Rijkswaterstaat wil hitteprotocol gefaseerd invoeren komende week

Nieuws
Rijkswaterstaat is van plan de komende warme zomerdagen het hitteplan gefaseerd in te voeren. Waarschijnlijk wordt woensdag gestart met de provincie Limburg, daar lopen naar verwachting de temperaturen het eerst op. ‘En daarna gaan we verder uitbreiden’, legt een woordvoerster uit. ‘Het protocol gaat pas in vanaf 30 graden, dus het is afhankelijk van welke dag een provincie die temperatuur bereikt.’
anp
maandag 8 augustus 2022 om 13:40
Afbeelding
beeld anp

Het protocol voorziet in een snelle hulp van mensen die met pech langs de weg staan. ‘Normaal bel je bij pech je autodealer, de ANWB of een ander pechhulpbedrijf. Nu moeten mensen door drukte misschien langer wachten, en dat vinden we niet fijn als ze boven het warme asfalt staan’, aldus de woordvoerster. Daarom brengt Rijkswaterstaat mensen ‘als vorm van service’ snel naar een benzinepomp of verzorgingsplaats, zodat ze daar in de schaduw kunnen wachten op verdere hulp.

De kans dat er deze week een officiële hittegolf in Nederland komt, schat Weeronline maandag op 80 procent. Daarvoor moet het in De Bilt minstens vijf dagen achter elkaar minimaal 25 graden zijn, waarvan drie dagen met 30 graden of meer. Als het zover komt, dan is het de eerste hittegolf in twee jaar.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vliegtuig maakt noodlanding in Praag door mogelijk explosief

Een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet onderweg naar de stad Bristol maakte zondagavond een noodlanding in Praag nadat melding was gemaakt van een mogelijk explosief aan boord. Dat zegt de luchthaven van de Tsjechische hoofdstad.

Afbeelding

Tsunamigevaar voor Amerikaans Samoa na zeebeving in Stille Oceaan

Het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) waarschuwt voor een tsunami die onder meer Samoa zou kunnen treffen, een buitengebied van de Verenigde Staten. De mogelijke tsunami is het gevolg van een zeebeving op ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Tonga in de Stille Oceaan.

Afbeelding

Kap van onveilige Mandelabrug in Zoetermeer met spoed ontmanteld

De glazen overkapping van de onveilige brug over de A12 in Zoetermeer wordt met spoed ontmanteld. Daartoe is besloten na een eerste advies van Rijkswaterstaat. Het verkeer onder de fiets- en loopbrug hoeft niet te worden stilgelegd, meldt de gemeente.

Afbeelding

VS tegen nieuwe nederzettingen Israël op Westelijke Jordaanoever

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zondag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen de vestiging van nieuwe nederzettingen door de volgende Israëlische regering.

Afbeelding

Oud-Unilevertopman Floris Maljers (89) overleden

Oud-topman Floris Maljers van Unilever is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan de Volkskrant laten weten. Maljers leidde het levensmiddelenconcern van 1984 tot 1994. Ook was hij commissaris bij diverse grote bedrijven zoals KLM, Philips en ABN AMRO.

Afbeelding

Von der Leyen wil actie tegen marktverstorende subsidies VS

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft problemen met economische plannen van de Verenigde Staten. Een wet waarmee de Amerikaanse president Joe Biden honderden miljarden dollars vrijmaakt voor de overgang naar milieuvriendelijkere technologieën..