Zonnepanelensector volgens kenners te sterk afhankelijk van China

Nieuws
Zonnepanelen en alle technologie daarachter zouden niet meer vrijwel alleen uit China moeten komen. Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) gaat het niet lukken om aan klimaatdoelen te voldoen als er geen extra toeleveringsketens in andere landen bij komen.
anp
donderdag 7 juli 2022 om 08:39
Afbeelding
beeld anp

De wereldwijde productiecapaciteit voor zonnepanelen is de afgelopen tien jaar in toenemende mate verplaatst van Europa, Japan en de Verenigde Staten naar China, staat in een nieuw rapport van de denktank voor de energiesector. De Chinezen zouden door al hun investeringen en innovatie tegenwoordig goed zijn voor meer dan 80 procent van de markt en dat aandeel loopt komende jaren waarschijnlijk nog verder op tot ruim 95 procent.

"China heeft een belangrijke rol gespeeld bij het wereldwijd verlagen van de kosten voor zonne-energie", legt IEA-directeur Fatih Birol uit. Maar het feit dat de sector zo geconcentreerd is in China brengt volgens hem ook beperkingen met zich mee. Hij wijst op vertragingen en hogere prijzen als gevolg van leveringsproblemen. Mede door de strenge coronarestricties in China komen de knelpunten de laatste tijd steeds meer naar de voorgrond.

Ongekende schaal

Maar om internationale energie- en klimaatdoelen te halen moet de wereldwijde inzet van zonnepanelen volgens schattingen van zijn bureau op een ongekende schaal groeien. Dit zou een grote extra uitbreiding van de productiecapaciteit vereisen. Bijvoorbeeld voor belangrijke grondstoffen, waaronder polysilicium, zou de capaciteit rond 2030 al meer dan twee keer zo hoog moeten liggen als nu het geval is.

In het rapport staat ook dat de zonnepanelenindustrie in China zelf voornamelijk draait op energie uit steenkool. Daar verandering in brengen helpt natuurlijk ook bij de klimaataanpak. Toch wordt dat door het IEA niet als heel groot argument genoemd om meer zonnepanelen in andere landen te laten maken. Dat komt omdat zonnepanelen de forse CO2-uitstoot in hun productiefase gemiddeld toch binnen vier tot acht maanden zouden hebben terugverdiend als ze eenmaal zelf energie opwekken. Dat is volgens de denktank relatief kort als je ervan uitgaat dat zonnepanelen zo'n 25 tot dertig jaar mee kunnen gaan.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Musk wil Twitter deel maken van nieuwe ‘alles-app’

Elon Musk wil berichtendienst Twitter onderdeel maken van een zogeheten ‘alles-app’. Dat heeft de Tesla-topman in een tweet gezegd nadat bekend was geworden dat hij de overname van Twitter toch weer door wil zetten.

Afbeelding

LUMC wil tumoren effectiever behandelen met nieuw CT-systeem

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat als eerste Europese ziekenhuis een spectraal angio-CT-systeem in gebruik nemen. Daarmee kunnen ingrepen voor bijvoorbeeld lever- en nierkanker nauwkeuriger en ook efficiënter worden uitgevoerd, zegt het ziekenhuis.

Afbeelding

Hongkongse beurs schiet omhoog na terugkeer beleggers

De aandelenbeurs in Hongkong is woensdag omhoog geschoten. Beleggers keerden terug na een feestdag en trokken zich op aan de winsten op de beurzen in New York. Rentes op staatsobligaties daalden, dus waren aandelen weer erg in trek.

Afbeelding

Hongarije: prijsplafond Russische olie geldt niet voor ons

Afspraken over een Europees prijsplafond voor Russische olie gelden niet voor olie die Hongarije per pijpleiding importeert. Dat zegt de Hongaarse minister voor Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó.

Afbeelding

Staatsschuld VS voor het eerst hoger dan 31 biljoen dollar

De Verenigde Staten zijn het nieuwe boekjaar gestart met een staatsschuld van 31,1 biljoen dollar, blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het land nadert daarmee het zelfopgelegde schuldplafond van 31,4 biljoen dollar.

Afbeelding

Remkes trekt conclusies na reeks gesprekken over stikstofbeleid

Bemiddelaar Johan Remkes brengt woensdagmiddag zijn bevindingen over het stikstofbeleid naar buiten. De ervaren bestuurder voerde de afgelopen maanden diverse gesprekken over het gevoelige onderwerp en de toekomst van landbouw en natuur in Nederland.