Torenhoge brandstofprijzen zorgen voor flink meer winst Shell

Nieuws
Olie- en gasconcern Shell rekent in het tweede kwartaal op een winst die alleen al door de hogere marges op brandstofproductie 1 miljard dollar hoger zal uitvallen dan in de voorgaande periode. De onderneming kwam met een tussentijdse handelsupdate waarin het kenbaar maakt wat het effect is van de torenhoge benzineprijzen in verschillende landen.
anp
donderdag 7 juli 2022 om 09:10
Afbeelding
beeld anp

De update van Shell is de eerste indicator van hoeveel geld er in de schatkist van de grote oliemaatschappijen vloeit als gevolg van de sterke stijging van de brandstofprijzen. De marge van de raffinage liep in de meetperiode op tot 28 dollar per vat tegen ruim 10 dollar in de eerste drie maanden van het jaar. Daarbij zal de stijging een positief effect hebben van tussen de 800 miljoen en 1,2 miljard dollar in vergelijking met de voorgaande periode, zo werd gemeld.

Shell wordt evenwel ook opgezadeld met een kostenpost nu het de resultaten van een Russisch gasproject in Oost-Siberië niet meer in de cijfers opneemt. In de update zegt Shell te rekenen op een negatief effect van tussen de 300 miljoen en 350 miljoen dollar, omdat het de resultaten van het Sakhalin-gasproject schrapt.

Door de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland vanwege de inval beloofde Shell eerder zich uit Rusland terug te trekken. In het tweede kwartaal van het jaar zal een en ander al te merken zijn in de handelsresultaten voor gas. Die vallen naar verwachting lager uit dan in het eerste kwartaal. Ook rekent Shell op eenmalige lasten tot circa 200 miljoen dollar. Deze kosten houden verband met afboekingen op putten, voorzieningen en commerciële schikkingen.

Ook de productie van olie-equivalenten zal iets lager uitvallen dan voorzien. Dat komt onder meer door extra onderhoudswerkzaamheden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vliegtuig maakt noodlanding in Praag door mogelijk explosief

Een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet onderweg naar de stad Bristol maakte zondagavond een noodlanding in Praag nadat melding was gemaakt van een mogelijk explosief aan boord. Dat zegt de luchthaven van de Tsjechische hoofdstad.

Afbeelding

Tsunamigevaar voor Amerikaans Samoa na zeebeving in Stille Oceaan

Het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) waarschuwt voor een tsunami die onder meer Samoa zou kunnen treffen, een buitengebied van de Verenigde Staten. De mogelijke tsunami is het gevolg van een zeebeving op ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Tonga in de Stille Oceaan.

Afbeelding

Kap van onveilige Mandelabrug in Zoetermeer met spoed ontmanteld

De glazen overkapping van de onveilige brug over de A12 in Zoetermeer wordt met spoed ontmanteld. Daartoe is besloten na een eerste advies van Rijkswaterstaat. Het verkeer onder de fiets- en loopbrug hoeft niet te worden stilgelegd, meldt de gemeente.

Afbeelding

VS tegen nieuwe nederzettingen Israël op Westelijke Jordaanoever

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zondag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen de vestiging van nieuwe nederzettingen door de volgende Israëlische regering.

Afbeelding

Oud-Unilevertopman Floris Maljers (89) overleden

Oud-topman Floris Maljers van Unilever is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan de Volkskrant laten weten. Maljers leidde het levensmiddelenconcern van 1984 tot 1994. Ook was hij commissaris bij diverse grote bedrijven zoals KLM, Philips en ABN AMRO.

Afbeelding

Von der Leyen wil actie tegen marktverstorende subsidies VS

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft problemen met economische plannen van de Verenigde Staten. Een wet waarmee de Amerikaanse president Joe Biden honderden miljarden dollars vrijmaakt voor de overgang naar milieuvriendelijkere technologieën..