Staalmaker ArcelorMittal en chipbedrijven bovenaan in hogere AEX

Nieuws
De AEX-index ging donderdag verder vooruit onder aanvoering van staalfabrikant ArcelorMittal en de chipbedrijven ASMI, Besi en ASML. De chipbedrijven profiteerden van meevallende kwartaalcijfers van de Zuid-Koreaanse chipproducent Samsung. ArcelorMittal toonde herstel na de recente koersdruk die werd veroorzaakt door de vrees voor een economische krimp.
anp
donderdag 7 juli 2022 om 12:05
Afbeelding
beeld anp

Beleggers reageerden daarnaast nog op de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve. Daaruit werd duidelijk dat de Amerikaanse centrale bank zich vooral zorgen maakt om de hoge inflatie en die met verdere renteverhogingen wil aanpakken. De Europese Centrale Bank, die de rente tot nu toe ongemoeid heeft gelaten, geeft later op de dag ook de notulen van zijn laatste beleidsvergadering vrij.

De hoofdindex op Beursplein 5 boekte rond het middaguur een winst van 1,7 procent op 667,79 punten, mede dankzij een koersstijging van 6 procent voor ArcelorMittal. Een dag eerder won de graadmeter al 1,9 procent. De MidKap klom 1,8 procent tot 900,05 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 1,5 procent.

Boris Johnson

De Londense FTSE won 1,3 procent. De Britse premier Boris Johnson stapt volgens Britse media op. Zijn vermeende ontslag volgt op een nieuw schandaal, dat heeft geleid tot het vertrek van tientallen bewindslieden.

ASMI, Besi en ASML wonnen tot 3,6 procent. De resultaten van Samsung namen de ergste vrees onder beleggers weg over de impact van de afzwakkende consumentenvraag en de stijgende materiaalkosten in de chipindustrie. Ook de verzekeraars Aegon en NN Group deden goede zaken, met winsten van meer dan 3 procent.

Shell

Shell (plus 4 procent) kwam met een handelsupdate. Het olie- en gasconcern profiteert van de hoge benzineprijzen en verwacht dat de winst in het tweede kwartaal 1 miljard dollar hoger zal uitvallen dan in de voorgaande periode. Betaalbedrijf Adyen, dat een dag eerder nog 9 procent won, was de grootste daler in de AEX, met een min van 1,5 procent.

In Parijs klom EDF 1,1 procent. Frankrijk wil het elektriciteitsbedrijf volledig in handen krijgen. De Franse staat heeft nu al een kleine 84 procent van de aandelen van het beursgenoteerde bedrijf. In Frankfurt steeg Lufthansa 2,8 procent. Klaus-Michael Kühne, de rijkste man van Duitsland, vergrootte zijn belang in de luchtvaartmaatschappij tot dik 15 procent en is nu de grootste aandeelhouder.

De euro was 1,0204 dollar waard, tegen 1,0170 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent meer op 99,17 dollar. Brentolie steeg 0,7 procent in prijs tot 101,37 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gouverneur: massagraf gevonden in op Russen heroverde stad Lyman

In de recent op de Russen heroverde plaats Lyman in het oosten van Oekraïne is volgens de lokale autoriteiten een massagraf gevonden. Volgens gouverneur Pavlo Kirilenko is onduidelijk hoeveel lichamen zich in het graf bevinden.

Afbeelding

Frankrijk roept Fransen op Iran zo snel mogelijk te verlaten

Frankrijk heeft alle landgenoten opgeroepen Iran zo snel mogelijk te verlaten. ‘Elke Franse bezoeker, inclusief die met een dubbele nationaliteit, loopt er het risico te worden gearresteerd, willekeurig te worden vastgezet en mogelijk onderworpen te worden aan een oneerlijk pro..

Afbeelding

Zware koersverliezen op beurzen New York na banenrapport

De koersenborden op de aandelenbeurzen in New York waren vrijdag aan het slot van de handelsdag dieprood gekleurd. Beleggers op Wall Street reageerden zeer negatief op het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht.

Afbeelding

Organisatie wint Nobelprijs en verliest onroerend goed Moskou

Een van de mensenrechtenorganisaties die vrijdag de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen, de Russische organisatie Memorial, is enkele uren later haar onroerend goed in Moskou kwijtgeraakt.

Afbeelding

Canada weert 10.000 Iraniërs van regime in Teheran voor altijd

Canada heeft sancties afgekondigd tegen ‘het moordende bewind’ in Iran en verbiedt 10.000 mensen van dat regime ooit nog in Canada te komen. Premier Justin Trudeau zei dat dergelijke sancties uitsluitend in de ernstigste omstandigheden worden afgekondigd, zoals bijvoorbeeld naa..

Afbeelding

Karin Hazelhoff, weduwe van Soldaat van Oranje, overleden

Karin Hazelhoff Roelfzema, de weduwe van ‘Soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff Roelfzema, is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie vrijdagavond bekendgemaakt. Zij stierf donderdag in haar slaap op Hawaii, waar zij al een halve eeuw woonde.