Islamitische Jihad bevestigt wapenstilstand Gaza met Israël

Nieuws
Na bemiddeling door Egypte zijn Israël en Gaza overeengekomen de wapens tijdelijk neer te leggen, bevestigt de Palestijnse Islamitische Jihad in een verklaring. Gaza wordt geregeerd door Hamas, maar de militante groep Islamistische Jihad heeft er ook een grote aanwezigheid. De wapenstilstand gaat om 21.30 uur Nederlandse tijd in.
anp
zondag 7 augustus 2022 om 21:07
Afbeelding
beeld anp

Eerder zondag meldden Egyptische bemiddelaars al dat ze Israël bereid hadden gevonden zondagavond om 21.00 uur (Nederlandse tijd) de wapens te laten rusten in de Gazastrook. Een antwoord van de Palestijnse kant in de Gazastrook bleef echter maar uit.

Israël bombardeert sinds vrijdag de dichtbevolkte afgegrendelde strook land waar meer dan twee miljoen Palestijnen vast zitten. Er wonen meer dan 5000 inwoners per vierkante kilometer in de regio, waar het sinds de recente aanhouding door Israël van twee hooggeplaatste leden van Islamitische Jihad onrustig is. Vanuit de strook beschieten Palestijnse militanten op hun beurt Israëlisch grondgebied met raketten.

Details over het akkoord zijn nog niet bekend, maar volgens Islamitische Jihad bevat het de toezegging van Egypte om zich in te zetten voor de vrijlating van de twee onlangs gevangen genomen leden van de groep, Bassem al-Saadi en Khalil Awawdeh, die beiden vastzitten in Israël.

Egypte bemiddelt vaker wanneer de spanningen tussen Israël en de Palestijnen in de Gazastrook oplaaien. Het land is ook medeplichtig aan de totale isolatie van de bevolking van de strook door over het algemeen de grens van ruim 10 kilometer tussen Egypte en de strook dicht te houden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vliegtuig maakt noodlanding in Praag door mogelijk explosief

Een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet onderweg naar de stad Bristol maakte zondagavond een noodlanding in Praag nadat melding was gemaakt van een mogelijk explosief aan boord. Dat zegt de luchthaven van de Tsjechische hoofdstad.

Afbeelding

Tsunamigevaar voor Amerikaans Samoa na zeebeving in Stille Oceaan

Het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) waarschuwt voor een tsunami die onder meer Samoa zou kunnen treffen, een buitengebied van de Verenigde Staten. De mogelijke tsunami is het gevolg van een zeebeving op ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Tonga in de Stille Oceaan.

Afbeelding

Kap van onveilige Mandelabrug in Zoetermeer met spoed ontmanteld

De glazen overkapping van de onveilige brug over de A12 in Zoetermeer wordt met spoed ontmanteld. Daartoe is besloten na een eerste advies van Rijkswaterstaat. Het verkeer onder de fiets- en loopbrug hoeft niet te worden stilgelegd, meldt de gemeente.

Afbeelding

VS tegen nieuwe nederzettingen Israël op Westelijke Jordaanoever

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zondag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen de vestiging van nieuwe nederzettingen door de volgende Israëlische regering.

Afbeelding

Oud-Unilevertopman Floris Maljers (89) overleden

Oud-topman Floris Maljers van Unilever is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan de Volkskrant laten weten. Maljers leidde het levensmiddelenconcern van 1984 tot 1994. Ook was hij commissaris bij diverse grote bedrijven zoals KLM, Philips en ABN AMRO.

Afbeelding

Von der Leyen wil actie tegen marktverstorende subsidies VS

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft problemen met economische plannen van de Verenigde Staten. Een wet waarmee de Amerikaanse president Joe Biden honderden miljarden dollars vrijmaakt voor de overgang naar milieuvriendelijkere technologieën..