Spanje kan Frankrijk aan gas helpen

Nieuws
Spanje kan de uitvoer van aardgas via pijpleidingen naar Frankrijk binnen twee maanden met wel 42 procent opvoeren. Dat heeft verantwoordelijk minister Teresa Ribera gezegd in een interview. Op die manier zou Spanje zijn noordelijke buur te hulp kunnen schieten vanwege de dreigende gastekorten daar.
anp
donderdag 28 juli 2022 om 20:07
Afbeelding
beeld anp

Spanje zou Frankrijk bezien over een jaar wel aan 2 miljard tot 3 miljard extra kubieke meter gas kunnen helpen. Dat zou genoeg moeten zijn om 5 procent van het Franse gasverbruik te dekken.

De situatie is een omgekeerde wereld van de normale verhoudingen in het Europese energielandschap. Frankrijk is normaal juist een grote exporteur van energie aan andere landen. Maar door verstoringen bij kerncentrales en een terugval in de levering van gas uit Rusland kampt het land nu met een soort energiecrisis.

Weinig gasverbindingen

Spanje ging er juist jarenlang onder gebukt dat het maar weinig gasverbindingen had met de rest van Europa. Daardoor moesten de Spanjaarden op zoek naar andere manieren om gas te krijgen.

Maar het gevolg is dat er in Spanje veel fabrieken zijn die met schepen aangevoerd vloeibaar gemaakt aardgas, ook wel bekend als lng, kunnen omzetten in normaal gas. Bijna 40 procent van alle West-Europese installaties op dit vlak bevindt zich in Spanje.

Nieuwe gaspijpleiding

Een aantal jaar geleden was er nog een plan voor de aanleg van een grotere gaspijpleiding tussen Spanje en Frankrijk. Dat plan werd in 2018 opgeschort. Maar recent hebben beleidsmakers het idee nieuw leven in geblazen en er wordt weer over gepraat. Voor komende winter zal dat evenwel geen oplossing zijn, want de aanleg van zo’n pijp kan lang duren.

Wel is er al een systeem opgezet om met speciale shuttleschepen gas van een grote lng-fabriek in Barcelona naar het Italiaanse Livorno te brengen. Er is volgens Ribera ook al met Italië gesproken over de aanleg van onderzeese gaspijp. Maar vooralsnog worden de shuttleschepen voor Italië als de beste oplossing gezien.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Heijnen benadrukt: statiegeld op blikjes gewoon per 31 december

Het statiegeldsysteem voor blikjes gaat gewoon in per 31 december van dit jaar, benadrukt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu). Vanuit de sector klinkt dat die datum niet haalbaar is, en mogelijk er pas vanaf 1 april of zelfs 1 juli volgend jaar klaar voor is.

Afbeelding

Netflix bij stijgers op Wall Street, Salesforce verliest fors

Netflix heeft de handelsdag donderdag in New York met een flinke plus afgesloten. Beleggers lijken in toenemende mate vertrouwen te hebben in de goedkopere abonnementen van de streamingdienst. Softwarebedijf Salesforce behoorde tot de grootste dalers.

Afbeelding

Yesilgöz haalt weer fel uit naar relschoppers na WK-zege Marokko

Justitieminister Dilan Yesilgöz heeft opnieuw hard uitgehaald naar relschoppers die zich schuldig maakten aan geweld en vernielingen na de overwinning van Marokko tegen Canada op het WK voetbal in Qatar.

Afbeelding

Aardgasprijzen uiteindelijk omlaag na eerdere sprong omhoog

De aardgasprijzen zijn donderdag in een sterk schommelende sessie uiteindelijk wat gedaald. Handelaren wogen de inspanningen van de Europese Unie om de last van hoge rekeningen voor consumenten te verlichten af tegen de vooruitzichten voor kouder weer.

Afbeelding

Polen gaat olie leveren aan belangrijke raffinaderij Duitsland

Duitsland en Polen hebben een overeenkomst getekend over de levering van ruwe olie via Gdansk. De olie is bestemd voor de PCK-raffinaderij in het Oost-Duitse Schwedt. Om hoeveel olie het gaat, is nog niet bekend.

Afbeelding

Politie treedt op in Amsterdam vanwege onrust na winst Marokko

Op het Mercatorplein in Amsterdam-West heeft de politie donderdagavond ingegrepen na onlusten rond de winst van Marokko op Canada tijdens het WK in Qatar. Dat laat een woordvoerder weten. Er werd zwaar vuurwerk afgestoken en de politie riep iedereen op te vertrekken.