VN: afgelopen drie maanden forse toename armoede

Nieuws
Door de forse stijging van de voedsel- en energieprijzen is volgens de Verenigde Naties het aantal mensen dat in extreme armoede leeft de afgelopen drie maanden met nog eens 71 miljoen toegenomen. Het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) meldt in een donderdag vrijgegeven rapport dat belastingverlagingen en algemene energiesubsidies minder effectief zijn dan rechtstreekse betalingen aan de ergst getroffenen om hen zo uit de armoede te houden.
anp
donderdag 7 juli 2022 om 07:03
Afbeelding
beeld anp

‘Het rapport concludeert dat gerichte geldoverdrachten eerlijker en kosteneffectiever zijn dan algemene subsidies’, aldus de UNDP. Maatregelen zoals het verlagen van belastingen op benzine helpen op korte termijn, maar ze vergroten de ongelijkheid en verergeren de klimaatcrisis op lange termijn, omdat mensen meer auto kunnen rijden als de benzineprijzen lager zijn. Volgens de UNDP is het vooral de rijkste 20 procent van de bevolking die profiteert van energiesubsidies. Gerichte financiële steun zou daarentegen vooral ten goede komen aan de allerarmsten.

Als oorzaken van de huidige crisis noemt het rapport de coronapandemie en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, waardoor geen graan kan worden uitgevoerd. Met name arme huishoudens in landen in de westelijke Balkan, aan de Kaspische Zee en ten zuiden van de Sahara worden hierdoor zwaar getroffen. Als de rente stijgt door toegenomen inflatie lopen tientallen ontwikkelingslanden het risico de invoer van voedsel of energie niet meer te kunnen betalen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vliegtuig maakt noodlanding in Praag door mogelijk explosief

Een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet onderweg naar de stad Bristol maakte zondagavond een noodlanding in Praag nadat melding was gemaakt van een mogelijk explosief aan boord. Dat zegt de luchthaven van de Tsjechische hoofdstad.

Afbeelding

Tsunamigevaar voor Amerikaans Samoa na zeebeving in Stille Oceaan

Het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) waarschuwt voor een tsunami die onder meer Samoa zou kunnen treffen, een buitengebied van de Verenigde Staten. De mogelijke tsunami is het gevolg van een zeebeving op ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Tonga in de Stille Oceaan.

Afbeelding

Kap van onveilige Mandelabrug in Zoetermeer met spoed ontmanteld

De glazen overkapping van de onveilige brug over de A12 in Zoetermeer wordt met spoed ontmanteld. Daartoe is besloten na een eerste advies van Rijkswaterstaat. Het verkeer onder de fiets- en loopbrug hoeft niet te worden stilgelegd, meldt de gemeente.

Afbeelding

VS tegen nieuwe nederzettingen Israël op Westelijke Jordaanoever

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zondag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen de vestiging van nieuwe nederzettingen door de volgende Israëlische regering.

Afbeelding

Oud-Unilevertopman Floris Maljers (89) overleden

Oud-topman Floris Maljers van Unilever is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan de Volkskrant laten weten. Maljers leidde het levensmiddelenconcern van 1984 tot 1994. Ook was hij commissaris bij diverse grote bedrijven zoals KLM, Philips en ABN AMRO.

Afbeelding

Von der Leyen wil actie tegen marktverstorende subsidies VS

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft problemen met economische plannen van de Verenigde Staten. Een wet waarmee de Amerikaanse president Joe Biden honderden miljarden dollars vrijmaakt voor de overgang naar milieuvriendelijkere technologieën..