Max Velthuijs-prijs 2022 voor Philip Hopman

Nieuws
Illustrator Philip Hopman (1961) krijgt dit jaar de Max Velthuijs-prijs. Dat heeft de jury donderdag bekendgemaakt. Hopman illustreerde vele kinder- en jeugdboeken van Nederlandse en buitenlandse auteurs als Hans Hagen, Ted van Lieshout, Astrid Lindgren en Annie M.G. Schmidt.
anp
donderdag 7 juli 2022 om 09:38
Afbeelding
beeld anp

De jury omschrijft Hopman als "een vakman die vele stijlen en perspectieven aankan en daarbij altijd een eigen signatuur heeft". Verder prijst de jury Hopman, omdat hij technisch moeilijke composities aandurft.

In een reactie laat de illustrator weten dat het winnen van de prijs hem "euforisch" maakt en dat het plezier in zijn werk voor een groot deel verband houdt met het succes van de prentenboekenreeks Boer Boris. "Dat is een heel fijne samenwerking met Ted van Lieshout. We krijgen veel positieve feedback van ouders en grootouders. Kinderen verliezen zich niet alleen in de verhalen en de tekeningen, maar de boekenserie stimuleert ook om zelf te gaan lezen. Ik vind het bijzonder dat ik mijn talent daarvoor in kan zetten."

Tentoonstelling

Naar aanleiding van het toekennen van de prijs aan Hopman brengt het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum vanaf volgend voorjaar de tentoonstelling Philip Hopman - In beeld. Hierin toont het museum een selectie originele illustraties uit het archief van de illustrator dat hij bij het museum heeft ondergebracht.

De Max Velthuijs-prijs is een driejaarlijkse oeuvreprijs voor Nederlandse illustratoren van kinderboeken. Er is een bedrag van 60.000 euro aan verbonden. De eerdere winnaars zijn Mance Post (2007), Thé Tjong-Khing (2010), Wim Hofman (2013), Dick Bruna (2016) en Sylvia Weve (2019).

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Staatsschuld VS voor het eerst hoger dan 31 biljoen dollar

De Verenigde Staten zijn het nieuwe boekjaar gestart met een staatsschuld van 31,1 biljoen dollar, blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het land nadert daarmee het zelfopgelegde schuldplafond van 31,4 biljoen dollar.

Afbeelding

Remkes trekt conclusies na reeks gesprekken over stikstofbeleid

Bemiddelaar Johan Remkes brengt woensdagmiddag zijn bevindingen over het stikstofbeleid naar buiten. De ervaren bestuurder voerde de afgelopen maanden diverse gesprekken over het gevoelige onderwerp en de toekomst van landbouw en natuur in Nederland.

Afbeelding

Kinderboekenweek van start, dit keer met groen thema

De Kinderboekenweek wordt woensdag afgetrapt in ‘s-Graveland. Deze editie is het thema Gi-ga-groen!, wat betekent dat kinderboeken rondom de natuur en dieren centraal staan de komende tien dagen.

Afbeelding

OPEC+ gaat olieproductie waarschijnlijk fors verlagen

De grote olieproducerende landen verenigd in de alliantie OPEC+ komen woensdag bijeen in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen om te vergaderen over de productie.

Afbeelding

Trump wil interventie ??Hooggerechtshof in onderzoek documenten

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft in de strijd over geheime documenten die de FBI in beslag nam tijdens een huiszoeking in Trumps landgoed Mar-a-Lago in Florida, het Hooggerechtshof verzocht tussenbeide te komen.

Afbeelding

Ruim honderd Italiaanse supporters aangehouden in Amsterdam

De politie heeft aan het einde van dinsdagmiddag in het Centraal Station van Amsterdam 103 Italiaanse supporters aangehouden. Ze waren in het bezit van gezichtsbedekkende kleding, stokken, een mes en een ruitentikker.