Slangeneiland gebombardeerd rond hijsen Oekraïense vlag

Nieuws
Het Russische leger zegt het Oekraïense Slangeneiland te hebben gebombardeerd op de dag dat de Oekraïense vlag ceremonieel zou worden gehesen. Dat gebeurde na het bombardement alsnog op donderdagochtend.
anp
donderdag 7 juli 2022 om 11:45
Afbeelding
beeld anp

De vlag werd voor het eerst gehesen sinds het eiland weer is overgenomen door Oekraïne. Dat gebeurde met enig ceremonieel en het moment werd door Oekraïne gedeeld op sociale media.

‘Een deel van de Oekraïense afdeling op het eiland is verwoest’, aldus het Russische ministerie van Defensie in een verklaring na het bombardement. Rusland zei dat het eiland vorige week werd verlaten, als teken van goede wil om weer graan de Zwarte Zee op te laten. Oekraïne claimde het eiland te hebben veroverd door aanhoudende aanvallen.

Slangeneiland ligt net buiten de kust, ten zuiden van Odessa. Door de ligging kan het land dat het eiland in handen heeft de toegang tot de grootste havensteden van Oekraïne controleren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Staatsschuld VS voor het eerst hoger dan 31 biljoen dollar

De Verenigde Staten zijn het nieuwe boekjaar gestart met een staatsschuld van 31,1 biljoen dollar, blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het land nadert daarmee het zelfopgelegde schuldplafond van 31,4 biljoen dollar.

Afbeelding

Remkes trekt conclusies na reeks gesprekken over stikstofbeleid

Bemiddelaar Johan Remkes brengt woensdagmiddag zijn bevindingen over het stikstofbeleid naar buiten. De ervaren bestuurder voerde de afgelopen maanden diverse gesprekken over het gevoelige onderwerp en de toekomst van landbouw en natuur in Nederland.

Afbeelding

Kinderboekenweek van start, dit keer met groen thema

De Kinderboekenweek wordt woensdag afgetrapt in ‘s-Graveland. Deze editie is het thema Gi-ga-groen!, wat betekent dat kinderboeken rondom de natuur en dieren centraal staan de komende tien dagen.

Afbeelding

OPEC+ gaat olieproductie waarschijnlijk fors verlagen

De grote olieproducerende landen verenigd in de alliantie OPEC+ komen woensdag bijeen in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen om te vergaderen over de productie.

Afbeelding

Trump wil interventie ??Hooggerechtshof in onderzoek documenten

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft in de strijd over geheime documenten die de FBI in beslag nam tijdens een huiszoeking in Trumps landgoed Mar-a-Lago in Florida, het Hooggerechtshof verzocht tussenbeide te komen.

Afbeelding

Ruim honderd Italiaanse supporters aangehouden in Amsterdam

De politie heeft aan het einde van dinsdagmiddag in het Centraal Station van Amsterdam 103 Italiaanse supporters aangehouden. Ze waren in het bezit van gezichtsbedekkende kleding, stokken, een mes en een ruitentikker.