Hoekstra: meer aandacht, actie en coördinatie voor Oekraïne

Nieuws
Wopke Hoekstra hoopt dat de Oekraïneconferentie die Nederland mede organiseert leidt tot "meer aandacht, meer actie en meer coördinatie". De minister van Buitenlandse Zaken is gastheer van overleg op hoog niveau over de vervolging van oorlogsmisdaden in Oekraïne.
anp
donderdag 14 juli 2022 om 09:15
Afbeelding
beeld anp

"Iedereen hoort de verhalen over de verkrachtingen, de moorden, de martelingen en het geweld richting volstrekt onschuldigen", zei Hoekstra voorafgaand aan de conferentie. "Je ziet dat in zo'n situatie met een land dat in oorlog is en op dit moment een oorlog uitvecht, coördinatie ingewikkeld is. En je ziet dat de expertise versnipperd is."

Volgens Hoekstra is meer geld nodig voor het onderzoek en zal ook gekeken worden hoe meer onderzoeksteams naar Oekraïne gestuurd kunnen worden. Hij zegde namens de Nederlandse regering 1 miljoen euro extra toe voor het Internationaal Strafhof (ICC), 1 miljoen euro om de mensenrechten in Oekraïne zelf te ondersteunen en 1 miljoen euro voor psychologische hulp voor slachtoffers van seksueel geweld in dat land.

De conferentie wordt mede georganiseerd door het ICC en de Europese Commissie. Er zijn vertegenwoordigers aanwezig van landen over de hele wereld en internationale organisaties, waaronder de Verenigde Naties. Ook de Oekraïense hoofdaanklager Irina Venediktova is erbij. De Oekraïense president Volodimir Zelenski belt later donderdag in via een videoverbinding.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Surinaamse commissie: excuses slavernij in december onacceptabel

De manier waarop Nederland in Suriname op 19 december excuses voor het slavernijverleden wil maken, is in het verkeerde keelgat geschoten bij Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS). Dat schrijft de Surinaamse krant de Ware Tijd.

Afbeelding

Blokkade A12: 150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden

De politie heeft 150 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion aangehouden nadat zij zaterdag een deel van de A12 bij Den Haag hadden geblokkeerd.

Afbeelding

Baudet op FvD-congres: laat zien wat een leuke club wij zijn

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie (FvD), heeft op zijn partijcongres gezegd dat zijn partij staat voor tolerantie, inclusie en openheid van geest.

Afbeelding

INretail: winkeldrukte tijdens Black Friday-weekend behapbaar

Winkeliers in verschillende binnensteden hebben zaterdag flink meer klanten ontvangen als gevolg van Black Friday. Wel spreekt brancheorganisatie INretail van ‘een gezellige drukte’, in tegenstelling tot de laatste Black Friday zonder coronabeperkingen.

Afbeelding

FNV roept op tot actie voor eerlijke oplossing ‘inkomenscrisis’

Zo’n 4000 leden van vakbond FNV zijn zaterdag samengekomen in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Daar protesteerden zij tegen ‘de inkomenscrisis’ in Nederland, voor een ‘rechtvaardige samenleving en eerlijke oplossingen’ voor de geldproblemen van Nederlanders.

Afbeelding

Drie personen aangehouden na gooien zwaar vuurwerk naar boa

Twee mannen van 19 en 37 jaar en een jongen van 13 zijn vrijdagavond aangehouden na ongeregeldheden met vuurwerk in de omgeving van de Lange Nieuwstraat in IJmuiden, meldt de politie. Een boa raakte gewond nadat er zwaar vuurwerk naar hem was gegooid.