Johnson ziet opnieuw kritische bewindslieden vertrekken

Nieuws
De onvrede over de Britse premier Boris Johnson leidt donderdag voor de derde dag op rij tot een uittocht van bewindslieden. Met het vertrek van onder anderen minister Brandon Lewis (Noord-Ierland) en onderminister Helen Whately (Financiën) komt het aantal opgestapte regeringsleden rond de vijftig te liggen.
anp
donderdag 7 juli 2022 om 08:50
Afbeelding
beeld anp

De jongste rel rondom Johnson draait om zijn keuze om begin dit jaar partijgenoot Chris Pincher een functie te geven, ondanks dat hij wist dat die werd beschuldigd van seksueel wangedrag. Pincher stapte vorige week op na berichten dat hij twee mannen zou hebben betast in een privéclub.

Meerdere partijgenoten vinden dat Johnson na een reeks schandalen niet meer in staat is om de Conservatieve Partij en het land te leiden. Lewis stelt in zijn afscheidsbrief dat hij zijn eigen integriteit niet op het spel kan zetten om de huidige politieke situatie te verdedigen. ‘Het is duidelijk dat onze partij, parlementaire collega’s, vrijwilligers en het hele land beter verdienen’, aldus de politicus.

Johnson wil ondanks de groeiende kritiek van zijn partijgenoten niet opstappen. Een maand geleden overleefde hij een interne vertrouwensstemming en die kan niet binnen een jaar opnieuw worden gehouden. Deze regel kan volgende week worden gewijzigd, nadat het partijcomité dat over de stemming gaat maandag nieuwe leden heeft gekozen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Musk wil Twitter deel maken van nieuwe ‘alles-app’

Elon Musk wil berichtendienst Twitter onderdeel maken van een zogeheten ‘alles-app’. Dat heeft de Tesla-topman in een tweet gezegd nadat bekend was geworden dat hij de overname van Twitter toch weer door wil zetten.

Afbeelding

LUMC wil tumoren effectiever behandelen met nieuw CT-systeem

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat als eerste Europese ziekenhuis een spectraal angio-CT-systeem in gebruik nemen. Daarmee kunnen ingrepen voor bijvoorbeeld lever- en nierkanker nauwkeuriger en ook efficiënter worden uitgevoerd, zegt het ziekenhuis.

Afbeelding

Hongkongse beurs schiet omhoog na terugkeer beleggers

De aandelenbeurs in Hongkong is woensdag omhoog geschoten. Beleggers keerden terug na een feestdag en trokken zich op aan de winsten op de beurzen in New York. Rentes op staatsobligaties daalden, dus waren aandelen weer erg in trek.

Afbeelding

Hongarije: prijsplafond Russische olie geldt niet voor ons

Afspraken over een Europees prijsplafond voor Russische olie gelden niet voor olie die Hongarije per pijpleiding importeert. Dat zegt de Hongaarse minister voor Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó.

Afbeelding

Staatsschuld VS voor het eerst hoger dan 31 biljoen dollar

De Verenigde Staten zijn het nieuwe boekjaar gestart met een staatsschuld van 31,1 biljoen dollar, blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het land nadert daarmee het zelfopgelegde schuldplafond van 31,4 biljoen dollar.

Afbeelding

Remkes trekt conclusies na reeks gesprekken over stikstofbeleid

Bemiddelaar Johan Remkes brengt woensdagmiddag zijn bevindingen over het stikstofbeleid naar buiten. De ervaren bestuurder voerde de afgelopen maanden diverse gesprekken over het gevoelige onderwerp en de toekomst van landbouw en natuur in Nederland.