Zo’n 66 ton afval opgeruimd in centrum Amsterdam na Canal Parade

Nieuws
Schoonmakers hebben in het centrum van Amsterdam zo’n 66 ton aan afval opgeruimd na de Canal Parade, laat een woordvoerster van de gemeente zondag weten. Het gaat om afval uit prullenbakken, uit speciaal geplaatste containers en om zwerfafval. ‘Dat is behoorlijk veel’, aldus de woordvoerster.
anp
zondag 7 augustus 2022 om 16:14
Afbeelding
beeld anp

Een extra schoonmaakploeg heeft de hele nacht doorgewerkt. Om 06.00 uur begon de dagploeg weer. Op zondag is het laatste feest ter ere van Pride in de Nederlandse hoofdstad. Het thema was dit jaar ‘My Gender, My Pride’. Voor het feest heeft de gemeente elke dag extra ingezet op de schoonmaak.

Om met de Canal Parade zoveel mogelijk afval in de grachten te voorkomen, geeft de gemeente alle booteigenaren afvalzakken met een Pride-logo en asbakken mee. Toch werd er ook veel afval in de grachten gevonden, vertelt een woordvoerder van Waternet. ‘Daar zijn we de rest van de week nog wel mee bezig.’

Veel afval is al uit het water gehaald, maar het kan zijn dat er nog afval op de kant ligt of tussen woonboten in. Dat afval komen de schoonmakers dan op een later moment nog eens tegen, aldus de Waternet-woordvoerder. ‘Het is veel. Dat gebeurt vaker op zulke dagen, ook met Koningsdag bijvoorbeeld.’ Als het afval niet uit de grachten wordt gevist, kan het uiteindelijk doorstromen naar de Noordzee, ‘met allerlei gevolgen voor milieu, planten en dieren’.

In het Westerdok ligt sinds 2019 overigens een zogenoemde Bubble Barrier. De luchtbellen die uit een buis op de bodem komen, verzamelen plastic, ook de kleinere deeltjes. ‘Ook deze opvangbakken zaten redelijk vol’, zegt de woordvoerder.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Heijnen benadrukt: statiegeld op blikjes gewoon per 31 december

Het statiegeldsysteem voor blikjes gaat gewoon in per 31 december van dit jaar, benadrukt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu). Vanuit de sector klinkt dat die datum niet haalbaar is, en mogelijk er pas vanaf 1 april of zelfs 1 juli volgend jaar klaar voor is.

Afbeelding

Netflix bij stijgers op Wall Street, Salesforce verliest fors

Netflix heeft de handelsdag donderdag in New York met een flinke plus afgesloten. Beleggers lijken in toenemende mate vertrouwen te hebben in de goedkopere abonnementen van de streamingdienst. Softwarebedijf Salesforce behoorde tot de grootste dalers.

Afbeelding

Yesilgöz haalt weer fel uit naar relschoppers na WK-zege Marokko

Justitieminister Dilan Yesilgöz heeft opnieuw hard uitgehaald naar relschoppers die zich schuldig maakten aan geweld en vernielingen na de overwinning van Marokko tegen Canada op het WK voetbal in Qatar.

Afbeelding

Aardgasprijzen uiteindelijk omlaag na eerdere sprong omhoog

De aardgasprijzen zijn donderdag in een sterk schommelende sessie uiteindelijk wat gedaald. Handelaren wogen de inspanningen van de Europese Unie om de last van hoge rekeningen voor consumenten te verlichten af tegen de vooruitzichten voor kouder weer.

Afbeelding

Polen gaat olie leveren aan belangrijke raffinaderij Duitsland

Duitsland en Polen hebben een overeenkomst getekend over de levering van ruwe olie via Gdansk. De olie is bestemd voor de PCK-raffinaderij in het Oost-Duitse Schwedt. Om hoeveel olie het gaat, is nog niet bekend.

Afbeelding

Politie treedt op in Amsterdam vanwege onrust na winst Marokko

Op het Mercatorplein in Amsterdam-West heeft de politie donderdagavond ingegrepen na onlusten rond de winst van Marokko op Canada tijdens het WK in Qatar. Dat laat een woordvoerder weten. Er werd zwaar vuurwerk afgestoken en de politie riep iedereen op te vertrekken.