Doden en gewonden bij botsingen op Westelijke Jordaanoever

Nieuws
Drie Palestijnen zijn om het leven gekomen bij confrontaties met Israëlische troepen die op de Westelijke Jordaanoever een woning binnenvielen, melden de Palestijnse autoriteiten. Het gaat volgens het Israëlische leger onder anderen om een hoge commandant van de militie Al-Aqsa Martelarenbrigades.
anp
dinsdag 9 augustus 2022 om 09:15 aangepast 13:07
Afbeelding
beeld anp

De tweede dode is volgens het leger "een andere terrorist die in het huis was". De derde zou een jongen (16) zijn geweest die op straat liep. Niet alleen bij de woning in Nablus, maar ook elders in de bezette stad vonden botsingen met het leger plaats. Hulporganisatie Rode Halve Maan zegt 69 mensen met schotwonden te hebben behandeld. Er raakten geen Israëlische militairen gewond.

De door Israël gezochte commandant weigerde zichzelf over te geven en barricadeerde zich met andere militanten in zijn woning. Bij het daaropvolgende vuurgevecht werden volgens het Israëlische leger raketten op het huis afgevuurd. De Al-Aqsa Martelarenbrigades, een van de belangrijkste milities onder de regerende Fatah-partij, dreigen met een tegenaanval.

Dagelijkse operaties

De Israëlische veiligheidsdiensten voeren al maandenlang bijna dagelijks operaties uit op de Westelijke Jordaanoever, waarbij de focus ligt op militanten van Islamitische Jihad. De nieuwe confrontaties komen kort na het begin van een wapenstilstand die de groepering en Israël hadden gesloten na drie dagen vol geweld.

Israël startte vrijdag met het "preventief" bombarderen van posities van Islamitische Jihad in de Gazastrook. Militanten in dat gebied reageerden daarop met het afvuren van meer dan duizend raketten. Er stierven 46 Palestijnen en ook vielen er zo'n 360 gewonden. Het staakt-het-vuren, dat tot stand kwam met hulp van Egypte, ging zondagavond in.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.

Afbeelding

Onderzoek: meeste oudere boeren hebben geen opvolger klaarstaan

De meeste boeren van 60 jaar of ouder hebben geen opvolger klaarstaan om hun bedrijf over te nemen. Dat volgt uit onderzoek door AgriDirect dat informatie heeft verzameld over de leeftijd en opvolgsituatie van ruim 14.500 agrarische bedrijven.

Afbeelding

Halsema: Amsterdam wil wantrouwen tegen burgers verminderen

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema wil dat het gemeentebestuur burgers minder wantrouwt, want dat gebeurt nu nog te veel, zegt ze in gesprek met de lokale omroep AT5.

Afbeelding

Akkoord EU-landen over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Hooggerechtshof Nigeria kijkt naar verzet Shell tegen compensatie

Olie- en gasconcern Shell mag van het Nigeriaanse Hooggerechtshof een eerdere uitspraak aanvechten over een grote vergoeding voor een vermeende lekkage.