Dode en gewonden door explosies op militair vliegveld op de Krim

Nieuws
Op een militair vliegveld op het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim hebben dinsdag meerdere explosies plaatsgevonden. Er is een dode gevallen en meerdere mensen raakten gewond, melden de lokale Russische autoriteiten. Online zijn er filmpjes geplaatst die grote rookpluimen tonen.
anp
dinsdag 9 augustus 2022 om 16:47 aangepast 20:41
Afbeelding
beeld anp

Het militaire vliegveld ligt in Novofedorivka, vlakbij de Zwarte Zee. Een hooggeplaatste functionaris binnen het Oekraïense leger zegt tegen The New York Times dat Oekraïne achter de explosies zit. "Dit was een luchtmachtbasis vanwaar vliegtuigen regelmatig opstegen om aanvallen op onze troepen uit te voeren op het zuidelijke strijdtoneel", meldt hij op basis van anonimiteit. Welk wapen er is gebruikt, wil hij niet zeggen. Wel zou het gaan om een wapen dat "exclusief van Oekraïense makelij was".

Volgens het Russische ministerie van Defensie ging het echter om vliegtuigmunitie die per ongeluk afging. Het departement zegt dat er geen aanval is geweest.

Verklaring

Oekraïne heeft zelf een cryptische verklaring naar buiten gebracht. Kiev zegt onder meer de oorzaak van de brand niet te kunnen vaststellen, maar "herinnert nogmaals aan de brandveiligheidsregels en het rookverbod op onbevoegde plekken". Ook zegt het land dat een brand door "een terroristisch land" gebruikt kan worden "in een informatieoorlog".

Volgens Moskou zou niemand gewond zijn geraakt en is er geen militair materieel beschadigd geraakt. De lokale autoriteiten van de Krim melden echter één dode en spraken eerder al over vijf gewonden, onder wie een kind. The Kyiv Independent heeft het over drie gewonden.

Minstens twaalf explosies

Ooggetuigen vertellen aan persbureau Reuters dat rond 15.30 uur (lokale tijd) minstens twaalf explosies waren te horen. Ongeveer een half uur later was er nog een knal. Die was het luidst en zorgde voor nog twee rookpluimen. In de nabijgelegen stad Saki gingen de sirenes af.

De Russische gouverneur van het Oekraïense schiereiland, dat in 2014 door Rusland is ingelijfd, zei eerder op de dag dat "de omstandigheden worden opgehelderd". Zijn adviseur bevestigde dat er explosies waren geweest, maar weigerde iets over de mogelijke oorzaak te zeggen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.

Afbeelding

Onderzoek: meeste oudere boeren hebben geen opvolger klaarstaan

De meeste boeren van 60 jaar of ouder hebben geen opvolger klaarstaan om hun bedrijf over te nemen. Dat volgt uit onderzoek door AgriDirect dat informatie heeft verzameld over de leeftijd en opvolgsituatie van ruim 14.500 agrarische bedrijven.

Afbeelding

Halsema: Amsterdam wil wantrouwen tegen burgers verminderen

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema wil dat het gemeentebestuur burgers minder wantrouwt, want dat gebeurt nu nog te veel, zegt ze in gesprek met de lokale omroep AT5.

Afbeelding

Akkoord EU-landen over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Hooggerechtshof Nigeria kijkt naar verzet Shell tegen compensatie

Olie- en gasconcern Shell mag van het Nigeriaanse Hooggerechtshof een eerdere uitspraak aanvechten over een grote vergoeding voor een vermeende lekkage.