Voormalig Hofstadgroep-lid Samir A. staat weer terecht

Nieuws
Voormalig Hofstadgroep-lid Samir A. staat opnieuw terecht. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van het inzamelen van geld voor vrouwen en kinderen in IS-gebied, maar ook van deelname aan een jihadistische terroristische organisatie.
anp
donderdag 7 juli 2022 om 05:11
Afbeelding
beeld anp

De 35-jarige A. is eerder veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf voor terrorisme en kwam in september 2013 vrij. Hij was lid van de Hofstadgroep, een netwerk van radicaal-islamitische jongeren. Ook Mohammed B., de moordenaar van cineast Theo van Gogh, werd tot die groep gerekend.

A. werd eind juni 2020 opgepakt op verdenking van het financieren van terrorisme. Het OM beschuldigt A. ervan dat hij met hulp van een zogeheten hawalabankier 33 IS-vrouwen geld stuurde of hielp ontsnappen uit kampen in Syrië. Van hen staan er 22 op de nationale sanctielijst terrorisme. A. vindt dat hij niet strafbaar is, en dat hij de vrouwen daar hielp met hun eerste levensbehoeften en om weg te komen uit de kampen.

Tijdens inleidende zittingen kwamen er meer verdenkingen bij. Zo zou hij terreurorganisatie Islamitische Staat in 2017 in verkapte bewoordingen hebben gevraagd om explosieven of wapens voor een aanslag in Nederland. Zijn advocaat ontkent dat en noemt het bewijsmateriaal onbetrouwbaar.

A. staat terecht met twee anderen die van terrorismefinanciering worden verdacht. De rechtbank in Rotterdam trekt vijf zittingsdagen uit voor de zaak. De strafeis tegen A. wordt woensdag 13 juli verwacht.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Musk wil Twitter deel maken van nieuwe ‘alles-app’

Elon Musk wil berichtendienst Twitter onderdeel maken van een zogeheten ‘alles-app’. Dat heeft de Tesla-topman in een tweet gezegd nadat bekend was geworden dat hij de overname van Twitter toch weer door wil zetten.

Afbeelding

LUMC wil tumoren effectiever behandelen met nieuw CT-systeem

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat als eerste Europese ziekenhuis een spectraal angio-CT-systeem in gebruik nemen. Daarmee kunnen ingrepen voor bijvoorbeeld lever- en nierkanker nauwkeuriger en ook efficiënter worden uitgevoerd, zegt het ziekenhuis.

Afbeelding

Hongkongse beurs schiet omhoog na terugkeer beleggers

De aandelenbeurs in Hongkong is woensdag omhoog geschoten. Beleggers keerden terug na een feestdag en trokken zich op aan de winsten op de beurzen in New York. Rentes op staatsobligaties daalden, dus waren aandelen weer erg in trek.

Afbeelding

Hongarije: prijsplafond Russische olie geldt niet voor ons

Afspraken over een Europees prijsplafond voor Russische olie gelden niet voor olie die Hongarije per pijpleiding importeert. Dat zegt de Hongaarse minister voor Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó.

Afbeelding

Staatsschuld VS voor het eerst hoger dan 31 biljoen dollar

De Verenigde Staten zijn het nieuwe boekjaar gestart met een staatsschuld van 31,1 biljoen dollar, blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het land nadert daarmee het zelfopgelegde schuldplafond van 31,4 biljoen dollar.

Afbeelding

Remkes trekt conclusies na reeks gesprekken over stikstofbeleid

Bemiddelaar Johan Remkes brengt woensdagmiddag zijn bevindingen over het stikstofbeleid naar buiten. De ervaren bestuurder voerde de afgelopen maanden diverse gesprekken over het gevoelige onderwerp en de toekomst van landbouw en natuur in Nederland.