Scheepvaart rond Taiwan weer op gang na Chinese oefeningen

Nieuws
De scheepvaart door de Straat van Taiwan kwam maandag weer op gang nadat de Chinese militaire oefeningen ten einde lijken te zijn gekomen. Sinds zondag zijn meer dan dertig schepen door een zone ten zuiden van de havenstad Kaohsiung gevaren waar China eerder enkele dagen oefeningen hield. In totaal zijn vier van de zes gebieden waar China oefende inmiddels weer door vrachtschepen doorkruist.
anp
maandag 8 augustus 2022 om 07:55
Afbeelding
beeld anp

Voor de scheepvaart is de Straat van Taiwan een zeer belangrijke doorgang op de route tussen Japan, China en Europa. De afgelopen week was er door grootscheepse militaire oefeningen van China veel onduidelijkheid en vertraging voor de koopvaardij. Sommige rederijen verboden hun schepen de route te nemen, terwijl andere schepen om de verboden zones heen voeren.

Ook de grootste Taiwanese havenstad Kaohsiung kon op minder scheepsverkeer rekenen. Een van de gebieden waar China militaire oefeningen hield, ligt pal voor de kust van de zuidelijke Taiwanese stad.

De Chinese oefeningen, de grootste in ruim 25 jaar, waren volgens de Volksrepubliek gerechtvaardigd doordat de Amerikaanse politica Nancy Pelosi vorige week Taiwan bezocht. China ziet Taiwan, dat al sinds 1949 de facto onafhankelijk is, als een afvallige provincie. Het bezoek van Pelosi was volgens Beijing een provocatie. De beleidsmakers daar zagen het als steun voor de Taiwanese president Tsai Ing-wen die met haar politieke partij DPP voorstander is van officiële onafhankelijkheid voor Taiwan.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vliegtuig maakt noodlanding in Praag door mogelijk explosief

Een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet onderweg naar de stad Bristol maakte zondagavond een noodlanding in Praag nadat melding was gemaakt van een mogelijk explosief aan boord. Dat zegt de luchthaven van de Tsjechische hoofdstad.

Afbeelding

Tsunamigevaar voor Amerikaans Samoa na zeebeving in Stille Oceaan

Het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) waarschuwt voor een tsunami die onder meer Samoa zou kunnen treffen, een buitengebied van de Verenigde Staten. De mogelijke tsunami is het gevolg van een zeebeving op ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Tonga in de Stille Oceaan.

Afbeelding

Kap van onveilige Mandelabrug in Zoetermeer met spoed ontmanteld

De glazen overkapping van de onveilige brug over de A12 in Zoetermeer wordt met spoed ontmanteld. Daartoe is besloten na een eerste advies van Rijkswaterstaat. Het verkeer onder de fiets- en loopbrug hoeft niet te worden stilgelegd, meldt de gemeente.

Afbeelding

VS tegen nieuwe nederzettingen Israël op Westelijke Jordaanoever

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zondag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen de vestiging van nieuwe nederzettingen door de volgende Israëlische regering.

Afbeelding

Oud-Unilevertopman Floris Maljers (89) overleden

Oud-topman Floris Maljers van Unilever is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan de Volkskrant laten weten. Maljers leidde het levensmiddelenconcern van 1984 tot 1994. Ook was hij commissaris bij diverse grote bedrijven zoals KLM, Philips en ABN AMRO.

Afbeelding

Von der Leyen wil actie tegen marktverstorende subsidies VS

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft problemen met economische plannen van de Verenigde Staten. Een wet waarmee de Amerikaanse president Joe Biden honderden miljarden dollars vrijmaakt voor de overgang naar milieuvriendelijkere technologieën..