Oppositieleider Starmer wil geen nieuwe Conservatieve premier

Nieuws
De leider van de Britse oppositiepartij Labour Keir Starmer wil niet dat er een nieuwe Conservatieve premier komt die Boris Johnson opvolgt. "Er moet een nieuwe regering komen." Hij wil dat er nieuwe verkiezingen komen en zeker niet dat Johnson nog een aantal maanden als waarnemend premier aanblijft.
anp
donderdag 7 juli 2022 om 11:02
Afbeelding
beeld anp

Johnson wil volgens Britse media premier van het land blijven totdat zijn Conservatieve Partij een nieuwe partijleider heeft gekozen, die dan automatisch premier wordt. Starmer zegt dat zijn partij met een motie van wantrouwen in het parlement komt als Johnson niet meteen vertrekt. "Zijn eigen partij heeft niet eens vertrouwen in hem. Dan kun je hem niet opdringen aan de rest van het land."

"De Conservatieve Partij is nu twaalf jaar aan de macht. Die partij heeft ons land in chaos gestort. De kosten voor levensonderhoud zijn in die jaren enorm gestegen. De partij kan nu niet doen alsof het de oplossing voor die problemen heeft. Genoeg is genoeg."

Integriteitsschandaal

De verwachting is dat Johnson donderdag opstapt na een nieuw integriteitsschandaal. De premier had een partijgenoot een functie in het parlement gegeven, hoewel hij wist dat diegene van seksueel wangedrag was beschuldigd.

Starmer noemt het goed nieuws dat Johnson opstapt, "maar dit had veel eerder moeten gebeuren". "Hij is altijd ongeschikt geweest om dit land te leiden." De oppositieleider zegt dat Johnson een gewoonte maakte van leugen en bedrog en dat alle betrokkenen zich moeten schamen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïne wil Belarus niet als voorzitter diamantwaakhond

Oekraïne wil voorkomen dat Belarus de voorzitter wordt van de internationale diamantwaakhond, het Kimberley-Proces (KP). De Oekraïners denken dat Rusland de hand heeft in het voorstel van het Oost-Europese land om de organisatie te gaan leiden.

Afbeelding

Musk wil Twitter deel maken van nieuwe ‘alles-app’

Elon Musk wil berichtendienst Twitter onderdeel maken van een zogeheten ‘alles-app’. Dat heeft de Tesla-topman in een tweet gezegd nadat bekend was geworden dat hij de overname van Twitter toch weer door wil zetten.

Afbeelding

LUMC wil tumoren effectiever behandelen met nieuw CT-systeem

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat als eerste Europese ziekenhuis een spectraal angio-CT-systeem in gebruik nemen. Daarmee kunnen ingrepen voor bijvoorbeeld lever- en nierkanker nauwkeuriger en ook efficiënter worden uitgevoerd, zegt het ziekenhuis.

Afbeelding

Hongkongse beurs schiet omhoog na terugkeer beleggers

De aandelenbeurs in Hongkong is woensdag omhoog geschoten. Beleggers keerden terug na een feestdag en trokken zich op aan de winsten op de beurzen in New York. Rentes op staatsobligaties daalden, dus waren aandelen weer erg in trek.

Afbeelding

Hongarije: prijsplafond Russische olie geldt niet voor ons

Afspraken over een Europees prijsplafond voor Russische olie gelden niet voor olie die Hongarije per pijpleiding importeert. Dat zegt de Hongaarse minister voor Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó.

Afbeelding

Staatsschuld VS voor het eerst hoger dan 31 biljoen dollar

De Verenigde Staten zijn het nieuwe boekjaar gestart met een staatsschuld van 31,1 biljoen dollar, blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het land nadert daarmee het zelfopgelegde schuldplafond van 31,4 biljoen dollar.