Vertraging toeslagencompensatie dreigt door vele vonnissen

Nieuws
De organisatie die compensatie moet afhandelen voor het toeslagenschandaal heeft vanaf augustus waarschijnlijk de handen vol aan dossiers die voorrang krijgen omdat ze bij de rechter zijn geweest. Honderden zaken verschijnen voor de rechter omdat de wettelijke termijnen voor afhandeling zijn overschreden. Dat aantal neemt toe, en andere zaken lopen daardoor waarschijnlijk verdere vertraging op.
anp
donderdag 14 juli 2022 om 10:47
Afbeelding
beeld anp

Het gaat om de integrale beoordeling van ouders die in de meeste gevallen al de 30.000 euro compensatie (vanuit de zogenoemde Catshuisregeling) toegezegd hebben gekregen. De ‘lichte toets’ om te beoordelen of iemand recht heeft op de Catshuisregeling is vaak snel geregeld. Maar veel gedupeerde ouders zeggen meer schade te hebben geleden. Een integrale toets moet dat bepalen.

Daar loopt de compensatie-afhandeling al maanden op vast. De integrale toets duurt vaak te lang, waarna ouders naar de rechter stappen. In augustus verwacht staatssecretaris Aukje de Vries een ‘omslagpunt’ waardoor de organisatie die de compensatie uitvoert ‘met uitzondering van urgente zaken, geheel aangewend moet worden om uitvoering te geven aan rechterlijke vonnissen in beroepen wegens niet tijdig beslissen’.

Dwangsommen

‘Snel daarna’ zal de organisatie ook niet aan de termijnen van de rechter kunnen voldoen, waardoor dwangsommen dreigen. Urgente zaken krijgen bovendien voorrang op zaken die bij de rechter zijn geweest, waardoor de rechter mogelijk nog meer dwangsommen zal opleggen.

Tot hoeveel vertraging het grote aantal vonnissen zal leiden, is nog niet precies duidelijk. De Vries verwacht dat ouders die zich eind 2021 of begin 2022 hebben gemeld als gedupeerde, pas in 2025 of 2026 een integrale beoordeling krijgen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vliegtuig maakt noodlanding in Praag door mogelijk explosief

Een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet onderweg naar de stad Bristol maakte zondagavond een noodlanding in Praag nadat melding was gemaakt van een mogelijk explosief aan boord. Dat zegt de luchthaven van de Tsjechische hoofdstad.

Afbeelding

Tsunamigevaar voor Amerikaans Samoa na zeebeving in Stille Oceaan

Het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) waarschuwt voor een tsunami die onder meer Samoa zou kunnen treffen, een buitengebied van de Verenigde Staten. De mogelijke tsunami is het gevolg van een zeebeving op ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Tonga in de Stille Oceaan.

Afbeelding

Kap van onveilige Mandelabrug in Zoetermeer met spoed ontmanteld

De glazen overkapping van de onveilige brug over de A12 in Zoetermeer wordt met spoed ontmanteld. Daartoe is besloten na een eerste advies van Rijkswaterstaat. Het verkeer onder de fiets- en loopbrug hoeft niet te worden stilgelegd, meldt de gemeente.

Afbeelding

VS tegen nieuwe nederzettingen Israël op Westelijke Jordaanoever

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zondag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen de vestiging van nieuwe nederzettingen door de volgende Israëlische regering.

Afbeelding

Oud-Unilevertopman Floris Maljers (89) overleden

Oud-topman Floris Maljers van Unilever is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan de Volkskrant laten weten. Maljers leidde het levensmiddelenconcern van 1984 tot 1994. Ook was hij commissaris bij diverse grote bedrijven zoals KLM, Philips en ABN AMRO.

Afbeelding

Von der Leyen wil actie tegen marktverstorende subsidies VS

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft problemen met economische plannen van de Verenigde Staten. Een wet waarmee de Amerikaanse president Joe Biden honderden miljarden dollars vrijmaakt voor de overgang naar milieuvriendelijkere technologieën..