Chipsector in schijnwerpers op beurzen na handelsupdate Samsung

Nieuws
De Europese beurzen lijken de nieuwe handelsdag met winsten te beginnen. Vooral de chipsector weet de aandacht op zich gericht na de voorlopige handelsupdate van Samsung. Het Zuid-Koreaanse conglomeraat zette onder andere een beter dan verwachte omzet in de boeken en dat werd door beleggers beloond. Ook andere Aziatische chipbedrijven stonden op winst.
anp
donderdag 7 juli 2022 om 08:21
Afbeelding
beeld anp

In Amsterdam zal er daarom warme aandacht zijn voor chiptoeleveranciers Besi en ASMI. Ook chipmachinemaker ASML beweegt mogelijk op het succes van de Zuid-Koreanen. Samsung verwacht in het tweede kwartaal een omzetplus van 21 procent. Daarmee nam de onderneming de ergste vrees onder beleggers weg over de impact van de afzwakkende consumentenvraag en de stijgende materiaalkosten die de chipindustrie in de weg zitten. Een sector die goed is voor 550 miljard dollar.

Verder blijft de aandacht uitgaan naar maaltijdbestelbedrijven. De Europese Commissie denkt dat het Duitse Delivery Hero en andere bedrijven die in de EU maaltijden en boodschappen bezorgen, verboden prijsafspraken maken. Het hoofdkantoor van Delivery Hero in Berlijn is doorzocht. Het in Amsterdam genoteerde Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, zegt ‘voor zover wij weten niet onderzocht te worden door de Europese Commissie’. Ingewijden melden dat ook Uber Eats geen onderdeel is van het onderzoek.

Randstad

Uitzender Randstad maakte bekend branchegenoot Finite Group in Australië en Nieuw-Zeeland over te nemen. Een overnameprijs werd niet genoemd. Verder kwam olie- en gasconcern Shell met een update over de verwachte resultaten in het tweede kwartaal.

Ook de luchtvaart weet de aandacht op zich gericht. British Airways, onderdeel van IAG, maakte bekend nog eens 10.300 vluchten te schrappen om de zomerdrukte aan te kunnen. De maatschappij kampt met personeelstekorten. De rijkste man van Duitsland vergrootte zijn belang in het Duitse Lufthansa tot dik 15 procent. Klaus-Michael Kühne is daarmee nu de grootste aandeelhouder van de luchtvaartgroep.

De aandacht van beleggers zal ook uitgaan naar de G20-top op Bali, waar ook Rusland bij aanwezig is. Gastland Indonesië heeft geen gehoor gegeven aan oproepen van westerse mogendheden om Rusland daarvan uit te zonderen. De Russische minister Sergej Lavrov is daarom van de partij.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Staatsschuld VS voor het eerst hoger dan 31 biljoen dollar

De Verenigde Staten zijn het nieuwe boekjaar gestart met een staatsschuld van 31,1 biljoen dollar, blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het land nadert daarmee het zelfopgelegde schuldplafond van 31,4 biljoen dollar.

Afbeelding

Remkes trekt conclusies na reeks gesprekken over stikstofbeleid

Bemiddelaar Johan Remkes brengt woensdagmiddag zijn bevindingen over het stikstofbeleid naar buiten. De ervaren bestuurder voerde de afgelopen maanden diverse gesprekken over het gevoelige onderwerp en de toekomst van landbouw en natuur in Nederland.

Afbeelding

Kinderboekenweek van start, dit keer met groen thema

De Kinderboekenweek wordt woensdag afgetrapt in ‘s-Graveland. Deze editie is het thema Gi-ga-groen!, wat betekent dat kinderboeken rondom de natuur en dieren centraal staan de komende tien dagen.

Afbeelding

OPEC+ gaat olieproductie waarschijnlijk fors verlagen

De grote olieproducerende landen verenigd in de alliantie OPEC+ komen woensdag bijeen in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen om te vergaderen over de productie.

Afbeelding

Trump wil interventie ??Hooggerechtshof in onderzoek documenten

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft in de strijd over geheime documenten die de FBI in beslag nam tijdens een huiszoeking in Trumps landgoed Mar-a-Lago in Florida, het Hooggerechtshof verzocht tussenbeide te komen.

Afbeelding

Ruim honderd Italiaanse supporters aangehouden in Amsterdam

De politie heeft aan het einde van dinsdagmiddag in het Centraal Station van Amsterdam 103 Italiaanse supporters aangehouden. Ze waren in het bezit van gezichtsbedekkende kleding, stokken, een mes en een ruitentikker.