Tuchtcommissie: beloningsvoorstel ING-baas niet tegen de regels

Nieuws
Het voorstel van ING om in 2018 de beloning van toenmalig bestuursvoorzitter Ralph Hamers fors te verhogen heeft niet bijgedragen aan het maatschappelijke vertrouwen in de bankensector. Maar bij het voorstel betrokken bestuurders hebben niet in strijd gehandeld met de Bankierseed, concludeert de Tuchtcommissie.
anp
maandag 8 augustus 2022 om 13:00
Afbeelding
beeld anp

Het voorstel om de totale beloning van Hamers met ongeveer 50 procent op te voeren tot iets meer dan 3 miljoen euro per jaar, veroorzaakte destijds veel ophef. De raad van commissarissen van ING trok het voorstel niet voor niets binnen een paar dagen weer in.

De aanklager van de Stichting Tuchtrecht Banken betoogde in een tuchtzaak hierover dat betrokkenen bij het voorstel niet de moreel-ethische afweging hadden gemaakt die de Bankierseed van hen zou vragen. Voor twee van hen was daarom om beroepsverbod van twee jaar gevraagd en voor een ander een voorwaardelijk beroepsverbod van een jaar.

Publiekelijke ophef

Maar de Tuchtcommissie oordeelt anders en wijst erop dat commissarissen van ING in 2018 ook hadden onderkend en meegewogen dat het voorstel publiekelijke ophef zou veroorzaken. Hun keuze om de beloning van de topman meer marktconform te maken zou daarom niet als onzorgvuldig of niet integer kunnen worden gezien. Uit de ontstane ophef en uit de snelle intrekking van het voorstel zou wel blijken dat de commissarissen de maatschappelijke weerstand tegen het voorstel hadden onderschat.

Advocaat Bart de Man van de inmiddels voormalig bestuurders van de bank geeft aan verheugd te zijn met de uitkomst. ‘Onze argumenten zijn gehoord door de Tuchtcommissie en ook erkend. De uitspraak bevestigt dat door betrokkenen integer is gehandeld.’ ING zelf laat weten kennis genomen te hebben van de beslissing. De aanklager kan nog beroep aantekenen.

De Bankierseed is sinds 2015 verplicht voor iedereen die bij een bank werkt. Wie deze ondertekent dient zich te houden aan bepaalde gedragsregels. De eed was destijds in het leven geroepen om het vertrouwen in de financiële sector te herstellen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS tonen nieuwe nucleaire bommenwerper die onbemand kan vliegen

De Amerikaanse luchtmacht heeft vrijdag de B-21 Raider onthuld, een nieuwe geavanceerde nucleaire bommenwerper die onbemand missies kan uitvoeren, de eerste in zijn categorie.

Afbeelding

Nederlanders grijpen naast milieuprijzen prins William

De gemeente Amsterdam en het Nederlandse The Great Bubble Barrier zijn vrijdag in het Amerikaanse Boston niet in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de Earthshot Prize.

Afbeelding

Horeca in de startblokken voor wedstrijd Oranje

Cafés en restaurants maken zich op voor de voetbalwedstrijd Nederland - Verenigde Staten. Om 16.00 uur strijdt Oranje voor een plaats in de kwartfinale op het WK in Qatar. In verschillende steden is de wedstrijd te volgen op grote schermen in cafés.

Afbeelding

EU-ban Russische olie mogelijk nieuw pijnpunt aan de pomp

De gedeeltelijke boycot op Russische olie die de Europese Unie maandag invoert kan voor extra ongemak aan de benzinepomp zorgen. Als een deel van de olie van de wereldmarkt wegvalt, drijft dat de prijzen voor aardolie op, Dat werkt door in de kosten voor benzine en diesel.

Afbeelding

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Afbeelding

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft.