Glastuinbouw snapt stilte van andere sectoren over energie niet

Nieuws
De hoge energieprijzen drukken al bijna een jaar op de glastuinbouw, maar ook andere sectoren binnen het midden- en kleinbedrijf hebben daar last van. Toch laten die sectoren nauwelijks van zich horen, en dat bevreemdt branchevereniging Glastuinbouw Nederland. ‘Er ligt wel degelijk een enorme druk op de economie, op het investeringsvermogen van bedrijven en op het financiële beleid van de overheid’, zegt voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland.
anp
dinsdag 9 augustus 2022 om 17:19
Afbeelding
beeld anp

Bom-Lemstra rekent voor dat in een normaal jaar er in Nederland 8 miljard euro voor gas werd betaald. Met de huidige gasprijs is dat 80 miljard euro. ‘De langetermijnoplossing ligt in verdere verduurzaming, maar met de huidige energieprijzen verdampt het vermogen tot investeren en innoveren.’

Volgens Glastuinbouw Nederland vreest de sector voor de komende herfst en winter. ‘Met de gasprijzen van dit moment is het niet mogelijk om de teelt rendabel te krijgen.’ Voorzitter Bom-Lemstra is blij dat er meer aandacht is voor de financiële gevolgen voor consumenten omdat daarmee mogelijk ook meer aandacht komt voor de kosten voor bedrijven. ‘Het gaat in de politiek en in de media vooral over de beschikbaarheid, het besparen en de prijs van gas, maar ik hoor nog te weinig over de economische consequenties voor het bedrijfsleven.’

De glastuinbouw bereidt publieksvriendelijke acties voor om steun te krijgen van de overheid. ‘Het kabinet ondersteunt wel de consument, maar laat de glastuinbouw letterlijk in de kou staan.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Noord-Korea vuurt opnieuw raket af

Enkele dagen nadat Noord-Korea een raket afvuurde die over Japan heen vloog, heeft het regime van Kim Jong-un donderdagochtend (lokale tijd) opnieuw een raket afgevuurd. Volgens Japan en Zuid-Korea gaat het mogelijk om een ballistische raket.

Afbeelding

Lula krijgt opnieuw steun van afgevallen presidentskandidaat

De Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva heeft in de race om het presidentschap een steunbetuiging ontvangen van senator Simone Tebet. Zij werd zondag bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen derde en viel af.

Afbeelding

Remkes: kabinet moet echt andere toon aanslaan

Het kabinet moet in de stikstofdiscussie een andere toon aanslaan richting boeren én echt de dialoog met hen aangaan. Dat zei stikstofbemiddelaar Johan Remkes woensdag in Nieuwsuur. Tegelijkertijd riep hij de boeren op aan tafel te blijven zitten.

Afbeelding

Wall Street met kleine verliezen de handel uit

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met kleine verliezen gesloten. Kort voor het einde van de sessie doken de graadmeters alsnog in het rood, waarmee de graadmeters het nalieten de ingezette prijsrally een vervolg te geven.

Afbeelding

Biden bezoekt Florida na verwoestende orkaan Ian

De Amerikaanse president Joe Biden heeft woensdag een bezoek gebracht aan het door orkaan Ian getroffen gebied in de staat Florida. Hij keek samen met first lady Jill vanuit een helikopter naar de verwoestingen en beloofde hulp aan de getroffenen.

Afbeelding

Sanquin: 4 op de 5 bloeddonors hebben corona gehad

77 procent van de bloeddonoren heeft inmiddels een coronabesmetting doorgemaakt. Dat meldt Sanquin op basis van de nieuwste meting onder Nederlandse bloeddonors. Onder jonge mensen tussen 18 en 25 jaar is zelfs 90 procent besmet geweest.