Aandacht voor PostNL op Damrak na waarschuwing

Nieuws
Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar PostNL. De post- en pakketbezorger zag de omzet en het resultaat afgelopen kwartaal dalen doordat er minder pakketten werden verzonden. Ook kampt het bedrijf met hogere brandstofkosten waardoor het de tarieven voor zijn diensten op het gebied van pakketbezorging moet verhogen. PostNL verlaagde daarbij de verwachting voor dit jaar.
anp
maandag 8 augustus 2022 om 08:23
Afbeelding
beeld anp

Ook houden beleggers de ontwikkelingen rond Taiwan in de gaten. Het Chinese leger heeft gezegd dat het maandag de militaire oefeningen rond het eiland voortzet. Beijing begon vorige week met een grote militaire oefening nadat de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi de eilandstaat had bezocht en haar steun had betuigd voor een onafhankelijk Taiwan. China ziet Taiwan echter als een afvallige provincie.

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt licht hoger te beginnen aan de nieuwe week. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting met winsten openen na de verliesbeurt op vrijdag. De aandelenmarkten in Azië lieten maandag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio sloot 0,3 procent in de plus. De beurs in Shanghai won 0,1 procent mede dankzij een sterker dan verwachte Chinese exportgroei in juli. De Hang Seng-index in Hongkong verloor 1 procent onder aanvoering van de Chinese techbedrijven.

Just Eat Takeaway

Op het Damrak zal het aandeel Just Eat Takeaway mogelijk bewegen op een advieswijziging. Analisten van de Amerikaanse bank Morgan Stanley haalden het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl van hun kooplijst.

ING noteert maandag ex dividend. Dat betekent dat een aandeel geen recht meer geeft op het dividend over de voorafgaande periode. De in Amsterdam genoteerde IJslandse fabrikant van vlees- en visverwerkende machines Marel zal mogelijk onder druk staan door een adviesverlaging van Berenberg.

Siemens Energy

In Frankfurt staat Siemens Energy in de belangstelling. Het Duitse energiebedrijf leed afgelopen kwartaal meer verlies dan verwacht door de problemen bij de Spaanse producent van windturbines Siemens Gamesa en het staken van de activiteiten in Rusland.

De Europese beurzen verloren vrijdag terrein. De AEX eindigde 1,2 procent lager op 722,74 punten. Wall Street sloot gemengd. De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent hoger op 32.803,47 punten. De brede S&P 500 daalde 0,2 procent en de techbeurs Nasdaq zakte 0,5 procent.

De euro was 1,0183 dollar waard, tegen 1,0164 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent in prijs tot 89,60 dollar. Brentolie werd 0,8 procent duurder op 95,69 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.

Afbeelding

Onderzoek: meeste oudere boeren hebben geen opvolger klaarstaan

De meeste boeren van 60 jaar of ouder hebben geen opvolger klaarstaan om hun bedrijf over te nemen. Dat volgt uit onderzoek door AgriDirect dat informatie heeft verzameld over de leeftijd en opvolgsituatie van ruim 14.500 agrarische bedrijven.

Afbeelding

Halsema: Amsterdam wil wantrouwen tegen burgers verminderen

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema wil dat het gemeentebestuur burgers minder wantrouwt, want dat gebeurt nu nog te veel, zegt ze in gesprek met de lokale omroep AT5.

Afbeelding

Akkoord EU-landen over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Hooggerechtshof Nigeria kijkt naar verzet Shell tegen compensatie

Olie- en gasconcern Shell mag van het Nigeriaanse Hooggerechtshof een eerdere uitspraak aanvechten over een grote vergoeding voor een vermeende lekkage.