VS bereiden nieuw wapenpakket Oekraïne van 1 miljard dollar voor

Nieuws
Het volgende pakket militaire hulp van de Amerikaanse regering voor Oekraïne bedraagt naar verwachting 1 miljard dollar. Het omvat munitie voor langeafstandswapens en gepantserde medische transportvoertuigen, meldt persbureau Reuters op basis van drie anonieme regeringsbronnen.
anp
vrijdag 5 augustus 2022 om 21:47
Afbeelding
beeld anp

Het pakket wordt vermoedelijk maandag al aangekondigd en zou de totale militaire hulp van de VS aan Oekraïne op ongeveer 8,8 miljard dollar brengen, gerekend vanaf het begin van de Russische invasie op 24 februari.

President Joe Biden heeft het nieuwe wapenpakket volgens de regeringsfunctionarissen nog niet ondertekend. Zolang dat nog niet gebeurd is, kan de inhoud in theorie nog veranderen. Maar in zijn huidige vorm bevat het pakket onder meer munitie voor de raketsystemen Himars en NASAMS, wat staat voor National Advanced Surface-to-Air Missile Systems, en vijftig gepantserde medische transportvoertuigen van het type M113.

Extra munitie

Maandag kondigde het Pentagon ook al extra munitie aan voor de Himars, ditmaal in een afzonderlijk pakket militaire hulp voor Oekraïne ter waarde van maximaal 550 miljoen dollar. Tot dusver hebben de Verenigde Staten 16 Himars naar Oekraïne gestuurd. Begin juli beloofde het land ook twee NASAMS-raketsystemen te sturen. De geavanceerde raketsystemen uit de VS zijn erg nauwkeurig en hebben een groter bereik dan andere artilleriesystemen. De Oekraïense regering beschouwt ze als noodzakelijk in de strijd tegen Rusland.

De Verenigde Staten stuurden eerder al tweehonderd medische M113-pantserwagens naar Oekraïne. Die voertuigen zijn uitgerust met medische apparatuur, waardoor ze eerste hulp kunnen verschaffen. En de pantserwagens kunnen ernstig gewonden relatief veilig naar Duitsland vervoeren voor verdere medische behandeling.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verliezen op beurzen Azië, Samsung iets lager na handelsupdate

De beurzen in Azië stonden vrijdag op verlies. Vooral de mindere resultaten van chipproducenten Samsung en AMD drukten het sentiment op de markten. Beleggers bereiden zich voor op een mogelijk moeilijk cijferseizoen nu het risico op een recessie toeneemt door de inflatie.

Afbeelding

Winst Samsung valt voor het eerst sinds 2019 lager uit

Techconcern Samsung heeft voor het eerste sinds 2019 een lagere operationele winst behaald. Dat kwam vooral doordat er minder vraag was naar geheugenchips en chips voor in pc’s. Door de mindere verkopen viel ook de omzet lager uit.

Afbeelding

EU-leiders proberen uiteenrafelen front energiecrisis te stoppen

De leiders van de 27 EU-landen buigen zich opnieuw over de torenhoge energieprijzen. Dat doen ze ditmaal officieus met de benen op tafel, in de hoop zo los te komen van de scherpe tegenstellingen tussen bijvoorbeeld Nederland en Duitsland en met name zuidelijke EU-landen.

Afbeelding

Vierde zittingsdag Mallorcazaak met hoofdverdachte Sanil B.

Op de vierde zittingsdag van de Mallorcazaak komt Sanil B. (20) naar de rechtbank in Lelystad. Hij is een van de drie hoofdverdachten die terechtstaan voor het doden van Carlo Heuvelman (27) in juli vorig jaar.

Afbeelding

Strafeis Limburger die Belgische agent zou hebben doodgeschoten

Het Hof van Assisen in het Belgische stadje Tongeren begint vrijdag aan de vijfde zittingsdag in het proces tegen Yvo T. (40). De Limburger wordt ervan verdacht in augustus 2018 een Belgische politieagent te hebben doodgeschoten.

Afbeelding

Nobelprijs voor de Vrede vrijdag toegekend

In Oslo wordt vrijdag bekendgemaakt wie dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede krijgt toegekend. Deskundigen speculeren over mogelijke winnaars die zich uitspreken tegen de Russische president Vladimir Poetin of die zich inzetten tegen klimaatverandering.