Techinvesteerder SoftBank zakt op Japanse beurs na recordverlies

Nieuws
SoftBank werd dinsdag 7 procent lager gezet op de aandelenbeurs in Tokio. De grote Japanse techinvesteerder werd afgestraft door beleggers na een recordverlies van omgerekend zo’n 23 miljard euro in het afgelopen kwartaal. Het bedrijf zag zijn belangen in grote techbedrijven als Uber en Coupang flink minder waard worden door de neergang van de beurzen in de afgelopen maanden door de angst voor recessie en renteverhogingen.
anp
dinsdag 9 augustus 2022 om 07:19
Afbeelding
beeld anp

De Nikkei-index in Tokio noteerde mede door het koersverlies van zwaargewicht SoftBank 1 procent lager. Ook de chipbedrijven stonden onder druk na tegenvallende kwartaalcijfers van de Amerikaanse branchegenoot Nvidia, die ruim 6 procent verloor op Wall Street. De Japanse chiptester Advantest zakte 3 procent en de maker van chipapparatuur Tokyo Electron leverde bijna 9 procent in.

Ook in Zuid-Korea gingen de chipbedrijven omlaag. De grote chipmakers Samsung en SK Hynix raakten meer dan 1 procent kwijt. De Kospi in Seoul hield desondanks het hoofd boven water met een plus van 0,3 procent. Ook de All Ordinaries in Sydney boekte een kleine winst van 0,1 procent. In India en Singapore hadden beleggers een vrije dag.

De Chinese beurzen wonnen terrein ondanks de aanhoudende spanningen tussen China en Taiwan. De minister van Buitenlandse Zaken van Taiwan verklaarde dat China de militaire oefeningen in de Straat van Taiwan gebruikt om zich voor te bereiden op een aanval op het eiland. De hoofdindex in Shanghai won 0,3 procent en de Hang Seng-index in Hongkong klom 0,6 procent. Alibaba steeg dik 2 procent. De Chinese webwinkel heeft een aanvraag ingediend om van zijn beursnotering in Hongkong een hoofdnotering te maken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet worstelt met steun aan mkb’ers met hoge energierekening

Het kabinet worstelt met zijn wens om ook bakkers, slagers, tuinders en andere middelgrote en kleine bedrijven die veel energie verbruiken, tegemoet te komen deze winter.

Afbeelding

D66: minister Adema moet steun manifest tegen transwet intrekken

D66-Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken vindt dat de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zijn steun voor een manifest tegen de nieuwe transgenderwet die het kabinet heeft ingediend, moet intrekken.

Afbeelding

Eerste asielzoekers aangekomen op cruiseschip in Amsterdam

Zo’n honderd asielzoekers zijn dinsdagmiddag aangekomen op een cruiseschip in het Amsterdamse Westelijk Havengebied. Hier is voor zeker een half jaar noodopvang geregeld.

Afbeelding

Bijna kwart van 70-plussers heeft herhaalprik gekregen

Bijna een kwart van alle mensen van 70 jaar en ouder heeft de herhaalprik tegen het coronavirus gehaald. De vaccinatiegraad stijgt momenteel snel. De nieuwe inentingsronde begon op 19 september.

Afbeelding

Morad El Ouakili vervangt Giel Beelen op NPO Radio 2

Morad El Ouakili vervangt Giel Beelen op NPO Radio 2, die vanaf januari stopt met zijn radioshow. Dat maakt omroep BNNVARA dinsdag bekend. El Ouakili, die nu nog iedere zaterdagavond een programma presenteert op de zender, neemt het dagelijkse avondslot over van Beelen.

Afbeelding

Gazprom dreigt gaslevering aan Moldavië stop te zetten

Rusland heeft Moldavië, dat tussen Roemenië en Oekraïne ligt, gedreigd met het stopzetten van de gaslevering. Dat komt omdat de voormalige Sovjetstaat zijn betalingsverplichtingen niet is nagekomen.