Duitse importeurs steenkool zien stevige toename vanaf september

Nieuws
Duitse importeurs van steenkool verwachten dat de import vanaf september flink zal toenemen omdat energiecentrales meer op kolen gaan stoken in plaats van aardgas. Duitsland is bezig zijn afhankelijkheid van Russisch gas af te bouwen vanwege de oorlog in Oekraïne en heeft al gezegd meer op steenkolen in te willen zetten als alternatief.
anp
dinsdag 9 augustus 2022 om 17:52
Afbeelding
beeld anp

De Duitse branchevereniging Verein der Kohlenimporteure (VDKi) zegt tegen persbureau Reuters vanaf september aanzienlijke toenames te verwachten bij de maandelijkse import van steenkolen. Mogelijk is in september al een stijging met 50 procent te zien in vergelijking met mei, toen 2,35 miljoen ton werd geïmporteerd, aldus de voorzitter van de VDKi.

Duitsland heeft gezegd per augustus volledig te zullen stoppen met het kopen van Russisch steenkool. Daardoor zal meer uit andere landen gehaald moeten worden. Tot de landen die extra kolen kunnen gaan leveren behoren volgens de branchevereniging Australië, Zuid-Afrika, Indonesië en Colombia.

Weersomstandigheden

De VDKi stelt wel dat de hoeveelheid extra steenkool die nodig zal zijn kan afhangen van weersomstandigheden. Hoe harder het waait, hoe meer energie wordt opgewekt door windmolens en bij zonnig weer wordt meer opgewekt door zonne-energie.

Ook zijn er logistieke uitdagingen bij de import van steenkool. Zo kan minder worden vervoerd door de binnenvaart door de lage waterstanden van rivieren en kunnen capaciteitsproblemen in havens een rol spelen. Steenkool is nu goed voor ongeveer een kwart van de stroomproductie in Duitsland.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Frankrijk roept Fransen op Iran zo snel mogelijk te verlaten

Frankrijk heeft alle landgenoten opgeroepen Iran zo snel mogelijk te verlaten. ‘Elke Franse bezoeker, inclusief die met een dubbele nationaliteit, loopt er het risico te worden gearresteerd, willekeurig te worden vastgezet en mogelijk onderworpen te worden aan een oneerlijk pro..

Afbeelding

Zware koersverliezen op beurzen New York na banenrapport

De koersenborden op de aandelenbeurzen in New York waren vrijdag aan het slot van de handelsdag dieprood gekleurd. Beleggers op Wall Street reageerden zeer negatief op het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht.

Afbeelding

Organisatie wint Nobelprijs en verliest onroerend goed Moskou

Een van de mensenrechtenorganisaties die vrijdag de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen, de Russische organisatie Memorial, is enkele uren later haar onroerend goed in Moskou kwijtgeraakt.

Afbeelding

Canada weert 10.000 Iraniërs van regime in Teheran voor altijd

Canada heeft sancties afgekondigd tegen ‘het moordende bewind’ in Iran en verbiedt 10.000 mensen van dat regime ooit nog in Canada te komen. Premier Justin Trudeau zei dat dergelijke sancties uitsluitend in de ernstigste omstandigheden worden afgekondigd, zoals bijvoorbeeld naa..

Afbeelding

Karin Hazelhoff, weduwe van Soldaat van Oranje, overleden

Karin Hazelhoff Roelfzema, de weduwe van ‘Soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff Roelfzema, is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie vrijdagavond bekendgemaakt. Zij stierf donderdag in haar slaap op Hawaii, waar zij al een halve eeuw woonde.

Afbeelding

President Bundesbank: ECB moet rente sterk blijven verhogen

De Europese Centrale Bank (ECB) moet doorgaan met het sterk verhogen van de rente om zo de torenhoge inflatie tegen te gaan. Dat zei president Joachim Nagel van de Duitse centrale bank, de Bundesbank, tegen de krant Süddeutsche Zeitung.