Tesla stijgt op Wall Street na goedkeuring klimaatplan VS

Nieuws
Tesla behoorde maandag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. De maker van elektrische auto’s profiteerde van de goedkeuring van het klimaat-, belasting- en gezondheidszorgplan van president Joe Biden in de Amerikaanse Senaat. In het plan worden honderden miljarden dollars uitgetrokken voor investeringen in het klimaat. De maatregelen zullen een flinke impuls geven aan het gebruik van onder meer zonnepanelen en elektrische auto’s.
anp
maandag 8 augustus 2022 om 15:53
Afbeelding
beeld anp

Biden sprak van ‘de grootste investering in de geschiedenis om klimaatverandering te bestrijden’. Later deze week zal het Huis van Afgevaardigden, waarin de Democraten een meerderheid hebben, het pakket naar verwachting ook goedkeuren, waarna Biden het kan ondertekenen.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening 0,7 procent hoger op 33.013 punten. De brede S&P 500 klom 0,6 procent tot 4172 punten en techgraadmeter Nasdaq won 0,8 procent tot 12.754 punten.

Twitter

Tesla klom 3 procent en andere makers van elektrische auto’s als Rivian en Lucid stegen tot 2,8 procent. Zonne-energiebedrijven zoals First Solar, ReneSola en SunRun wonnen tot 11 procent.

Twitter ging 1,8 procent vooruit. Miljardair Elon Musk liet afgelopen weekeinde via Twitter weten dat de overname van de berichtendienst gewoon door kan gaan als het bedrijf met bewijzen komt over het aantal echte accounts. De Tesla-topman beëindigde zijn overnamepoging van het socialenetwerkbedrijf, waar hij 44 miljard dollar voor over had, omdat hij meent dat er veel meer nepaccounts op Twitter zijn dan het bedrijf zegt.

BioNTech

Signify Health maakte een koerssprong van 12 procent na berichten dat gezondheidszorgbedrijf CVS Health het zorgtechnologieconcern zou willen overnemen. Global Blood Technologies dikte 4,5 procent aan. Farmaceut Pfizer kondigde aan zijn branchegenoot over te nemen voor 5,4 miljard dollar. Vleesproducent Tyson Foods zakte ruim 7 procent na tegenvallende resultaten. Vaccinmaker BioNTech, die ook met cijfers kwam, verloor bijna 9 procent.

Berkshire Hathaway steeg 1,6 procent. Het bedrijf van miljardair Warren Buffett heeft in het tweede kwartaal een enorm verlies geleden. Door dalende aandelenkoersen werden de bezittingen van de onderneming minder waard.

Databedrijf Palantir kelderde 14 procent na een onverwacht kwartaalverlies. Chipproducent Nvdia verloor 5,6 procent na tegenvallende omzetcijfers door een afgezwakte vraag vanuit de gamesindustrie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rapport: NL-Alert om overbelaste 112 tijdens storm kwam laat

Het duurde ongeveer anderhalf uur voordat er een NL-Alert werd verstuurd toen eerder dit jaar het alarmnummer 112 overbelast raakte tijdens storm Eunice.

Afbeelding

Primeur voor Oost-Europa: Slovenië opent huwelijk voor homo’s

Als eerste Oost-Europese land heeft Slovenië het huwelijk opengesteld voor partners van hetzelfde geslacht. Het Sloveense parlement legaliseerde het zogenoemde homohuwelijk en adoptie door gays.

Afbeelding

Piloten Lufthansa-dochter Eurowings gaan donderdag staken

Piloten van de Duitse luchtvaartmaatschappij Eurowings willen donderdag gaan staken. Volgens pilotenvakbond Cockpit proberen ze op die manier aan te dringen op onder meer extra vrije dagen en langere rusttijden.

Afbeelding

Lagarde: inflatie eurozone heeft mogelijk piek nog niet bereikt

De inflatie in de eurozone heeft mogelijk zijn piek nog niet bereikt. Dat volgt uit opmerkingen van president Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB). Zij vindt het lastig te voorspellen of het algehele prijspeil nog verder gaat oplopen of niet.

Afbeelding

Moskou waarschuwt voor directe oorlog tussen VS en Rusland

De Russische regering heeft gewaarschuwd dat de massale wapenleveranties en het verstrekken van inlichtingen door vooral de Verenigde Staten aan Oekraïne het risico van een directe confrontatie tussen Rusland en de NAVO naderbij brengt.

Afbeelding

Krimp Schiphol kost volgens KLM waarschijnlijk 30 bestemmingen

Door de krimpplannen voor Schiphol van het kabinet moet KLM zijn bestemmingennetwerk waarschijnlijk flink verkleinen. De luchtvaartmaatschappij denkt dat er dan zo’n 25 Europese plaatsen geschrapt moeten worden en zeker vijf verdere bestemmingen.