COA bij aanmeldcentrum in Ter Apel voorbereid op warme dagen

Nieuws
Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel is het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voorbereid op de verwachte hitte van de komende week. Zo zijn daar tijdens eerdere warme dagen in juli al luifels neergezet om extra schaduwplekken te creëren.
anp
maandag 8 augustus 2022 om 14:07
Afbeelding
beeld anp

De komende week is de kans op een hittegolf volgens Weeronline voor 80 procent zeker. Bij het aanmeldcentrum in het noorden worden daarom water en ijsjes uitgedeeld aan vluchtelingen die in de warmte wachten om zich te kunnen registreren. Voor kinderen zijn er speeltjes met water om zo verkoeling te krijgen, aldus een COA-woordvoerster. ‘Maar het mooiste zou natuurlijk zijn als er niemand voor de poort hoeft te zitten’, zegt zij, doelend op de opvangplekken en huizen die gevonden moeten worden in Nederlandse gemeenten om asielzoekers te laten doorstromen.

Het Rode Kruis deelt vanaf het humanitaire servicepunt dat ze bij het aanmeldcentrum hebben, zonnebrandcrème uit en er is een watertap. ‘Daar geven we, net als in het hele land, ook adviezen over wat te doen bij hitte’, aldus een woordvoerster. Op de site deelt het Rode Kruis ook tips, zoals tussen 12.00 en 16.00 uur uit de zon blijven, alvast boodschappen doen en controleren of medicatie wordt beïnvloedt door warmte.

De hulporganisatie is nog in overleg over eventuele voorbereidingen vanwege de warmte, maar het Rode Kruis zal alleen in crisissituaties optreden. ‘Bijvoorbeeld als er bij de NS een storing is, dan kunnen ze een beroep op ons doen. Maar we gaan niet vooraf al vanwege hitte op stations staan en flesjes uitdelen.’ Ook adviseert het Rode Kruis bij evenementen als hardloopwedstrijden of er maatregelen getroffen moeten worden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gratis ontbijt op 500 basisscholen met veel kwetsbare leerlingen

Leerlingen van vijfhonderd basisscholen krijgen per direct een schoolontbijt aangeboden, kondigen ministers Carola Schouten (Armoedebeleid) en Dennis Wiersma (Onderwijs) aan.

Afbeelding

Bloomberg: Musk is toch bereid Twitter te kopen voor 44 miljard

Tesla-topman Elon Musk is nu toch bereid Twitter te kopen voor dezelfde prijs die hij eerder had geboden. De miljardair heeft dat in een brief aan het bestuur van Twitter aangegeven, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Afbeelding

Forse dagwinst voor hoofdindex Amsterdam door optimisme beleggers

De hoofdindex op de beurs in Amsterdam is dinsdag fors hoger gesloten. De AEX eindigde de handelsdag met een plus van 3,7 procent. Het sentiment werd geholpen door de hoop bij beleggers dat de Amerikaanse centrale bank het mogelijk wat rustiger aan gaat doen met het verhogen va..

Afbeelding

Biden springt weer in de bres voor recht op abortus

Honderd dagen nadat de hoogste Amerikaanse rechters een einde maakten aan het landelijk recht op abortus, kondigt president Joe Biden nieuwe maatregelen aan om de toegang tot abortus zoveel mogelijk te beschermen.

Afbeelding

Schiphol: donderdag meer bekend over betere arbeidsvoorwaarden

Luchthaven Schiphol maakt donderdag meer bekend over betere arbeidsvoorwaarden voor beveiligingspersoneel, zegt Schiphol-bestuurder Hanne Buis tijdens een bijpraatsessie in de Tweede Kamer. Het gaat dan onder meer om betere roosters, betere rustruimtes en ook meer salaris.

Afbeelding

Kaag niet enthousiast over meer gezamenlijk lenen in EU

Minister Sigrid Kaag (Financiën) is weinig enthousiast over stemmen die in Brussel opgaan om als EU opnieuw gezamenlijk te gaan lenen om de energiecrisis te bestrijden.