China exporteert meer dan verwacht

Nieuws
China heeft in juli 18 procent meer geëxporteerd dan een jaar eerder, meldt de Chinese overheid op basis van douanecijfers. Het handelsoverschot van ‘s werelds op één na grootste economie kwam daardoor op recordhoogte.
anp
zondag 7 augustus 2022 om 09:22
Afbeelding
beeld anp

De Chinese export steeg harder dan verwacht. Analisten hadden in doorsnee gerekend op een stijging van 15 procent, wat een minder hoog tempo zou zijn geweest dan de 17,9 procent groei in juni.

China exporteerde vorige maand voor omgerekend 101 miljard dollar meer dan dat het importeerde. Dat is het hoogste handelsoverschot sinds 1987, toen de metingen begonnen.

Hoge inflatie

Experts rekenden op een minder sterke toename van de export doordat veel rijke landen kampen met hoge inflatie en de wereldwijde economische groei vertraagt. Een enquête onder fabrikanten wees bovendien op krimp in de omvangrijke Chinese industrie.

Mogelijk wilden westerse importeurs van Chinese goederen verdere prijsstijgingen voor zijn door nu al voorraden aan te leggen voor het feestdagenseizoen, oppert hoofdeconoom Bruce Pang van vermogensbeheerder en vastgoedinvesteerder Jones Lang Lasalle.

Daarnaast zorgden strenge lockdowns eerder dit jaar nog voor grote verstoringen in de logistiek. Die problemen zijn nu minder groot en dat zorgt er mogelijk voor dat Zuidoost-Aziatische importeurs van Chinese producten aan een inhaalslag zijn begonnen.

Hogere prijzen

Een analist van denktank Zhixin Investment Research Institute wijst erop dat de export vooral is gestegen door hogere prijzen. Het volume aan uitgevoerde goederen daalde in juli.

China importeerde 2,3 procent meer dan een jaar eerder. Dat is minder dan kenners in doorsnee hadden verwacht. Daarbij daalde de invoer van ruwe olie en chips aanzienlijk, wat mogelijk wijst op een minder sterke exportgroei de komende tijd. Dit zijn namelijk goederen die Chinese fabrieken vaak gebruiken voor producten die ze aan het buitenland verkopen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nederlandse klimaatgezant ziet weinig in uitgeklede klimaattop

Ondanks de wisselende reacties op de uitkomst van de jongste klimaattop in Egypte denkt de klimaatgezant van de Nederlandse overheid, Jaime de Bourbon de Parme, niet dat een kleinere top tot een beter resultaat had geleid. ‘Ik denk dat dat moeilijk wordt.

Afbeelding

Airbus en Renault gaan samenwerken op gebied van elektrificatie

Vliegtuigproducent Airbus en autoconcern Renault gaan samenwerken op het gebied van onderzoek en ontwikkeling naar elektrificatie. De bedrijven hopen door de krachtenbundeling sneller tot praktische oplossingen te komen, maakten de bedrijven in een verklaring bekend.

Afbeelding

Aandacht voor inflatie eurozone en toespraak Powell op Damrak

Op de Amsterdamse aandelenbeurs gaat de aandacht woensdag vooral uit naar de nieuwste inflatiecijfers van de eurozone. Naar verwachting is de inflatie in het eurogebied in november iets afgezwakt door de wat lagere kosten voor energie.

Afbeelding

Brussel komt met regels om verpakkingsafval fors te verminderen

De Europese Unie komt met voorstellen om de berg afval van verpakkingsmaterialen te verminderen. Het gaat om het terugbrengen van de afvalberg die ontstaat door onder meer gebruikte koffiepads, boodschappentassen en wegwerpwaterflessen.

Afbeelding

Ruim 3,8 miljoen mensen zien Oranje winnen van Qatar

Het derde en laatste groepsduel van het Nederlands elftal op het WK voetbal is dinsdagmiddag door ruim 3,8 miljoen mensen bekeken. Dat is een stuk minder dan de eerste twee wedstrijden die rond de 4,3 miljoen kijkers trokken, meldt Stichting KijkOnderzoek.

Afbeelding

FT: Alibaba-oprichter Jack Ma woont al maanden in Tokio

Jack Ma, de oprichter van de Chinese webwinkel Alibaba, woont al maanden in Tokio. De Chinese miljardair was grotendeels van de radar verdwenen nadat hij gebrouilleerd was geraakt met de Chinese regering.