Chipsector in schijnwerpers op beurzen na handelsupdate Samsung

Nieuws
De Europese beurzen lijken de nieuwe handelsdag met winsten te beginnen. Vooral de chipsector weet de aandacht op zich gericht na de voorlopige handelsupdate van Samsung. Het Zuid-Koreaanse conglomeraat zette onder andere een beter dan verwachte omzet in de boeken en dat werd door beleggers beloond. Ook andere Aziatische chipbedrijven stonden op winst.
anp
donderdag 7 juli 2022 om 08:21
Afbeelding
beeld anp

In Amsterdam zal er daarom warme aandacht zijn voor chiptoeleveranciers Besi en ASMI. Ook chipmachinemaker ASML beweegt mogelijk op het succes van de Zuid-Koreanen. Samsung verwacht in het tweede kwartaal een omzetplus van 21 procent. Daarmee nam de onderneming de ergste vrees onder beleggers weg over de impact van de afzwakkende consumentenvraag en de stijgende materiaalkosten die de chipindustrie in de weg zitten. Een sector die goed is voor 550 miljard dollar.

Verder blijft de aandacht uitgaan naar maaltijdbestelbedrijven. De Europese Commissie denkt dat het Duitse Delivery Hero en andere bedrijven die in de EU maaltijden en boodschappen bezorgen, verboden prijsafspraken maken. Het hoofdkantoor van Delivery Hero in Berlijn is doorzocht. Het in Amsterdam genoteerde Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, zegt ‘voor zover wij weten niet onderzocht te worden door de Europese Commissie’. Ingewijden melden dat ook Uber Eats geen onderdeel is van het onderzoek.

Randstad

Uitzender Randstad maakte bekend branchegenoot Finite Group in Australië en Nieuw-Zeeland over te nemen. Een overnameprijs werd niet genoemd. Verder kwam olie- en gasconcern Shell met een update over de verwachte resultaten in het tweede kwartaal.

Ook de luchtvaart weet de aandacht op zich gericht. British Airways, onderdeel van IAG, maakte bekend nog eens 10.300 vluchten te schrappen om de zomerdrukte aan te kunnen. De maatschappij kampt met personeelstekorten. De rijkste man van Duitsland vergrootte zijn belang in het Duitse Lufthansa tot dik 15 procent. Klaus-Michael Kühne is daarmee nu de grootste aandeelhouder van de luchtvaartgroep.

De aandacht van beleggers zal ook uitgaan naar de G20-top op Bali, waar ook Rusland bij aanwezig is. Gastland Indonesië heeft geen gehoor gegeven aan oproepen van westerse mogendheden om Rusland daarvan uit te zonderen. De Russische minister Sergej Lavrov is daarom van de partij.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vliegtuig maakt noodlanding in Praag door mogelijk explosief

Een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet onderweg naar de stad Bristol maakte zondagavond een noodlanding in Praag nadat melding was gemaakt van een mogelijk explosief aan boord. Dat zegt de luchthaven van de Tsjechische hoofdstad.

Afbeelding

Tsunamigevaar voor Amerikaans Samoa na zeebeving in Stille Oceaan

Het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) waarschuwt voor een tsunami die onder meer Samoa zou kunnen treffen, een buitengebied van de Verenigde Staten. De mogelijke tsunami is het gevolg van een zeebeving op ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Tonga in de Stille Oceaan.

Afbeelding

Kap van onveilige Mandelabrug in Zoetermeer met spoed ontmanteld

De glazen overkapping van de onveilige brug over de A12 in Zoetermeer wordt met spoed ontmanteld. Daartoe is besloten na een eerste advies van Rijkswaterstaat. Het verkeer onder de fiets- en loopbrug hoeft niet te worden stilgelegd, meldt de gemeente.

Afbeelding

VS tegen nieuwe nederzettingen Israël op Westelijke Jordaanoever

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zondag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen de vestiging van nieuwe nederzettingen door de volgende Israëlische regering.

Afbeelding

Oud-Unilevertopman Floris Maljers (89) overleden

Oud-topman Floris Maljers van Unilever is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan de Volkskrant laten weten. Maljers leidde het levensmiddelenconcern van 1984 tot 1994. Ook was hij commissaris bij diverse grote bedrijven zoals KLM, Philips en ABN AMRO.

Afbeelding

Von der Leyen wil actie tegen marktverstorende subsidies VS

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft problemen met economische plannen van de Verenigde Staten. Een wet waarmee de Amerikaanse president Joe Biden honderden miljarden dollars vrijmaakt voor de overgang naar milieuvriendelijkere technologieën..