Excuses maker Snickers in China na ‘foute naam’ Taiwan

Nieuws
Mars Wrigley, het bedrijf achter onder meer Snickers-repen, heeft in China excuses aangeboden omdat Taiwan in een reclame van Snickers een land werd genoemd. China ziet de eilandstaat die de facto al sinds 1949 onafhankelijk is als een afvallige provincie en eist van bedrijven dat ze Taiwan als onderdeel van China benoemen.
anp
zaterdag 6 augustus 2022 om 11:08
Afbeelding
beeld anp

Snickers had Taiwan een land genoemd tijdens een evenement met de Zuid-Koreaans boyband BTS. Dat werd buiten China gehouden, maar er waren ook video’s van en die kregen direct veel aandacht in China. Mars Wrigley ging daarop op Sina Weibo, een Twitter-achtige dienst, door de knieën. In een bericht daar maakte het Amerikaanse bedrijf niet alleen excuses, maar stelde het ook zijn Aziatische afdeling gevraagd te hebben om teksten op websites aan te passen.

Na de eerste mea culpa kwam Mars Wrigley nog met een tweede bericht. Daarin zei het bedrijf ‘China’s soevereiniteit en territoriale integriteit’ te respecteren en zich strikt aan alle Chinese wetten te houden. ‘Er is maar één China in deze wereld en Taiwan is een onvervreemdbaar onderdeel van China’s grondgebied’, voegde de Amerikaanse onderneming daaraan toe.

Nationalisme

De laatste jaren is het nationalisme in China toegenomen en moeten bedrijven zich vaker verontschuldigen voor wat in het Aziatische land als beledigingen worden gezien. In 2019 moest het Franse luxemerk Dior bijvoorbeeld excuses maken omdat het een kaart van China waar Taiwan niet opstond in een presentatie gebruikte.

Een jaar eerder moest de website van hotelketen Marriott in China een week offline blijven nadat in een enquête Taiwan, Tibet en Hongkong als aparte landen werden genoemd. Ook veel andere bedrijven hebben gekozen om China niet kwaad te maken en duiden Taiwan bijvoorbeeld aan als Taiwan, China zoals bijvoorbeeld KLM doet, of Chinese Taipei. Onder die naam doet het land ook mee aan de Olympische Spelen vanwege Chinese druk.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Staatsschuld VS voor het eerst hoger dan 31 biljoen dollar

De Verenigde Staten zijn het nieuwe boekjaar gestart met een staatsschuld van 31,1 biljoen dollar, blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het land nadert daarmee het zelfopgelegde schuldplafond van 31,4 biljoen dollar.

Afbeelding

Remkes trekt conclusies na reeks gesprekken over stikstofbeleid

Bemiddelaar Johan Remkes brengt woensdagmiddag zijn bevindingen over het stikstofbeleid naar buiten. De ervaren bestuurder voerde de afgelopen maanden diverse gesprekken over het gevoelige onderwerp en de toekomst van landbouw en natuur in Nederland.

Afbeelding

Kinderboekenweek van start, dit keer met groen thema

De Kinderboekenweek wordt woensdag afgetrapt in ‘s-Graveland. Deze editie is het thema Gi-ga-groen!, wat betekent dat kinderboeken rondom de natuur en dieren centraal staan de komende tien dagen.

Afbeelding

OPEC+ gaat olieproductie waarschijnlijk fors verlagen

De grote olieproducerende landen verenigd in de alliantie OPEC+ komen woensdag bijeen in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen om te vergaderen over de productie.

Afbeelding

Trump wil interventie ??Hooggerechtshof in onderzoek documenten

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft in de strijd over geheime documenten die de FBI in beslag nam tijdens een huiszoeking in Trumps landgoed Mar-a-Lago in Florida, het Hooggerechtshof verzocht tussenbeide te komen.

Afbeelding

Ruim honderd Italiaanse supporters aangehouden in Amsterdam

De politie heeft aan het einde van dinsdagmiddag in het Centraal Station van Amsterdam 103 Italiaanse supporters aangehouden. Ze waren in het bezit van gezichtsbedekkende kleding, stokken, een mes en een ruitentikker.