LTO gaat niet in gesprek met Johan Remkes over stikstofplannen

Nieuws
Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland wil niet praten met Johan Remkes, de door het kabinet aangewezen gespreksleider tussen boeren en regering, over de stikstofplannen. Dat komt vooral omdat het kabinet op voorhand al heeft besloten dat niet over de doelen en de uitgangspunten van het stikstofbeleid kan worden gesproken. Daarmee blijven de kernbezwaren van LTO overeind. "Het geheel blijft een dictaat en we vrezen met dergelijke grootschalige ingrepen op korte termijn kaalslag op het platteland", aldus LTO.
anp
donderdag 7 juli 2022 om 11:42
Afbeelding
beeld anp

Het kabinet stelde dit weekend Remkes aan als de persoon die de gesprekken tussen boeren, het kabinet, provincies en andere organisaties (zoals natuurclubs) gaat leiden. De Tweede Kamer had om een bemiddelaar gevraagd naar aanleiding van de woedende reactie van boeren op de stikstofplannen van het kabinet.

Stikstofminister Christianne van der Wal sprak eerder de verwachting uit dat alle boerenorganisaties wel om de tafel zouden komen bij Remkes. De weerstand tegen de keuze voor Remkes verbaasde haar niet, maar aan iedere naam zou wel iets van weerstand kleven. Remkes is volgens haar juist de aangewezen persoon, omdat hij goed in staat zou zijn op een onafhankelijke manier het gesprek te leiden en partijen bij elkaar om de tafel te krijgen.

LTO gaf eerder aan in beginsel open te staan voor het gesprek met Remkes. "Maar onder heldere voorwaarden. Het gesprek moet over de inhoud kunnen gaan: doelstelling, tijdspad en manier waarop", aldus de organisatie. "LTO is ervan uitgegaan dat een bemiddelaar van het statuur Remkes het echte probleem zou mogen bespreken." Eerder lieten de boerenorganisaties Farmers Defence Force en Agractie al weten niets te voelen voor overleg met Remkes.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Staatsschuld VS voor het eerst hoger dan 31 biljoen dollar

De Verenigde Staten zijn het nieuwe boekjaar gestart met een staatsschuld van 31,1 biljoen dollar, blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het land nadert daarmee het zelfopgelegde schuldplafond van 31,4 biljoen dollar.

Afbeelding

Remkes trekt conclusies na reeks gesprekken over stikstofbeleid

Bemiddelaar Johan Remkes brengt woensdagmiddag zijn bevindingen over het stikstofbeleid naar buiten. De ervaren bestuurder voerde de afgelopen maanden diverse gesprekken over het gevoelige onderwerp en de toekomst van landbouw en natuur in Nederland.

Afbeelding

Kinderboekenweek van start, dit keer met groen thema

De Kinderboekenweek wordt woensdag afgetrapt in ‘s-Graveland. Deze editie is het thema Gi-ga-groen!, wat betekent dat kinderboeken rondom de natuur en dieren centraal staan de komende tien dagen.

Afbeelding

OPEC+ gaat olieproductie waarschijnlijk fors verlagen

De grote olieproducerende landen verenigd in de alliantie OPEC+ komen woensdag bijeen in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen om te vergaderen over de productie.

Afbeelding

Trump wil interventie ??Hooggerechtshof in onderzoek documenten

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft in de strijd over geheime documenten die de FBI in beslag nam tijdens een huiszoeking in Trumps landgoed Mar-a-Lago in Florida, het Hooggerechtshof verzocht tussenbeide te komen.

Afbeelding

Ruim honderd Italiaanse supporters aangehouden in Amsterdam

De politie heeft aan het einde van dinsdagmiddag in het Centraal Station van Amsterdam 103 Italiaanse supporters aangehouden. Ze waren in het bezit van gezichtsbedekkende kleding, stokken, een mes en een ruitentikker.