China: militaire oefeningen rond Taiwan gaan maandag door

Nieuws
Het Chinese leger heeft maandag de militaire oefeningen rond Taiwan voortgezet, laat Beijing weten. De oefeningen begonnen donderdag als een reactie op het bezoek van de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi aan het eiland.
anp
maandag 8 augustus 2022 om 06:48 aangepast 11:35
Afbeelding
beeld anp

Het is niet duidelijk wanneer de oefeningen klaar zijn. De verwachting was dat ze zondag ten einde zouden komen. Het leger oefent maandag met onderzeebootbestrijding en aanvallen op zee. Eerder werden ballistische raketten afgevuurd en vonden er oefeningen plaats met oorlogsschepen, straaljagers en drones.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Defensie omschrijft de manoeuvres als een "noodzakelijke waarschuwing" aan de Verenigde Staten en Taiwan. Hij spreekt over een "gepaste" reactie op hun "provocaties". Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, was vorige week in Taiwan. Daarmee hebben de VS volgens de woordvoerder "bewust" spanningen gecreëerd. China beschouwt de eilandstaat als een afvallige provincie.

Vrede verstoren

De Taiwanese premier Su Tseng-chang stelt dat China "op barbaarse wijze" het leger gebruikt om de vrede in de Straat van Taiwan, de zeestraat tussen China en Taiwan, te verstoren. De oefeningen zijn ook veroordeeld door de VS. Volgens China worden er geen nationale of internationale wetten overtreden. De oefeningen worden "in onze eigen wateren" op een transparante en professionele manier uitgevoerd, aldus het ministerie van Defensie.

In Taiwan zelf vinden deze week ook militaire oefeningen plaats, die volgens het Taiwanese leger al waren gepland voor de opgelopen spanningen. Er worden routinematig oefeningen gehouden waarbij een Chinese invasie wordt gesimuleerd. Beijing heeft gezegd Taiwan op een dag te zullen inlijven, desnoods met geweld. Taiwan scheidde zich in de jaren veertig af van China. Nationalistische Chinezen vluchtten toen naar het gebied, nadat ze de strijd tegen de communisten hadden verloren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Surinaamse commissie: excuses slavernij in december onacceptabel

De manier waarop Nederland in Suriname op 19 december excuses voor het slavernijverleden wil maken, is in het verkeerde keelgat geschoten bij Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS). Dat schrijft de Surinaamse krant de Ware Tijd.

Afbeelding

Blokkade A12: 150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden

De politie heeft 150 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion aangehouden nadat zij zaterdag een deel van de A12 bij Den Haag hadden geblokkeerd.

Afbeelding

Baudet op FvD-congres: laat zien wat een leuke club wij zijn

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie (FvD), heeft op zijn partijcongres gezegd dat zijn partij staat voor tolerantie, inclusie en openheid van geest.

Afbeelding

INretail: winkeldrukte tijdens Black Friday-weekend behapbaar

Winkeliers in verschillende binnensteden hebben zaterdag flink meer klanten ontvangen als gevolg van Black Friday. Wel spreekt brancheorganisatie INretail van ‘een gezellige drukte’, in tegenstelling tot de laatste Black Friday zonder coronabeperkingen.

Afbeelding

FNV roept op tot actie voor eerlijke oplossing ‘inkomenscrisis’

Zo’n 4000 leden van vakbond FNV zijn zaterdag samengekomen in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Daar protesteerden zij tegen ‘de inkomenscrisis’ in Nederland, voor een ‘rechtvaardige samenleving en eerlijke oplossingen’ voor de geldproblemen van Nederlanders.

Afbeelding

Drie personen aangehouden na gooien zwaar vuurwerk naar boa

Twee mannen van 19 en 37 jaar en een jongen van 13 zijn vrijdagavond aangehouden na ongeregeldheden met vuurwerk in de omgeving van de Lange Nieuwstraat in IJmuiden, meldt de politie. Een boa raakte gewond nadat er zwaar vuurwerk naar hem was gegooid.