Rusland bleef belangrijkste handelspartner North Sea Ports

Nieuws
De Nederlandse en Belgische havens verenigd in North Sea Ports dreven in de eerste helft van het jaar nog volop handel met Rusland. Voor de zeehavens van Gent, Terneuzen en Vlissingen was Rusland, ondanks de sancties vanwege de inval in Oekraïne, nog altijd de belangrijkste handelspartner.
anp
donderdag 7 juli 2022 om 10:53
Afbeelding
beeld anp

De havens, die in 2018 fuseerden, waren bij elkaar goed voor 37,5 miljoen ton aan goederen, 10 procent meer dan een jaar eerder. Het havenbedrijf spreekt van het beste halfjaar ooit.

De handel met Rusland nam in de meetperiode met 20 procent toe tot 3,8 miljoen ton. Het havenbedrijf benadrukt dat er voor bepaalde goederen een embargo is ingesteld. Daar komen in de tweede helft meer goederen bij zoals hout en vaste brandstoffen zoals olie, gas en kolen. De afgelopen tijd werden daarom extra voorraden aangelegd, wat de stijging deels zou verklaren. De verwachting is dat de handel met Rusland in de tweede helft van het jaar zal afnemen.

Herstel

Verder nam de handel met de Verenigde Staten, Finland en Canada toe. Hier gaat het om een toename van de overslag in vaste brandstoffen, meststoffen en ijzererts.

North Sea Ports merkte over de hele breedte een herstel van de handel. De overslag van stukgoederen, goederen die niet in gewicht worden gemeten maar per stuk zoals auto’s, nam met een vijfde toe tot bijna het niveau van voor corona. Dat kwam onder meer door de extra overslag van staalplaten, fruit en groenten. De overslag van droge bulk, voornamelijk steenkool en petcokes, nam met krap 14 procent toe. Rollend materieel, zoals voertuigen, werd 16 procent meer overgeslagen. De overslag van vloeibare bulk, zoals oliën, bleef nagenoeg gelijk.

Binnenvaart

Ook de overslag via de binnenvaart kende het beste halfjaar ooit. Die steeg met 13 procent tot 33 miljoen ton.

De haven verwacht in de tweede helft van het jaar meer moeilijkheden. Naast de verminderde handel met Rusland zullen ook de oplopende inflatie, de trage afname van aangelegde voorraden en aanhoudend hoge brandstofprijzen de handel in de weg zitten, zo klinkt het.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gouverneur: massagraf gevonden in op Russen heroverde stad Lyman

In de recent op de Russen heroverde plaats Lyman in het oosten van Oekraïne is volgens de lokale autoriteiten een massagraf gevonden. Volgens gouverneur Pavlo Kirilenko is onduidelijk hoeveel lichamen zich in het graf bevinden.

Afbeelding

Frankrijk roept Fransen op Iran zo snel mogelijk te verlaten

Frankrijk heeft alle landgenoten opgeroepen Iran zo snel mogelijk te verlaten. ‘Elke Franse bezoeker, inclusief die met een dubbele nationaliteit, loopt er het risico te worden gearresteerd, willekeurig te worden vastgezet en mogelijk onderworpen te worden aan een oneerlijk pro..

Afbeelding

Zware koersverliezen op beurzen New York na banenrapport

De koersenborden op de aandelenbeurzen in New York waren vrijdag aan het slot van de handelsdag dieprood gekleurd. Beleggers op Wall Street reageerden zeer negatief op het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht.

Afbeelding

Organisatie wint Nobelprijs en verliest onroerend goed Moskou

Een van de mensenrechtenorganisaties die vrijdag de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen, de Russische organisatie Memorial, is enkele uren later haar onroerend goed in Moskou kwijtgeraakt.

Afbeelding

Canada weert 10.000 Iraniërs van regime in Teheran voor altijd

Canada heeft sancties afgekondigd tegen ‘het moordende bewind’ in Iran en verbiedt 10.000 mensen van dat regime ooit nog in Canada te komen. Premier Justin Trudeau zei dat dergelijke sancties uitsluitend in de ernstigste omstandigheden worden afgekondigd, zoals bijvoorbeeld naa..

Afbeelding

Karin Hazelhoff, weduwe van Soldaat van Oranje, overleden

Karin Hazelhoff Roelfzema, de weduwe van ‘Soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff Roelfzema, is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie vrijdagavond bekendgemaakt. Zij stierf donderdag in haar slaap op Hawaii, waar zij al een halve eeuw woonde.