Aydin C. kan levenslang krijgen vanwege afpersen Amanda Todd

Nieuws
De Nederlandse Aydin C. kan een levenslange gevangenisstraf krijgen in Canada nadat hij zaterdag schuldig werd bevonden aan afpersing, bezit van kinderporno, digitale stalking en het lastigvallen van een minderjarige. De 44-jarige C. is vijf keer schuldig bevonden en krijgt voor iedere misdaad een straf.
anp
zondag 7 augustus 2022 om 10:30
Afbeelding
beeld anp

De 15-jarige Amanda Todd maakte in 2012 een einde aan haar leven uit wanhoop nadat ze drie jaar online was lastiggevallen. C. perste haar online af met seksueel beeldmateriaal. Een door haar op YouTube gepost filmpje waarin ze haar wanhoop uitsprak, maakte haar zaak wereldnieuws.

Voor het zogeheten ‘sextortion is de maximumstraf in Canada levenslang, de minimumstraf daarvoor ligt op 4 jaar gevangenis. Voor het lastigvallen van Todd kan C. tussen de 1 en 14 jaar celstraf krijgen.

De zitting

De advocaat van C., de aanklager en de rechter komen op 12 augustus bijeen om te af te spreken wanneer de zitting over de straf is. Meestal duurt het een aantal weken voordat de straf wordt bepaald.

C. is in 2018 in Nederland al tot ruim 10 jaar cel veroordeeld voor digitale stalking, afpersing en andere zedendelicten, de hoogst mogelijke straf. Hij werd in december 2020 uitgeleverd aan Canada. Ongeveer twee maanden geleden begon het proces tegen hem bij het Hooggerechtshof in New Westminster, een voorstad van het Canadese Vancouver.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Solidariteitsmars voor in Staphorst belaagde KOZP-activisten

In Den Haag hebben zaterdag meer dan 85 organisaties een solidariteitsdemonstratie gehouden voor de activisten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) die vorige week in Staphorst door relschoppers werden belaagd.

Afbeelding

Acht mensen gearresteerd wegens diefstal werk Banksy in Kiev

Acht mensen zijn gearresteerd wegens hun poging een muurschildering van Banksy in een voorstad van Kiev te stelen. De Oekraïense autoriteiten lieten weten dat het kunstwerk van de Britse graffitiartiest nog in goede staat verkeert. De verdachten zijn tussen de 27 en 60 jaar.

Afbeelding

WSJ: Apple maakt plannen om productie uit China te verplaatsen

Techconcern Apple wil zijn toeleveringsketen beter spreiden. De maker van onder meer de populaire iPhones gaat in China, waar de meeste van zijn producten worden gemaakt, gebukt onder strenge coronamaatregelen en protesten die de productie in de weg zitten.

Afbeelding

Lange Frans teruggekeerd op YouTube

Lange Frans is teruggekeerd op YouTube, heeft de rapper zaterdag via Twitter bekendgemaakt. Zijn YouTube-account werd in oktober 2020 en januari 2021 door YouTube verwijderd.

Afbeelding

Kremlin niet akkoord met olieprijsplafond

Rusland ‘zal niet akkoord gaan’ met een prijsplafond dat door de landen van de G7 en hun bondgenoten wordt opgelegd voor Russische olie. Dat meldden Russische staatsnieuwsagentschappen, die een verklaring van het Kremlin citeerden.

Afbeelding

EU: Twitter riskeert boete of ban bij niet naleven regels

Sociale-mediabedrijf Twitter kan een boete krijgen of helemaal worden verbannen als het zich niet aan de Europese regels houdt. Dat zei EU-commissaris voor de Interne Markt Thierry Breton, die sprak met Duitse en Franse journalisten.