Inspectie: schoolgids vaak vaag over vrijwilligheid ouderbijdrage

Nieuws
Veel scholen moeten duidelijker communiceren over de vrijwilligheid van de ouderbijdrage die ze vragen, vindt de Onderwijsinspectie. Die is bezig aan een onderzoek naar de manier waarop scholen hiermee omgaan. De voorlopige uitkomst is dat meer dan de helft van de scholen in het voortgezet onderwijs hier te weinig duidelijkheid over geeft aan ouders, zo bevestigt een woordvoerder berichtgeving van de Volkskrant.
anp
donderdag 7 juli 2022 om 08:33
Afbeelding
beeld anp

De inspectie analyseerde de schoolgidsen van 160 scholen in het land. Het merendeel voldoet op het punt van ouderbijdragen niet aan de "letter van de wet", schrijft de inspectie in een brief die is verstuurd naar alle schoolbesturen in het middelbaar onderwijs. "Daar schrokken we van", aldus de directeur van de afdeling die toezicht houdt op de sector. "In het belang van de ouders en de leerlingen zien wij als inspectie erop toe dat de wet wordt nageleefd", zo besluit hij het schrijven.

In de wet staat dat de ouderbijdrage voor bijvoorbeeld schoolreizen of extra lessen altijd vrijwillig is. Als ouders die bijdrage niet overmaken, omdat ze het niet breed hebben of omdat ze dat niet willen, mogen hun kinderen sinds vorig jaar niet meer worden uitgesloten van activiteiten. Tot vorig jaar mochten scholen vervangende activiteiten opzetten. De Tweede Kamer heeft dat verboden om gelijkheid tussen leerlingen te bevorderen.

'Dwingend geformuleerde zinnen'

Wie de schoolgidsen leest, kan volgens de Inspectie van het Onderwijs echter een heel andere indruk krijgen. Scholen vragen vaak bedragen van tientallen tot honderden euro's voor extra activiteiten, zonder daarbij te vermelden dat het om een vrijwillige bijdrage gaat. De inspectie ziet vaak "dwingend geformuleerde zinnen die ouders - ten onrechte - de indruk kunnen geven dat de bijdrage niet vrijwillig is".

De brief is bewust nu naar scholen verstuurd. "Nu hebben ze nog de mogelijkheid om hun schoolgidsen voor het nieuwe schooljaar op orde te maken", legt een woordvoerder uit. Hij voegt eraan toe dat het in de communicatie van scholen niet alleen draait om de schoolgidsen, maar om "het hele pakket aan informatie" dat ze aan ouders geven. Het volledige onderzoek van de inspectie verschijnt waarschijnlijk dit najaar.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïne wil Belarus niet als voorzitter diamantwaakhond

Oekraïne wil voorkomen dat Belarus de voorzitter wordt van de internationale diamantwaakhond, het Kimberley-Proces (KP). De Oekraïners denken dat Rusland de hand heeft in het voorstel van het Oost-Europese land om de organisatie te gaan leiden.

Afbeelding

Musk wil Twitter deel maken van nieuwe ‘alles-app’

Elon Musk wil berichtendienst Twitter onderdeel maken van een zogeheten ‘alles-app’. Dat heeft de Tesla-topman in een tweet gezegd nadat bekend was geworden dat hij de overname van Twitter toch weer door wil zetten.

Afbeelding

LUMC wil tumoren effectiever behandelen met nieuw CT-systeem

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat als eerste Europese ziekenhuis een spectraal angio-CT-systeem in gebruik nemen. Daarmee kunnen ingrepen voor bijvoorbeeld lever- en nierkanker nauwkeuriger en ook efficiënter worden uitgevoerd, zegt het ziekenhuis.

Afbeelding

Hongkongse beurs schiet omhoog na terugkeer beleggers

De aandelenbeurs in Hongkong is woensdag omhoog geschoten. Beleggers keerden terug na een feestdag en trokken zich op aan de winsten op de beurzen in New York. Rentes op staatsobligaties daalden, dus waren aandelen weer erg in trek.

Afbeelding

Hongarije: prijsplafond Russische olie geldt niet voor ons

Afspraken over een Europees prijsplafond voor Russische olie gelden niet voor olie die Hongarije per pijpleiding importeert. Dat zegt de Hongaarse minister voor Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó.

Afbeelding

Staatsschuld VS voor het eerst hoger dan 31 biljoen dollar

De Verenigde Staten zijn het nieuwe boekjaar gestart met een staatsschuld van 31,1 biljoen dollar, blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het land nadert daarmee het zelfopgelegde schuldplafond van 31,4 biljoen dollar.