Naaldbossen en heide staan er erg slecht voor door droogte

Nieuws
Naald- en andere bossen op de hoge zandgronden in Nederland staan er erg slecht voor door de aanhoudende droogte. Ook de heide heeft er ernstig onder te lijden. Een deel van de hei zal afsterven. Terreinbeheerders spreken van historisch lage waterstanden en maken zich grote zorgen, staat in de droogtemonitor die de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) dinsdag heeft verspreid.
anp
dinsdag 9 augustus 2022 om 17:12
Afbeelding
beeld anp

De bossen waren al in een mindere conditie door droogte in voorgaande jaren. Nu valt er steeds geen regen, terwijl de grondwaterstand op de hoge zandgronden - onder meer in Brabant, Twente en de Achterhoek - al onder een kritische grens is gezakt. Bomen kunnen daardoor geen vocht opnemen. Heidevelden verdorren snel. In Zeeland lijkt de tweede leg van de kustbroedvogels te mislukken door de droogte.

Waterbeheerders proberen wel zoveel mogelijk water aan te voeren naar de gebieden waar beken, vennen en poelen al zijn drooggevallen, maar de waterkwaliteit loopt ook in heel Nederland terug. Het water wordt steeds warmer en daardoor komt er steeds meer blauwalg en ook botulisme voor. Water met blauwalg is niet geschikt voor natuurgebieden. Vogels en vissen gaan dood aan een besmetting met botulisme. Bovendien kan kwetsbare flora en fauna niet goed tegen water dat van nature niet in hun leefgebied thuishoort. De LCW denkt dat deze problemen de komende week nog verder toenemen.

Ook de landbouw ziet de omstandigheden verslechteren, aldus de LCW. Door verdamping en hoge temperaturen wordt de bodem steeds droger. Omdat er op veel plekken niet gesproeid mag worden stagneert de groei van gewassen. De opbrengst per hectare zal onvermijdelijk minder zijn dan andere jaren, meldt de sector. De scheepvaart heeft nu op vrijwel alle grote rivieren last van verminderde vaardiepte. Er zijn nog geen problemen met de bereiding van drinkwater, maar de algenbloei neemt wel toe.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rapport: NL-Alert om overbelaste 112 tijdens storm kwam laat

Het duurde ongeveer anderhalf uur voordat er een NL-Alert werd verstuurd toen eerder dit jaar het alarmnummer 112 overbelast raakte tijdens storm Eunice.

Afbeelding

Primeur voor Oost-Europa: Slovenië opent huwelijk voor homo’s

Als eerste Oost-Europese land heeft Slovenië het huwelijk opengesteld voor partners van hetzelfde geslacht. Het Sloveense parlement legaliseerde het zogenoemde homohuwelijk en adoptie door gays.

Afbeelding

Piloten Lufthansa-dochter Eurowings gaan donderdag staken

Piloten van de Duitse luchtvaartmaatschappij Eurowings willen donderdag gaan staken. Volgens pilotenvakbond Cockpit proberen ze op die manier aan te dringen op onder meer extra vrije dagen en langere rusttijden.

Afbeelding

Lagarde: inflatie eurozone heeft mogelijk piek nog niet bereikt

De inflatie in de eurozone heeft mogelijk zijn piek nog niet bereikt. Dat volgt uit opmerkingen van president Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB). Zij vindt het lastig te voorspellen of het algehele prijspeil nog verder gaat oplopen of niet.

Afbeelding

Moskou waarschuwt voor directe oorlog tussen VS en Rusland

De Russische regering heeft gewaarschuwd dat de massale wapenleveranties en het verstrekken van inlichtingen door vooral de Verenigde Staten aan Oekraïne het risico van een directe confrontatie tussen Rusland en de NAVO naderbij brengt.

Afbeelding

Krimp Schiphol kost volgens KLM waarschijnlijk 30 bestemmingen

Door de krimpplannen voor Schiphol van het kabinet moet KLM zijn bestemmingennetwerk waarschijnlijk flink verkleinen. De luchtvaartmaatschappij denkt dat er dan zo’n 25 Europese plaatsen geschrapt moeten worden en zeker vijf verdere bestemmingen.