Chipbedrijven in schijnwerpers op Damrak na resultaten TSMC

Nieuws
Op het Damrak zullen de chipbedrijven ASMI, Besi en ASML donderdag mogelijk bewegen op de resultaten van TSMC. De Taiwanese chipfabrikant boekte afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht dankzij de aanhoudende sterke vraag naar elektronische apparaten. Daarnaast gaat de aandacht uit naar de resultaten van de grote Amerikaanse banken JPMorgan Chase en Morgan Stanley, die later op de dag naar buiten komen.
anp
donderdag 14 juli 2022 om 08:16
Afbeelding
beeld anp

Ook kauwen beleggers nog na op de sterker dan verwachte toename van de Amerikaanse inflatie. De kans dat de Federal Reserve de rente in de Verenigde Staten nog agressiever gaat verhogen is daarmee toegenomen. De zorgen over een recessie blijven daarmee boven de markten hangen. Hogere rentes remmen namelijk niet alleen de inflatie maar zetten ook een rem op de economie.

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt op basis van de openingsindicatoren licht hoger te beginnen. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting met winsten openen. De aandelenmarkten in Azië lieten donderdag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio eindigde 0,6 procent hoger en de Hang Seng-index in Hongkong zakte 1 procent.

Air France-KLM

Air France-KLM staat eveneens in de belangstelling. Investeerder Apollo Global Management steekt 500 miljoen euro in de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie. Dat bedrag gaat naar een tijdelijke dochteronderneming die een aantal reservemotoren van Air France-vliegtuigen bezit. Air France-KLM gebruikt het geld om een lening van de Franse staat versneld af te lossen.

Vastgoedinvesteerder NSI zag de winst per aandeel in de eerste jaarhelft dalen en de leegstand toenemen. Topman Bernd Stahli sprak van onzekere economische vooruitzichten maar handhaafde wel de winstverwachting voor het hele jaar.

Deutsche Telekom

In Frankfurt kondigde Deutsche Telekom aan een belang van 51 procent in het onderdeel GD Towers te verkopen aan investeerders Brookfield Infrastructure en DigitalBridge Group. De verkoop van een deel van de zendmastactiviteiten levert het Duitse telecomconcern 10,7 miljard euro op.

De euro was 1,0021 dollar waard tegen 1,0083 dollar een dag eerder. De eenheidsmunt was woensdag heel even minder waard dan de dollar, wat voor het eerst in ruim twintig jaar was. De Europese Centrale Bank (ECB) lieten weten de wisselkoers van de euro in de gaten te houden. Een goedkope euro kan namelijk de inflatie opdrijven en op dat effect zit de ECB niet te wachten.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde een fractie tot 96,27 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 99,65 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aandacht voor inflatie eurozone en toespraak Powell op Damrak

Op de Amsterdamse aandelenbeurs gaat de aandacht woensdag vooral uit naar de nieuwste inflatiecijfers van de eurozone. Naar verwachting is de inflatie in het eurogebied in november iets afgezwakt door de wat lagere kosten voor energie.

Afbeelding

Brussel komt met regels om verpakkingsafval fors te verminderen

De Europese Unie komt met voorstellen om de berg afval van verpakkingsmaterialen te verminderen. Het gaat om het terugbrengen van de afvalberg die ontstaat door onder meer gebruikte koffiepads, boodschappentassen en wegwerpwaterflessen.

Afbeelding

Ruim 3,8 miljoen mensen zien Oranje winnen van Qatar

Het derde en laatste groepsduel van het Nederlands elftal op het WK voetbal is dinsdagmiddag door ruim 3,8 miljoen mensen bekeken. Dat is een stuk minder dan de eerste twee wedstrijden die rond de 4,3 miljoen kijkers trokken, meldt Stichting KijkOnderzoek.

Afbeelding

FT: Alibaba-oprichter Jack Ma woont al maanden in Tokio

Jack Ma, de oprichter van de Chinese webwinkel Alibaba, woont al maanden in Tokio. De Chinese miljardair was grotendeels van de radar verdwenen nadat hij gebrouilleerd was geraakt met de Chinese regering.

Afbeelding

Fabrieken in China draaien veel minder hard door coronalockdowns

Het strenge coronabeleid in China laat duidelijk zijn sporen na in de industrie van de tweede economie van de wereld. De bedrijvigheid in de industrie ging in november voor de tweede maand op rij omlaag.

Afbeelding

Aziatische beurzen licht hoger in afwachting toespraak Fed-baas

De Aziatische aandelenbeurzen lieten woensdag overwegend kleine winsten zien. Beleggers waren vooral in afwachting van de toespraak die voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve later op de dag zal houden.