Europese Commissie: eurozone herstelt minder snel dan verwacht

Nieuws
De economie van de eurozone herstelt minder snel van de coronapandemie dan verwacht en de inflatie stijgt sneller door de oorlog in Oekraïne. Dat meldt de Europese Commissie op basis van voorlopige prognoses, ingezien door persbureau Bloomberg. De ramingen worden later op de dag officieel gepubliceerd.
anp
donderdag 14 juli 2022 om 08:14
Afbeelding
beeld anp

De commissie is minder positief dan eerder over de ontwikkeling van het bruto binnenlands product (bbp), onder meer door de sterk gestegen prijzen en de dreiging van energietekorten in de winter die het vertrouwen in herstel aantasten. Daardoor schroeft de commissie de verwachtingen voor het bbp terug naar 2,6 procent dit jaar en 1,4 procent volgend jaar. Eerder verwachtte de commissie nog dat het bbp uit zou komen op 2,7 procent dit jaar en 2,3 procent volgend jaar.

De commissie verwacht verder dat de inflatie dit jaar stijgt naar 7,6 procent in plaats van de eerder geraamde 6,1 procent. Volgend jaar zal deze 4 procent zijn, tegenover de eerder voorspelde 2,7 procent.

Recessie

De Europese Commissie gaat weliswaar nog uit van economische groei, maar de voorlopige ramingen schetsen een beeld dat er een recessie aan zit te komen, zeker nu ook Rusland de gaskraan verder heeft dichtgedraaid voor Europa vanwege sancties door de inval in Oekraïne.

Voor sommige industrieën in de eurozone kan het wegvallen van Russisch aardgas problemen geven. Producenten in Duitsland, de grootste economie van de eurozone en nog sterk afhankelijk van Russisch gas, krijgen waarschijnlijk het meeste last als energie eventueel gerantsoeneerd moet worden. Dat kan invloed hebben op de productie.

Sommige economen denken dat een recessie onvermijdelijk is in Europa, zelfs zonder het wegvallen van Russisch gas, ook omdat de inflatie nog hoog blijft. Dat maakt de taak van de Europese Centrale Bank (ECB) er niet makkelijker op. Die gaat anders dan bijvoorbeeld de Amerikaanse centrale bank binnenkort voor het eerst sinds tijden de rente weer verhogen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vertrouwen Britse bedrijven daalt door sombere vooruitzichten

Het vertrouwen van Britse bedrijven is verder gedaald als gevolg van de sombere vooruitzichten voor de economie van het Verenigd Koninkrijk, die afstevent op een lange recessie en kampt met een aanhoudend hoge inflatie.

Afbeelding

Turkse economie vertraagt erger dan gedacht na renteverlagingen

De economie van Turkije heeft het derde kwartaal van het jaar slechter gepresteerd dan waar rekening mee werd gehouden ondanks eerdere renteverlagingen.

Afbeelding

Nederlandse klimaatgezant ziet weinig in uitgeklede klimaattop

Ondanks de wisselende reacties op de uitkomst van de jongste klimaattop in Egypte denkt de klimaatgezant van de Nederlandse overheid, Jaime de Bourbon de Parme, niet dat een kleinere top tot een beter resultaat had geleid. ‘Ik denk dat dat moeilijk wordt.

Afbeelding

Airbus en Renault gaan samenwerken op gebied van elektrificatie

Vliegtuigproducent Airbus en autoconcern Renault gaan samenwerken op het gebied van onderzoek en ontwikkeling naar elektrificatie. De bedrijven hopen door de krachtenbundeling sneller tot praktische oplossingen te komen, maakten de bedrijven in een verklaring bekend.

Afbeelding

Aandacht voor inflatie eurozone en toespraak Powell op Damrak

Op de Amsterdamse aandelenbeurs gaat de aandacht woensdag vooral uit naar de nieuwste inflatiecijfers van de eurozone. Naar verwachting is de inflatie in het eurogebied in november iets afgezwakt door de wat lagere kosten voor energie.

Afbeelding

Brussel komt met regels om verpakkingsafval fors te verminderen

De Europese Unie komt met voorstellen om de berg afval van verpakkingsmaterialen te verminderen. Het gaat om het terugbrengen van de afvalberg die ontstaat door onder meer gebruikte koffiepads, boodschappentassen en wegwerpwaterflessen.