Glastuinbouw snapt stilte van andere sectoren over energie niet

Nieuws
De hoge energieprijzen drukken al bijna een jaar op de glastuinbouw, maar ook andere sectoren binnen het midden- en kleinbedrijf hebben daar last van. Toch laten die sectoren nauwelijks van zich horen, en dat bevreemdt branchevereniging Glastuinbouw Nederland. ‘Er ligt wel degelijk een enorme druk op de economie, op het investeringsvermogen van bedrijven en op het financiële beleid van de overheid’, zegt voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland.
anp
dinsdag 9 augustus 2022 om 17:19
Afbeelding
beeld anp

Bom-Lemstra rekent voor dat in een normaal jaar er in Nederland 8 miljard euro voor gas werd betaald. Met de huidige gasprijs is dat 80 miljard euro. ‘De langetermijnoplossing ligt in verdere verduurzaming, maar met de huidige energieprijzen verdampt het vermogen tot investeren en innoveren.’

Volgens Glastuinbouw Nederland vreest de sector voor de komende herfst en winter. ‘Met de gasprijzen van dit moment is het niet mogelijk om de teelt rendabel te krijgen.’ Voorzitter Bom-Lemstra is blij dat er meer aandacht is voor de financiële gevolgen voor consumenten omdat daarmee mogelijk ook meer aandacht komt voor de kosten voor bedrijven. ‘Het gaat in de politiek en in de media vooral over de beschikbaarheid, het besparen en de prijs van gas, maar ik hoor nog te weinig over de economische consequenties voor het bedrijfsleven.’

De glastuinbouw bereidt publieksvriendelijke acties voor om steun te krijgen van de overheid. ‘Het kabinet ondersteunt wel de consument, maar laat de glastuinbouw letterlijk in de kou staan.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Afbeelding

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft.

Afbeelding

Macron wijst Musk op noodzaak regels bij Twitter

De Franse president Emmanuel Macron heeft met de nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, een ‘helder en eerlijk’ gesprek gehad over de regels rond content op het socialemediaplatform. Beiden ontmoetten elkaar in de VS, waar Macron op staatsbezoek is.

Afbeelding

EU-landen en G7 akkoord over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.