Britse premier Johnson bevestigt aftreden

Nieuws
De Britse premier Boris Johnson stapt op. Hij blijft aan als regeringsleider totdat zijn Conservatieve Partij een nieuwe partijleider heeft gekozen, bevestigde hij in een verklaring op Downing Street. Johnsons aftreden volgt nadat ontevreden regeringsleden zich tegen hem keerden en massaal ontslag namen.
anp
donderdag 7 juli 2022 om 13:38
Afbeelding
beeld anp

Johnsons partij kan nu op zoek gaan naar een nieuwe leider, die automatisch ook premier wordt. Dat proces kan volgens Johnson direct van start gaan. Volgende week worden daar verdere details over gedeeld. "Ik zal u zo veel mogelijk steunen als ik kan", zei Johnson alvast tegen zijn opvolger. Over de reactie van het volk zei hij te weten dat sommige mensen "opgelucht zullen zijn", terwijl anderen teleurstelling voelen.

Johnson had zijn positie een dag eerder nog verdedigd. De politicus kwam afgelopen week zwaar onder vuur te liggen, omdat hij een partijgenoot een vertrouwenspost gaf, hoewel die persoon van seksueel wangedrag was beschuldigd. Leden van de regering zagen het jongste schandaal rond hun leider massaal als de druppel die de emmer doet overlopen.

Trots

Dat Johnson niet eerder wilde stoppen, kwam volgens hem omdat hij het gevoel had dat hij niet anders kon. "Niet omdat ik dat wilde, maar omdat ik het gevoel had dat dit mijn baan, mijn taak en mijn plicht was." De politicus vertelde verder trots te zijn op de Brexit, de Britse strijd tegen het coronavirus en de Britse steun voor Oekraïne. Ook bedankte hij in zijn verklaring zijn gezin en het Britse volk.

Het is niet duidelijk wanneer Johnson precies als premier stopt, een baan die hij omschrijft als "de beste ter wereld". Britse media meldden al voorafgaand aan de persconferentie dat dit mogelijk pas in oktober zal zijn. Meerdere partijgenoten hebben zich ertegen uitgesproken en de oppositie dreigt met een motie van wantrouwen in het parlement.

Johnson trad in 2019 aan en werd gedurende zijn premierschap geteisterd door meerdere schandalen, waardoor hij in de loop van de jaren de steun van steeds meer partijgenoten zag verdwijnen. Vooral het partygate-schandaal over overheidsfeestjes tijdens lockdowns was schadelijk voor Johnson. Eerder was er kritiek op onder meer de hoge kosten die Johnson maakte bij het opknappen van de ambtswoning en zijn gratis verblijf in een villa op een Caribisch eiland.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Winst Samsung valt voor het eerst sinds 2019 lager uit

Techconcern Samsung heeft voor het eerste sinds 2019 een lagere operationele winst behaald. Dat kwam vooral doordat er minder vraag was naar geheugenchips en chips voor in pc’s. Door de mindere verkopen viel ook de omzet lager uit.

Afbeelding

EU-leiders proberen uiteenrafelen front energiecrisis te stoppen

De leiders van de 27 EU-landen buigen zich opnieuw over de torenhoge energieprijzen. Dat doen ze ditmaal officieus met de benen op tafel, in de hoop zo los te komen van de scherpe tegenstellingen tussen bijvoorbeeld Nederland en Duitsland en met name zuidelijke EU-landen.

Afbeelding

Vierde zittingsdag Mallorcazaak met hoofdverdachte Sanil B.

Op de vierde zittingsdag van de Mallorcazaak komt Sanil B. (20) naar de rechtbank in Lelystad. Hij is een van de drie hoofdverdachten die terechtstaan voor het doden van Carlo Heuvelman (27) in juli vorig jaar.

Afbeelding

Strafeis Limburger die Belgische agent zou hebben doodgeschoten

Het Hof van Assisen in het Belgische stadje Tongeren begint vrijdag aan de vijfde zittingsdag in het proces tegen Yvo T. (40). De Limburger wordt ervan verdacht in augustus 2018 een Belgische politieagent te hebben doodgeschoten.

Afbeelding

Nobelprijs voor de Vrede vrijdag toegekend

In Oslo wordt vrijdag bekendgemaakt wie dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede krijgt toegekend. Deskundigen speculeren over mogelijke winnaars die zich uitspreken tegen de Russische president Vladimir Poetin of die zich inzetten tegen klimaatverandering.

Afbeelding

Biden: nucleaire dreiging terug op niveau van Koude Oorlog

De Amerikaanse president Joe Biden vindt dat de nucleaire dreiging ‘terug is op het niveau van de Koude Oorlog’. Tijdens een evenement in New York donderdag zei Biden dat de wereld een kernramp riskeert die het leven op aarde kan beëindigen.