Nog nooit zoveel fietsen en e-bikes verkocht in Europa

Nieuws
Er zijn nog nooit zoveel fietsen en e-bikes verkocht in Europa als vorig jaar, meldt de Europese koepelorganisatie van de fietsindustrie CONEBI. Dat kwam onder meer omdat overheden meer aandacht hadden voor duurzaam vervoer.
anp
donderdag 7 juli 2022 om 10:51
Afbeelding
beeld anp

In 2021 werden er in totaal meer dan 22 miljoen fietsen en e-bikes verkocht. Dat is het hoogste aantal sinds de organisatie in 2000 begon met het bijhouden van cijfers. Met name de aanhoudende sterke vraag naar elektrische fietsen zorgde voor de groei. De totale waarde van verkochte fietsen en e-bikes kwam uit op 19,7 miljard euro, 7,5 procent meer dan in 2020. In dat jaar begon de fietsmarkt te groeien omdat meer mensen zich individueel wilden verplaatsen en meer fietstochten maakten door de coronacrisis.

Ook de productie steeg het afgelopen jaar, naar iets meer dan 16 miljoen fietsen en e-bikes. Dat is een groei van zo’n 10 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dat komt onder meer door het terughalen van de productie uit andere landen naar Europa vanwege ‘de bekende logistieke verstoringen’, schrijft de organisatie. Door de coronacrisis vielen bijvoorbeeld fabrieken stil die onderdelen produceerden en ontstond ook een tekort aan computerchips en andere elektronische onderdelen. ‘Meer lokale productie en nabijheid tot de consument zijn een cruciaal onderdeel van de transitie’, zegt Erhard Büchel, president van CONEBI.

Vorig jaar werd er in totaal meer dan 1,75 miljard euro geïnvesteerd in de Europese fietsindustrie, een stijging van bijna een vijfde ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal banen in de productie steeg van 77.500 in 2020 naar bijna 87.000 vorig jaar. Volgens de brancheorganisatie werken nu in totaal ongeveer 170.000 mensen in de Europese fietssector.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hongarije: prijsplafond Russische olie geldt niet voor ons

Afspraken over een Europees prijsplafond voor Russische olie gelden niet voor olie die Hongarije per pijpleiding importeert. Dat zegt de Hongaarse minister voor Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó.

Afbeelding

Staatsschuld VS voor het eerst hoger dan 31 biljoen dollar

De Verenigde Staten zijn het nieuwe boekjaar gestart met een staatsschuld van 31,1 biljoen dollar, blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het land nadert daarmee het zelfopgelegde schuldplafond van 31,4 biljoen dollar.

Afbeelding

Remkes trekt conclusies na reeks gesprekken over stikstofbeleid

Bemiddelaar Johan Remkes brengt woensdagmiddag zijn bevindingen over het stikstofbeleid naar buiten. De ervaren bestuurder voerde de afgelopen maanden diverse gesprekken over het gevoelige onderwerp en de toekomst van landbouw en natuur in Nederland.

Afbeelding

Kinderboekenweek van start, dit keer met groen thema

De Kinderboekenweek wordt woensdag afgetrapt in ‘s-Graveland. Deze editie is het thema Gi-ga-groen!, wat betekent dat kinderboeken rondom de natuur en dieren centraal staan de komende tien dagen.

Afbeelding

OPEC+ gaat olieproductie waarschijnlijk fors verlagen

De grote olieproducerende landen verenigd in de alliantie OPEC+ komen woensdag bijeen in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen om te vergaderen over de productie.

Afbeelding

Trump wil interventie ??Hooggerechtshof in onderzoek documenten

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft in de strijd over geheime documenten die de FBI in beslag nam tijdens een huiszoeking in Trumps landgoed Mar-a-Lago in Florida, het Hooggerechtshof verzocht tussenbeide te komen.