Johnson onder druk gezet door belangrijke ministers

Nieuws
De Britse premier Boris Johnson staat op het punt om af te treden. De laatste dagen is de druk snel opgevoerd door verschillende ministers en andere bewindslieden die opstapten, maar ook de ministers die bleven hebben op Johnson ingepraat. Hun druk lijkt een belangrijke rol te spelen in de beslissing van de premier om op te stappen.
anp
donderdag 7 juli 2022 om 11:18
Afbeelding
beeld anp

Woensdag wilde Johnson van een vertrek nog niets weten. In de avond hebben al verscheidene mensen hem proberen te overtuigen dat het in het landsbelang was om weg te gaan. Dat heeft minister Michael Gove zelfs zijn baan gekost. Johnson ontsloeg hem.

De nieuwe Britse minister van Financiën deed donderdagochtend openlijk een oproep aan Johnson om te vertrekken. Nadhim Zahawi zit nog geen twee dagen op die positie en verdedigde Johnson gister nog in alle ochtendprogramma’s. Nu liet hij publiekelijk weten dat het tijd is voor de premier om op te stappen, omdat ‘dit alleen maar erger zou worden’.

Vertrouwen verloren

De minister van Defensie David Wallace sloot zich aan bij de woorden van Zahawi en riep Johnson ook op te vertrekken. Wallace zelf ziet het als zijn plicht om aan te blijven ‘voor de nationale veiligheid’.

Zahawi werd minister van Financiën toen zijn voorganger Rishi Sunak dinsdag opstapte, omdat hij het vertrouwen is verloren. Sindsdien legden al vele ministers en andere bewindslieden hun regeringstaken neer. Zahawi was hiervoor minister van Onderwijs. Zijn opvolger, die er ook nog maar twee dagen zit, is ook alweer afgetreden omdat ze het niet meer ziet zitten met Johnson.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gouverneur: massagraf gevonden in op Russen heroverde stad Lyman

In de recent op de Russen heroverde plaats Lyman in het oosten van Oekraïne is volgens de lokale autoriteiten een massagraf gevonden. Volgens gouverneur Pavlo Kirilenko is onduidelijk hoeveel lichamen zich in het graf bevinden.

Afbeelding

Frankrijk roept Fransen op Iran zo snel mogelijk te verlaten

Frankrijk heeft alle landgenoten opgeroepen Iran zo snel mogelijk te verlaten. ‘Elke Franse bezoeker, inclusief die met een dubbele nationaliteit, loopt er het risico te worden gearresteerd, willekeurig te worden vastgezet en mogelijk onderworpen te worden aan een oneerlijk pro..

Afbeelding

Zware koersverliezen op beurzen New York na banenrapport

De koersenborden op de aandelenbeurzen in New York waren vrijdag aan het slot van de handelsdag dieprood gekleurd. Beleggers op Wall Street reageerden zeer negatief op het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht.

Afbeelding

Organisatie wint Nobelprijs en verliest onroerend goed Moskou

Een van de mensenrechtenorganisaties die vrijdag de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen, de Russische organisatie Memorial, is enkele uren later haar onroerend goed in Moskou kwijtgeraakt.

Afbeelding

Canada weert 10.000 Iraniërs van regime in Teheran voor altijd

Canada heeft sancties afgekondigd tegen ‘het moordende bewind’ in Iran en verbiedt 10.000 mensen van dat regime ooit nog in Canada te komen. Premier Justin Trudeau zei dat dergelijke sancties uitsluitend in de ernstigste omstandigheden worden afgekondigd, zoals bijvoorbeeld naa..

Afbeelding

Karin Hazelhoff, weduwe van Soldaat van Oranje, overleden

Karin Hazelhoff Roelfzema, de weduwe van ‘Soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff Roelfzema, is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie vrijdagavond bekendgemaakt. Zij stierf donderdag in haar slaap op Hawaii, waar zij al een halve eeuw woonde.