Verlies voor luchthavenexploitant Frankfurt ondanks meer drukte

Nieuws
Luchthavenexploitant Fraport heeft de eerste zes maanden van het jaar afgesloten met een miljoenenverlies ondanks een stevige groei van het aantal reizigers. De uitbater van onder meer de grootste luchthaven van Duitsland, die van Frankfurt, moest miljoenen afschrijven op zijn belang in Pulkovo Airport in het Russische Sint-Petersburg, waar Fraport via via een minderheidsbelang in heeft.
anp
dinsdag 9 augustus 2022 om 08:03
Afbeelding
beeld anp

Fraport, dat ook verschillende Griekse luchthavens bezit, zette een verlies van 53,1 miljoen euro in de boeken. Dat was fors meer dan 15,4 miljoen euro die het in de eerste zes maanden van 2021 tekortkwam. Het verlies van de onderneming werd vrijwel volledig veroorzaakt door de afschrijving van 163,3 miljoen euro.

Volgens Fraport-topman Stefan Schulte is het verlies genomen ‘met het oog op de verdere ontwikkeling van de sancties in verband met de oorlog van Rusland tegen Oekraïne’, laat hij in een toelichting weten. Volgens Schulte is geen sprake van een verkoop. Contractueel is een verkoop van het belang tot 2025 niet mogelijk.

Omzet

De omzet van de luchthavenuitbater groeide met twee derde tot ruim 1,3 miljard euro. Op sommige Griekse luchthavens zorgt de vakantiedrukte ervoor dat er weer meer reizigers werden verwelkomd dan voor de coronacrisis.

De luchthaven van Frankfurt verwerkte in het eerste halfjaar van 2022 bijna 21 miljoen reizigers. Daarmee lag het aantal passagiers nog altijd ruim een derde onder de piek van recordjaar 2019, het laatste jaar voor de coronacrisis. In juni ging het om bijna 5 miljoen reizigers. Dat aantal werd voor het eerst sinds corona gehaald en komt neer op driekwart van het niveau van het recordjaar.

Uitdagingen

De grote drukte zadelt Fraport wel op met operationele uitdagingen. Zo kampt ook de luchthaven van Frankfurt vanwege personeelskrapte met vertragingen en andere problemen. Schulte benadrukt dat Fraport nog niet de service en kwaliteit aan reizigers kan bieden die het zou willen.

Voor het hele jaar houdt Fraport voor Frankfurt rekening met 45 miljoen tot 50 miljoen reizigers. Dat is meer dan de 39 miljoen tot 46 miljoen reizigers die het eerder voorzag.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vliegtuig maakt noodlanding in Praag door mogelijk explosief

Een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet onderweg naar de stad Bristol maakte zondagavond een noodlanding in Praag nadat melding was gemaakt van een mogelijk explosief aan boord. Dat zegt de luchthaven van de Tsjechische hoofdstad.

Afbeelding

Tsunamigevaar voor Amerikaans Samoa na zeebeving in Stille Oceaan

Het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) waarschuwt voor een tsunami die onder meer Samoa zou kunnen treffen, een buitengebied van de Verenigde Staten. De mogelijke tsunami is het gevolg van een zeebeving op ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Tonga in de Stille Oceaan.

Afbeelding

Kap van onveilige Mandelabrug in Zoetermeer met spoed ontmanteld

De glazen overkapping van de onveilige brug over de A12 in Zoetermeer wordt met spoed ontmanteld. Daartoe is besloten na een eerste advies van Rijkswaterstaat. Het verkeer onder de fiets- en loopbrug hoeft niet te worden stilgelegd, meldt de gemeente.

Afbeelding

VS tegen nieuwe nederzettingen Israël op Westelijke Jordaanoever

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zondag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen de vestiging van nieuwe nederzettingen door de volgende Israëlische regering.

Afbeelding

Oud-Unilevertopman Floris Maljers (89) overleden

Oud-topman Floris Maljers van Unilever is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan de Volkskrant laten weten. Maljers leidde het levensmiddelenconcern van 1984 tot 1994. Ook was hij commissaris bij diverse grote bedrijven zoals KLM, Philips en ABN AMRO.

Afbeelding

Von der Leyen wil actie tegen marktverstorende subsidies VS

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft problemen met economische plannen van de Verenigde Staten. Een wet waarmee de Amerikaanse president Joe Biden honderden miljarden dollars vrijmaakt voor de overgang naar milieuvriendelijkere technologieën..