Queen Elizabeth maakt zich op voor nieuw record: meeste premiers

Nieuws
Koningin Elizabeth II maakt zich op voor een nieuw record. Als Boris Johnson aftreedt en er dient zich een nieuwe premier aan, dan zal de 96-jarige Elizabeth de Britse vorst zijn die de meeste premiers onder zich had dienen.
anp
donderdag 7 juli 2022 om 12:31
Afbeelding
beeld anp

Tot nu toe waren er veertien premiers in haar tijd als koningin. Dit is een record dat zij deelt met koning George III, die van 1760 tot 1820 op de troon zat. Ook hij telde veertien premiers. De opvolger van Johnson zal voor Elizabeth dus nummer vijftien zijn.

De Britse premier Boris Johnson stapt volgens Britse media donderdag op. Zijn vermoedelijke vertrek volgt op een nieuw schandaal dat heeft geleid tot het opstappen van tientallen bewindslieden.

Favoriete premier

Het zou nog een record zijn voor Elizabeth, die inmiddels zeventig jaar haar functie bekleedt. Zij is op de Franse koning Lodewijk XIV na de langstzittende monarch in de geschiedenis. Lodewijk XIV behield zijn troon ruim 72 jaar. Als Elizabeth nog twee jaar niet aftreedt of overlijdt, wordt zij de recordhouder. Zij is op dit moment wel al de langstzittende nog levende monarch.

De eerste premier waar Elizabeth mee samenwerkte, was Winston Churchill. Uit de wandelgangen is bekend dat hij ook haar favoriet is gebleven. Toen Churchill in 1955 aftrad, schreef de koningin hem een brief waarin zij zei dat geen enkele opvolger zijn plek zou kunnen innemen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aandacht voor Arcadis en Ajax bij opening beurs

Ingenieurs- en adviesbedrijf Arcadis is woensdag een blikvanger op de beurs in Amsterdam. Het bedrijf stort zich na een overname van een Iers consultancybedrijf nadrukkelijker op de chipsector en de medische markt, zo werd voor het openen van de beurs bekend.

Afbeelding

Anderhalf miljoen mensen zien Ajax verliezen

Het verlies van Ajax tegen Napoli met 1-6 werd dinsdagavond op televisie gezien door ruim 1,5 miljoen mensen. De wedstrijd staat daarmee niet op de eerste plek in de kijkcijferlijst van de Stichting Kijkonderzoek (SKO), maar op plek 2.

Afbeelding

Rover: NS kiest te makkelijk voor schrappen treinen

Reizigersorganisatie Rover vindt dat de NS te makkelijk kiest voor het schrappen van treinen om de problemen door het personeelstekort op te lossen. Samen met andere consumentenorganisaties schrijft Rover dat de treinmaatschappij veel meer kan doen.

Afbeelding

Oekraïne wil Belarus niet als voorzitter diamantwaakhond

Oekraïne wil voorkomen dat Belarus de voorzitter wordt van de internationale diamantwaakhond, het Kimberley-Proces (KP). De Oekraïners denken dat Rusland de hand heeft in het voorstel van het Oost-Europese land om de organisatie te gaan leiden.

Afbeelding

Musk wil Twitter deel maken van nieuwe ‘alles-app’

Elon Musk wil berichtendienst Twitter onderdeel maken van een zogeheten ‘alles-app’. Dat heeft de Tesla-topman in een tweet gezegd nadat bekend was geworden dat hij de overname van Twitter toch weer door wil zetten.

Afbeelding

LUMC wil tumoren effectiever behandelen met nieuw CT-systeem

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat als eerste Europese ziekenhuis een spectraal angio-CT-systeem in gebruik nemen. Daarmee kunnen ingrepen voor bijvoorbeeld lever- en nierkanker nauwkeuriger en ook efficiënter worden uitgevoerd, zegt het ziekenhuis.