het postbedrijf een dag eerder bekendmaakte.

Airbus

Airbus won 0,4 procent in Parijs. De Europese vliegtuigbouwer leverde in juli minder vliegtuigen af dan in juni vanwege productieproblemen door tekorten aan onderdelen en materialen. Airbus had eind juli al zijn doelstelling voor de leveringen over heel 2022 neerwaarts bijgesteld.

In Frankfurt klom Munich Re 4 procent ondanks een flinke winstdaling in het tweede kwartaal. De Duitse herverzekeraar handhaafde wel de winstverwachting voor het hele jaar. Continental zakte 4,5 procent na tegenvallende resultaten van de Duitse fabrikant van banden en auto-onderdelen.

De euro was 1,0226 dollar waard, tegen 1,0211 dollar een dag eerder.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

D66: mensen binnen 3 jaar verlossen van problematische schulden

Mensen met problematische schulden moeten binnen drie jaar verlost zijn van hun schulden. Dat plan dient D66 dinsdag in bij de begrotingsbehandeling van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Afbeelding

Yesilgöz over 'relschoppers' rond duel Marokko: schaam jullie

Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz vindt dat de "relschoppers" die zondag zorgden voor ongeregeldheden na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK van Qatar zich moeten schamen. "Relschoppers, echt, schaam jullie", aldus de minister.

Afbeelding

Westerse journalist opgepakt bij zeldzame massaprotesten in China

Een vermoedelijk westerse journalist is opgepakt tijdens een straatprotest in de Chinese stad Shanghai. Volgens onbevestigde berichten gaat het om BBC-journalist Edward Lawrence.

Afbeelding

Ruim 37.000 kunstliefhebbers hebben PAN Amsterdam bezocht

De afgelopen week hebben in totaal ruim 37.000 kunstliefhebbers de 35e editie van de kunstbeurs PAN Amsterdam bezocht. De directeur van PAN Amsterdam, Mark Grol, noemt deze editie ‘in alle opzichten geslaagd’.

Afbeelding

Rellen in Brussel na WK-wedstrijd België - Marokko

In Brussel zijn onlusten uitgebroken vanwege de WK-wedstrijd in Qatar tussen België en Marokko. Relschoppers, van wie sommigen zijn getooid met de Marokkaanse vlag, gooien met vuurwerk en flessen, slaan met stokken en stichten brandjes.

Afbeelding

ME Den Haag grijpt in bij onlusten na WK-overwinning Marokko

In Den Haag grijpt de ME zondagavond in omdat er onlusten zijn ontstaan na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK voetbal in Qatar, meldt de politie. ‘De sfeer is wat grimmiger geworden’, aldus een woordvoerder.