Chipbedrijven centraal op rustig Damrak na cijfers Nvidia

Nieuws
Op de Amsterdamse beurs zullen de chipbedrijven ASMI, Besi en ASML dinsdag mogelijk bewegen op tegenvallende resultaten van Nvidia. Het Amerikaanse chipbedrijf gaf aan dat vooral de vraag naar zijn grafische kaarten vanuit de gamesindustrie veel zwakker is geworden. Beleggers maken zich verder op voor een relatief rustige beursdag, waarbij vooral wordt gewacht op het belangrijke Amerikaanse inflatiecijfer, dat woensdag verschijnt.
anp
dinsdag 9 augustus 2022 om 08:17
Afbeelding
beeld anp

De situatie rond Taiwan houdt de gemoederen ook bezig. De minister van Buitenlandse Zaken van Taiwan zei tijdens een persconferentie dat China de militaire oefeningen in de Straat van Taiwan gebruikt om zich voor te bereiden op een aanval op het eiland. De Chinese oefeningen begonnen donderdag als een reactie op het bezoek van de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi aan het eiland.

De AEX-index koerst af op een vrijwel vlak begin en ook elders in Europa lijken de beurzen met kleine koersuitslagen te openen na de winstbeurt een dag eerder. De Aziatische aandelenmarkten gingen dinsdag overwegend licht vooruit. De Nikkei in Tokio was een negatieve uitschieter en sloot 0,9 procent lager door een fors koersverlies voor SoftBank. De grote Japanse techinvesteerder leed afgelopen kwartaal een recordverlies. De Hang Seng-index in Hongkong klom een fractie.

Postbezorger PostNL zal waarschijnlijk koersdruk ondervinden van een adviesverlaging door Jefferies. Galapagos liet weten dat investeerder FMR zijn belang in de biotechnoloog heeft uitgebreid tot bijna 5,7 procent.

Ook gaat de aandacht uit naar Heineken na een positieve boodschap van concurrent Carlsberg. De Deense bierbrouwer verwacht dit jaar fors meer winst te maken dan waar het eerder op rekende. De verkopen in met name Europa en Azië gaan volgens het concern verrassend goed, nu consumenten ondanks de verhoogde prijzen bier blijven drinken in cafés en restaurants.

In Parijs staat Airbus in de belangstelling. De Europese vliegtuigbouwer heeft in juli minder vliegtuigen afgeleverd dan in juni vanwege productieproblemen door verstoringen in de levering van onderdelen en materialen. Airbus had eind juli al zijn doelstelling voor de leveringen over heel 2022 neerwaarts bijgesteld vanwege de problemen bij de toelevering.

De euro was 1,0198 dollar waard, tegen 1,0211 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent duurder op 90,87 dollar. Brentolie kostte ook 0,1 procent meer, op 96,72 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Acht mensen gearresteerd wegens diefstal werk Banksy in Kiev

Acht mensen zijn gearresteerd wegens hun poging een muurschildering van Banksy in een voorstad van Kiev te stelen. De Oekraïense autoriteiten lieten weten dat het kunstwerk van de Britse graffitiartiest nog in goede staat verkeert. De verdachten zijn tussen de 27 en 60 jaar.

Afbeelding

WSJ: Apple maakt plannen om productie uit China te verplaatsen

Techconcern Apple wil zijn toeleveringsketen beter spreiden. De maker van onder meer de populaire iPhones gaat in China, waar de meeste van zijn producten worden gemaakt, gebukt onder strenge coronamaatregelen en protesten die de productie in de weg zitten.

Afbeelding

Lange Frans teruggekeerd op YouTube

Lange Frans is teruggekeerd op YouTube, heeft de rapper zaterdag via Twitter bekendgemaakt. Zijn YouTube-account werd in oktober 2020 en januari 2021 door YouTube verwijderd.

Afbeelding

Kremlin niet akkoord met olieprijsplafond

Rusland ‘zal niet akkoord gaan’ met een prijsplafond dat door de landen van de G7 en hun bondgenoten wordt opgelegd voor Russische olie. Dat meldden Russische staatsnieuwsagentschappen, die een verklaring van het Kremlin citeerden.

Afbeelding

EU: Twitter riskeert boete of ban bij niet naleven regels

Sociale-mediabedrijf Twitter kan een boete krijgen of helemaal worden verbannen als het zich niet aan de Europese regels houdt. Dat zei EU-commissaris voor de Interne Markt Thierry Breton, die sprak met Duitse en Franse journalisten.

Afbeelding

Politie vindt 813 kilo vuurwerk in Westerhaar-Vriezenveensewijk

De politie heeft vrijdag bij een woning in het Twentse dorp Westerhaar-Vriezenveensewijk 813 kilo vuurwerk in beslag genomen. Er is niemand aangehouden, maar de politie laat weten een verdachte in het vizier te hebben.