Olie- en gasbedrijf Shell een van weinige stijgers in AEX-index

Nieuws
Olie- en gasconcern Shell was dinsdag een van de zeldzame stijgers in de Amsterdamse AEX-index. Net als oliebedrijven elders in Europa werd Shell (plus 0,7 procent) hoger gezet door berichten dat de olietoevoer vanuit Rusland naar Europa via de Droezjba-pijplijn is stilgevallen.
anp
dinsdag 9 augustus 2022 om 18:03
Afbeelding
beeld anp

Ook de olieprijzen gingen daardoor omhoog. Brentolie, de standaard voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, werd 0,5 procent duurder per vat op 97,10 dollar. Amerikaanse WTI-olie steeg 0,2 procent in prijs op 90,91 dollar per vat.

De Amsterdamse beurs was, net als beurzen elders in Europa, somber gestemd. Beleggers wachten het belangrijke Amerikaanse inflatiecijfer af, dat woensdag komt. Als de consumentenprijzen in de VS sterk blijven stijgen zal de Federal Reserve de rente met stevige stappen blijven verhogen, zo is de verwachting onder handelaren.

Just Eat Takeaway

De AEX daalde 1,5 procent tot 716,93 punten. De MidKap ging 0,5 procent omlaag tot 960,67 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt daalden tot 1,2 procent, die in Londen ging juist 0,1 procent omhoog.

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway was de grootste daler bij de hoofdfondsen met een min van meer dan 7 procent. Ook de chipbedrijven ASML, Besi en ASMI stonden in de staartgroep met verliezen tot 5,4 procent.

PostNL

Heineken daalde 0,9 procent ondanks een positieve boodschap van concurrent Carlsberg. De Deense bierbrouwer verwacht dit jaar fors meer winst te maken dan waar het eerder op rekende. De verkopen in met name Europa en Azië gaan volgens het concern verrassend goed, nu consumenten ondanks de verhoogde prijzen bier blijven drinken in cafés en restaurants. Carlsberg won 4 procent in Kopenhagen.

Bij de middelgrote bedrijven bungelde PostNL onderaan met een verlies van haast 4 procent. Analisten van de Amerikaanse bank Jefferies haalden het aandeel van hun kooplijst na de tegenvallende resultaten die het postbedrijf een dag eerder bekendmaakte.

Airbus

Airbus won 0,4 procent in Parijs. De Europese vliegtuigbouwer leverde in juli minder vliegtuigen af dan in juni vanwege productieproblemen door tekorten aan onderdelen en materialen. Airbus had eind juli al zijn doelstelling voor de leveringen over heel 2022 neerwaarts bijgesteld.

In Frankfurt klom Munich Re 4 procent ondanks een flinke winstdaling in het tweede kwartaal. De Duitse herverzekeraar handhaafde wel de winstverwachting voor het hele jaar. Continental zakte 4,5 procent na tegenvallende resultaten van de Duitse fabrikant van banden en auto-onderdelen.

De euro was 1,0226 dollar waard, tegen 1,0211 dollar een dag eerder.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gouverneur: massagraf gevonden in op Russen heroverde stad Lyman

In de recent op de Russen heroverde plaats Lyman in het oosten van Oekraïne is volgens de lokale autoriteiten een massagraf gevonden. Volgens gouverneur Pavlo Kirilenko is onduidelijk hoeveel lichamen zich in het graf bevinden.

Afbeelding

Frankrijk roept Fransen op Iran zo snel mogelijk te verlaten

Frankrijk heeft alle landgenoten opgeroepen Iran zo snel mogelijk te verlaten. ‘Elke Franse bezoeker, inclusief die met een dubbele nationaliteit, loopt er het risico te worden gearresteerd, willekeurig te worden vastgezet en mogelijk onderworpen te worden aan een oneerlijk pro..

Afbeelding

Zware koersverliezen op beurzen New York na banenrapport

De koersenborden op de aandelenbeurzen in New York waren vrijdag aan het slot van de handelsdag dieprood gekleurd. Beleggers op Wall Street reageerden zeer negatief op het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht.

Afbeelding

Organisatie wint Nobelprijs en verliest onroerend goed Moskou

Een van de mensenrechtenorganisaties die vrijdag de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen, de Russische organisatie Memorial, is enkele uren later haar onroerend goed in Moskou kwijtgeraakt.

Afbeelding

Canada weert 10.000 Iraniërs van regime in Teheran voor altijd

Canada heeft sancties afgekondigd tegen ‘het moordende bewind’ in Iran en verbiedt 10.000 mensen van dat regime ooit nog in Canada te komen. Premier Justin Trudeau zei dat dergelijke sancties uitsluitend in de ernstigste omstandigheden worden afgekondigd, zoals bijvoorbeeld naa..

Afbeelding

Karin Hazelhoff, weduwe van Soldaat van Oranje, overleden

Karin Hazelhoff Roelfzema, de weduwe van ‘Soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff Roelfzema, is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie vrijdagavond bekendgemaakt. Zij stierf donderdag in haar slaap op Hawaii, waar zij al een halve eeuw woonde.