China waarschuwt Biden 'niet met vuur te spelen' rond Taiwan

Nieuws
De Chinese president Xi Jinping heeft zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden gewaarschuwd "niet met vuur te spelen" rond Taiwan. De Verenigde Staten moeten zich houden aan het zogenoemde één-China-principe, dus dat Taiwan deel is van China en niet onafhankelijk. Amerikaanse acties moeten in overeenstemming zijn met hun woorden, zou Xi tegen Biden hebben gezegd in hun jongste telefoongesprek, melden Chinese staatsmedia.
anp
donderdag 28 juli 2022 om 18:55 aangepast 20:00
Afbeelding
beeld anp

Het communistische China verzet zich krachtig tegen een onafhankelijk, westers georiënteerd Taiwan. Beijing wil ook geen inmenging van buitenlandse krachten in de kwestie, aldus Xi. "Degenen die met vuur spelen, zullen zich uiteindelijk verbranden. Ik hoop dat de Amerikaanse kant dat volledig begrijpt." Xi gebruikte dergelijke woorden eerder al om het Chinese standpunt kracht bij te zetten.

President Biden benadrukte op zijn beurt dat het beleid van de Verenigde Staten over Taiwan niet is veranderd, liet het Witte Huis weten. "De Verenigde Staten zijn sterk gekant tegen eenzijdige pogingen om de status quo te veranderen" of de vrede en stabiliteit te ondermijnen.

Bezoek

Beide presidenten zouden hun gesprek "openhartig en diepgaand" hebben gevonden, aldus Chinese staatsmedia verder. Volgens het Witte Huis telefoneerden Biden en Xi ruim twee uur met elkaar en was het contact bedoeld om de relatie stabiel te houden ondanks toenemende spanningen. Het was het vijfde gesprek tussen de twee wereldleiders, dat volgens ingewijden onder meer is ingegeven door het aangekondigde bezoek van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, aan Taiwan.

Pelosi wil met haar bezoek haar steun aan Taiwan betuigen, nu het eiland onder toenemende druk van China staat. Beijing beschouwt Taiwan als afvallige provincie en heeft al aangegeven dat een bezoek van Pelosi tot "resolute en krachtige" maatregelen zal leiden, waaronder het instellen van een vliegverbod rond het eiland.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

WSJ: Apple maakt plannen om productie uit China te verplaatsen

Techconcern Apple wil zijn toeleveringsketen beter spreiden. De maker van onder meer de populaire iPhones gaat in China, waar de meeste van zijn producten worden gemaakt, gebukt onder strenge coronamaatregelen en protesten die de productie in de weg zitten.

Afbeelding

Lange Frans teruggekeerd op YouTube

Lange Frans is teruggekeerd op YouTube, heeft de rapper zaterdag via Twitter bekendgemaakt. Zijn YouTube-account werd in oktober 2020 en januari 2021 door YouTube verwijderd.

Afbeelding

Kremlin niet akkoord met olieprijsplafond

Rusland ‘zal niet akkoord gaan’ met een prijsplafond dat door de landen van de G7 en hun bondgenoten wordt opgelegd voor Russische olie. Dat meldden Russische staatsnieuwsagentschappen, die een verklaring van het Kremlin citeerden.

Afbeelding

EU: Twitter riskeert boete of ban bij niet naleven regels

Sociale-mediabedrijf Twitter kan een boete krijgen of helemaal worden verbannen als het zich niet aan de Europese regels houdt. Dat zei EU-commissaris voor de Interne Markt Thierry Breton, die sprak met Duitse en Franse journalisten.

Afbeelding

Politie vindt 813 kilo vuurwerk in Westerhaar-Vriezenveensewijk

De politie heeft vrijdag bij een woning in het Twentse dorp Westerhaar-Vriezenveensewijk 813 kilo vuurwerk in beslag genomen. Er is niemand aangehouden, maar de politie laat weten een verdachte in het vizier te hebben.

Afbeelding

NASA: Rusland oogst miljard dollar aan tarwe in bezet Oekraïne

Oekraïne is minstens 1 miljard dollar aan tarwe-inkomsten misgelopen doordat deze werd geoogst in gebieden die door Rusland worden gecontroleerd.