Bosbranden in Gironde blijven onbeheerst woeden

Nieuws
Door de twee grote bosbranden die sinds dinsdag in het Franse zuidwestelijke departement Gironde woeden, is volgens plaatselijke media al circa 3850 hectare bos verloren gegaan. Circa duizend brandweerlieden pogen de branden ten zuidwesten en zuidoosten van Bordeaux onder controle te brengen, maar dat is nog steeds niet gelukt.
anp
donderdag 14 juli 2022 om 10:49
Afbeelding
beeld anp

Ze hebben de steun van zes blusvliegtuigen. Brandweerlieden uit andere delen van het land zijn te hulp geschoten. De droogte en hoge temperaturen tussen de 35 en 38 graden bemoeilijken het bluswerk. De schade aan het woud is volgens de plaatselijke autoriteiten enorm, maar verder is nog geen andere schade gemeld. Er zijn geen gewonden te betreuren.

Woensdag werden circa 6000 kampeerders ‘s nachts geëvacueerd vanwege de brand ten zuiden van Arcachon, circa 50 kilometer van Bordeaux. Het is niet bekend of Nederlandse vakantiegangers onder de evacués zijn. In de nacht van woensdag op donderdag moesten in het plaatsje Cazaux, aan het gelijknamige meer, honderd mensen snel vertrekken. De brand daar woedt bij het toeristische strand bekend als Dune du Pilat. Het strand is ook uit voorzorg afgesloten, net als provinciale wegen in de buurt.

Evacués

De bosbrand in de buurt van de duinen en de kust is volgens plaatselijke media dinsdag veroorzaakt door een auto met pech die in brand vloog. De evacués van de campings zijn opgevangen in een expositiepark en op een parkeerterrein van een supermarkt in La Teste-de-Buch. Ze kunnen niet terug zolang de brandweer geen controle heeft over de vuurzee.

De grootste brand woedt circa 30 kilometer ten zuiden van Bordeaux bij Landiras. Hier is de oorzaak niet van bekend. Meer dan vijfhonderd bewoners van enkele gehuchten en een dorp in de buurt van Landiras zijn geëvacueerd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aziatische beurzen licht hoger in afwachting toespraak Fed-baas

De Aziatische aandelenbeurzen lieten woensdag overwegend kleine winsten zien. Beleggers waren vooral in afwachting van de toespraak die voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve later op de dag zal houden.

Afbeelding

Afzetprijzen industrie bijna 21 procent hoger in oktober

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen lagen in oktober bijna 21 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.

Afbeelding

Detailhandel zet meer om dankzij hogere prijzen

De detailhandel heeft in oktober 4,2 procent meer omgezet in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Dat is vooral het gevolg van hogere prijzen, aangezien het verkoopvolume in de meetperiode met 5,2 procent daalde.

Afbeelding

Inflatie koelt flink af in november volgens Europese meetmethode

Het tempo waarin de prijzen in Nederland stijgen is in november flink afgenomen ten opzichte van een maand eerder. De inflatie blijft echter hoog.

Afbeelding

Opnieuw code geel in meerdere provincies wegens dichte mist

In meerdere provincies geldt woensdagochtend code geel wegens dichte mist. De waarschuwing van het KNMI is vooralsnog tot 10.00 uur van kracht in Noord-Brabant, Gelderland, Flevoland, Overijssel en Friesland.

Afbeelding

MORES: Tientallen klachten over mediawereld in paar dagen

MORES, het meldpunt voor seksueel wangedrag in de entertainmentsector, heeft van zaterdag tot dinsdag vijftig nieuwe meldingen binnengekregen over misstanden in de mediawereld. Dat heeft voorzitter Janke Dekker aan het ANP laten weten.