Europarlementariërs vieren vertrek Johnson

Nieuws
Het nieuws dat de Britse premier Boris Johnson het veld ruimt is in het Europees Parlement met opluchting en blijdschap ontvangen. Johnson heeft de verstandhouding tussen Brussel en Londen grondig verpest, stellen velen.
anp
donderdag 7 juli 2022 om 12:35
Afbeelding
beeld anp

"Eindelijk", zegt de Duitse handelsspecialist en voorzitter van de werkgroep waarin Europarlementariërs met het Verenigd Koninkrijk overleggen. "Johnson was alleen maar bezig met aan de macht blijven en zijn eigen ego", meent Bernd Lange. De sociaaldemocraat wijst op de ramkoers die Londen koos om af te komen van de knellende brexitafspraken over de Noord-Ierse grens.

Lange hoopt dat met een nieuwe premier beter valt te praten. "Nu moet het theatrale Britse vuurwerk stoppen. We hebben een nieuw begin nodig in de betrekkingen tussen de EU en het VK."

'Een ramp'

Het was hoog tijd dat Johnson opstapte, zegt zijn collega Anna Cavazzini van de groenen. Die was "een ramp" voor de betrekkingen tussen Londen en Brussel, stelt ze. GroenLinkser Bas Eickhout merkt fijntjes op dat het nog altijd niet erg vlot met de bevrijding van Brusselse dominantie die brexiteer Johnson ooit beloofde. "Het 'weer eigen baas worden' verloopt goed", spot hij op Twitter.

"Het kan er alleen maar beter op worden" met Johnsons val, denkt de uitgesproken Belgische liberaal Guy Verhofstadt. Hij hoopt op het eind van een periode van populisme aan beide zijden van de Atlantische Oceaan, nu Johnson "net als zijn vriend Donald Trump" op weg is naar de uitgang.

Champagne

De Europese Commissie wil zich niet uitspreken over het naderende vertrek van Johnson. Op de vraag of er donderdag extra champagne wordt geschonken, antwoordt de woordvoerder dat "we hier bij de commissie maar heel weinig alcohol drinken".

Johnsons gezag bladderde de afgelopen maanden snel af door onthullingen over borrels op zijn kantoor toen dat wegens de coronapandemie verboden was. Dat is het partygate-schandaal gaan heten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Staatsschuld VS voor het eerst hoger dan 31 biljoen dollar

De Verenigde Staten zijn het nieuwe boekjaar gestart met een staatsschuld van 31,1 biljoen dollar, blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het land nadert daarmee het zelfopgelegde schuldplafond van 31,4 biljoen dollar.

Afbeelding

Remkes trekt conclusies na reeks gesprekken over stikstofbeleid

Bemiddelaar Johan Remkes brengt woensdagmiddag zijn bevindingen over het stikstofbeleid naar buiten. De ervaren bestuurder voerde de afgelopen maanden diverse gesprekken over het gevoelige onderwerp en de toekomst van landbouw en natuur in Nederland.

Afbeelding

Kinderboekenweek van start, dit keer met groen thema

De Kinderboekenweek wordt woensdag afgetrapt in ‘s-Graveland. Deze editie is het thema Gi-ga-groen!, wat betekent dat kinderboeken rondom de natuur en dieren centraal staan de komende tien dagen.

Afbeelding

OPEC+ gaat olieproductie waarschijnlijk fors verlagen

De grote olieproducerende landen verenigd in de alliantie OPEC+ komen woensdag bijeen in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen om te vergaderen over de productie.

Afbeelding

Trump wil interventie ??Hooggerechtshof in onderzoek documenten

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft in de strijd over geheime documenten die de FBI in beslag nam tijdens een huiszoeking in Trumps landgoed Mar-a-Lago in Florida, het Hooggerechtshof verzocht tussenbeide te komen.

Afbeelding

Ruim honderd Italiaanse supporters aangehouden in Amsterdam

De politie heeft aan het einde van dinsdagmiddag in het Centraal Station van Amsterdam 103 Italiaanse supporters aangehouden. Ze waren in het bezit van gezichtsbedekkende kleding, stokken, een mes en een ruitentikker.