Slowaakse raffinaderij draait weer ondanks oliestop uit Rusland

Nieuws
De enige olieraffinaderij in Slowakije, Slovnaft, hervat de productie nadat die enkele dagen stillag omdat het bedrijf geen ruwe olie vanuit Rusland meer krijgt. Daarom moet de raffinaderij nu een beroep doen op zijn oliereserves.
anp
dinsdag 9 augustus 2022 om 17:40
Afbeelding
beeld anp

Vorige week besloot het Oekraïense olietransportbedrijf Ukrtransnafta de aanvoer via de Droezjba-oliepijpleiding te stoppen. Die leiding loopt vanuit Rusland via Oekraïne naar Hongarije, Slowakije en Tsjechië. Volgens de Russische beheerder van de pijpleiding Transneft omdat sancties de betaling voor de doorvoer verhinderden.

Zo zou Transneft Ukrtransnafta hebben betaald, maar kreeg het bedrijf het geld een week later teruggestort. Volgens Transneft kwam dat omdat nationale overheden grensoverschrijdende betalingen vanuit Rusland moeten goedkeuren. Transneft heeft al aangegeven aan alternatieve opties te werken om het geld alsnog over te maken.

Gesprek met partners

Slovnaft zegt in een verklaring dat het bedrijf in gesprek is met de Russische en Oekraïense partners. Daarbij heeft de raffinaderij aangeboden om de betalingen te voldoen. Zo hoopt Slovnaft de onderbreking in de olieaanvoer weg te nemen. Als alle partijen meewerken, zo verklaart Slovnaft, zijn de voorraden binnen enkele dagen weer aangevuld.

De Tsjechische beheerder van de oliepijpleiding Mero verwacht dat de olietoevoer ‘binnen enkele dagen’ wordt hervat. Een verdere toelichting ontbreekt daarbij.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vliegtuig maakt noodlanding in Praag door mogelijk explosief

Een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet onderweg naar de stad Bristol maakte zondagavond een noodlanding in Praag nadat melding was gemaakt van een mogelijk explosief aan boord. Dat zegt de luchthaven van de Tsjechische hoofdstad.

Afbeelding

Tsunamigevaar voor Amerikaans Samoa na zeebeving in Stille Oceaan

Het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) waarschuwt voor een tsunami die onder meer Samoa zou kunnen treffen, een buitengebied van de Verenigde Staten. De mogelijke tsunami is het gevolg van een zeebeving op ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Tonga in de Stille Oceaan.

Afbeelding

Kap van onveilige Mandelabrug in Zoetermeer met spoed ontmanteld

De glazen overkapping van de onveilige brug over de A12 in Zoetermeer wordt met spoed ontmanteld. Daartoe is besloten na een eerste advies van Rijkswaterstaat. Het verkeer onder de fiets- en loopbrug hoeft niet te worden stilgelegd, meldt de gemeente.

Afbeelding

VS tegen nieuwe nederzettingen Israël op Westelijke Jordaanoever

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zondag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen de vestiging van nieuwe nederzettingen door de volgende Israëlische regering.

Afbeelding

Oud-Unilevertopman Floris Maljers (89) overleden

Oud-topman Floris Maljers van Unilever is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan de Volkskrant laten weten. Maljers leidde het levensmiddelenconcern van 1984 tot 1994. Ook was hij commissaris bij diverse grote bedrijven zoals KLM, Philips en ABN AMRO.

Afbeelding

Von der Leyen wil actie tegen marktverstorende subsidies VS

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft problemen met economische plannen van de Verenigde Staten. Een wet waarmee de Amerikaanse president Joe Biden honderden miljarden dollars vrijmaakt voor de overgang naar milieuvriendelijkere technologieën..