Techinvesteerder SoftBank zakt op Japanse beurs na recordverlies

Nieuws
SoftBank werd dinsdag 7 procent lager gezet op de aandelenbeurs in Tokio. De grote Japanse techinvesteerder werd afgestraft door beleggers na een recordverlies van omgerekend zo’n 23 miljard euro in het afgelopen kwartaal. Het bedrijf zag zijn belangen in grote techbedrijven als Uber en Coupang flink minder waard worden door de neergang van de beurzen in de afgelopen maanden door de angst voor recessie en renteverhogingen.
anp
dinsdag 9 augustus 2022 om 07:19
Afbeelding
beeld anp

De Nikkei-index in Tokio noteerde mede door het koersverlies van zwaargewicht SoftBank 1 procent lager. Ook de chipbedrijven stonden onder druk na tegenvallende kwartaalcijfers van de Amerikaanse branchegenoot Nvidia, die ruim 6 procent verloor op Wall Street. De Japanse chiptester Advantest zakte 3 procent en de maker van chipapparatuur Tokyo Electron leverde bijna 9 procent in.

Ook in Zuid-Korea gingen de chipbedrijven omlaag. De grote chipmakers Samsung en SK Hynix raakten meer dan 1 procent kwijt. De Kospi in Seoul hield desondanks het hoofd boven water met een plus van 0,3 procent. Ook de All Ordinaries in Sydney boekte een kleine winst van 0,1 procent. In India en Singapore hadden beleggers een vrije dag.

De Chinese beurzen wonnen terrein ondanks de aanhoudende spanningen tussen China en Taiwan. De minister van Buitenlandse Zaken van Taiwan verklaarde dat China de militaire oefeningen in de Straat van Taiwan gebruikt om zich voor te bereiden op een aanval op het eiland. De hoofdindex in Shanghai won 0,3 procent en de Hang Seng-index in Hongkong klom 0,6 procent. Alibaba steeg dik 2 procent. De Chinese webwinkel heeft een aanvraag ingediend om van zijn beursnotering in Hongkong een hoofdnotering te maken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Yesilgöz over 'relschoppers' rond duel Marokko: schaam jullie

Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz vindt dat de "relschoppers" die zondag zorgden voor ongeregeldheden na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK van Qatar zich moeten schamen. "Relschoppers, echt, schaam jullie", aldus de minister.

Afbeelding

Westerse journalist opgepakt bij zeldzame massaprotesten in China

Een vermoedelijk westerse journalist is opgepakt tijdens een straatprotest in de Chinese stad Shanghai. Volgens onbevestigde berichten gaat het om BBC-journalist Edward Lawrence.

Afbeelding

Ruim 37.000 kunstliefhebbers hebben PAN Amsterdam bezocht

De afgelopen week hebben in totaal ruim 37.000 kunstliefhebbers de 35e editie van de kunstbeurs PAN Amsterdam bezocht. De directeur van PAN Amsterdam, Mark Grol, noemt deze editie ‘in alle opzichten geslaagd’.

Afbeelding

Rellen in Brussel na WK-wedstrijd België - Marokko

In Brussel zijn onlusten uitgebroken vanwege de WK-wedstrijd in Qatar tussen België en Marokko. Relschoppers, van wie sommigen zijn getooid met de Marokkaanse vlag, gooien met vuurwerk en flessen, slaan met stokken en stichten brandjes.

Afbeelding

ME Den Haag grijpt in bij onlusten na WK-overwinning Marokko

In Den Haag grijpt de ME zondagavond in omdat er onlusten zijn ontstaan na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK voetbal in Qatar, meldt de politie. ‘De sfeer is wat grimmiger geworden’, aldus een woordvoerder.

Afbeelding

Italiaanse hulpdiensten vinden slachtoffers na aardverschuiving

De hulpdiensten op het Italiaanse eiland Ischia hebben zondag zes overleden slachtoffers gevonden na de verwoestende storm en aardverschuiving van zaterdag, melden Italiaanse media. Daarmee komt het dodental op zeven.