FNV stapt uit polderoverleg over werk met gevaarlijke stoffen

Nieuws
FNV trekt zich terug uit het polderoverleg over werk met gevaarlijke stoffen. Volgens de vakbond nemen werkgevers en overheid het overleg niet serieus genoeg. "De maat is vol. Wij willen niet langer als schaamlap dienen voor bedrijven en overheid", zegt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong in een verklaring.
anp
woensdag 6 juli 2022 om 16:48
Afbeelding
beeld anp

Het gaat om de commissie Grenswaarden bij de Sociaal-Economische Raad (SER). Daar wordt bijvoorbeeld gepraat over veilig werken met kankerverwekkende stoffen, zoals chroom-6, houtstof en asbest. Vakbonden en werkgevers adviseren de overheid hierover al decennia.

Maar de grootste vakbond van Nederland zou "tegen een muur van onwil" oplopen bij veel bedrijven. Zij stellen het maken van winst boven de gezondheid van werknemers, aldus FNV. Daarbij zou ook de Arbeidsinspectie veel te vrijblijvend te werk gaan bij het controleren van bedrijven.

Voorstellen

Volgens Jong heeft FNV door de jaren heen voorstellen gedaan om de manier van werken in de commissie te verbeteren. Zo heeft de bond voorgesteld dat er ook een commissie met experts zou moeten worden opgezet. Die zou de haalbaarheid van door de Gezondheidsraad aangedragen grenswaarden voor stoffen onafhankelijk moeten checken.

Daarnaast wil FNV dat de Inspectie gevaarlijke stoffen systematisch gaat volgen en monitoren. Eind april stelde de bond daarover een ultimatum tot 1 juli aan minister Karien van Gennip van Sociale Zaken. "Maar de minister en de Arbeidsinspectie blijven volharden in vrijblijvendheid", geeft Jong aan. "De SER zou zelf maar een expertcommissie moeten oprichten. Daarmee legt de minister de bal weer terug in de polder en verandert er niets."

Te belangrijk

Het stoort de bond dat de informatie over de haalbaarheid nu feitelijk door de werkgevers zelf bepaald wordt. Daarbij leveren zij in de ogen van FNV informatie aan die lang niet altijd deugt. Werknemers zouden hiervan de dupe zijn. De bond verwijst naar cijfers van het RIVM waaruit blijkt dat er de afgelopen tien jaar zo’n 35.000 werknemers vroegtijdig zijn overleden aan kanker die zij opliepen op het werk.

Werkgeverskoepel VNO-NCW laat weten de stap van FNV "zeer jammer" te vinden. "Werkgevers hebben geen enkele baat bij uitval en iedereen moet veilig kunnen werken", geeft een woordvoerder aan.

FNV wil niet vooruitlopen op hoe het nu verder moet. VNO-NCW stelt dat de processen binnen de SER in ieder geval niet zullen worden gestaakt. "Wij werken verder aan dit traject met onderzoek en experts binnen de SER want het thema is te belangrijk om te laten liggen."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Musk wil Twitter deel maken van nieuwe ‘alles-app’

Elon Musk wil berichtendienst Twitter onderdeel maken van een zogeheten ‘alles-app’. Dat heeft de Tesla-topman in een tweet gezegd nadat bekend was geworden dat hij de overname van Twitter toch weer door wil zetten.

Afbeelding

LUMC wil tumoren effectiever behandelen met nieuw CT-systeem

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat als eerste Europese ziekenhuis een spectraal angio-CT-systeem in gebruik nemen. Daarmee kunnen ingrepen voor bijvoorbeeld lever- en nierkanker nauwkeuriger en ook efficiënter worden uitgevoerd, zegt het ziekenhuis.

Afbeelding

Hongkongse beurs schiet omhoog na terugkeer beleggers

De aandelenbeurs in Hongkong is woensdag omhoog geschoten. Beleggers keerden terug na een feestdag en trokken zich op aan de winsten op de beurzen in New York. Rentes op staatsobligaties daalden, dus waren aandelen weer erg in trek.

Afbeelding

Hongarije: prijsplafond Russische olie geldt niet voor ons

Afspraken over een Europees prijsplafond voor Russische olie gelden niet voor olie die Hongarije per pijpleiding importeert. Dat zegt de Hongaarse minister voor Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó.

Afbeelding

Staatsschuld VS voor het eerst hoger dan 31 biljoen dollar

De Verenigde Staten zijn het nieuwe boekjaar gestart met een staatsschuld van 31,1 biljoen dollar, blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het land nadert daarmee het zelfopgelegde schuldplafond van 31,4 biljoen dollar.

Afbeelding

Remkes trekt conclusies na reeks gesprekken over stikstofbeleid

Bemiddelaar Johan Remkes brengt woensdagmiddag zijn bevindingen over het stikstofbeleid naar buiten. De ervaren bestuurder voerde de afgelopen maanden diverse gesprekken over het gevoelige onderwerp en de toekomst van landbouw en natuur in Nederland.