Helft lokale en regionale politici ervaarde agressie

Nieuws
Bijna de helft van de burgemeesters, raads- en Statenleden heeft het afgelopen jaar te maken gehad met agressie of intimidatie. Dat is bijna een verdubbeling in vergelijking met 2014, toen een kwart van de lokale en provinciale bestuurders en volksvertegenwoordigers daarmee werd geconfronteerd.
anp
woensdag 6 juli 2022 om 16:40
Afbeelding
beeld anp

Ook ruim een op de drie ambtenaren heeft in 2021 te maken gehad met agressie of geweld. Dat staat in de Monitor Integriteit en Veiligheid 2022 die minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

"Het zijn echt heftige cijfers", zegt Bruins Slot in een toelichting. "Zeker de laatste jaren is de groei echt heel erg scherp." Duidelijke oorzaken heeft ze niet. Daar wordt de komende tijd onderzoek naar gedaan.

"We willen echt scherp krijgen waar het 'm in zit." De bedreigingen zijn volgens haar zeer uiteenlopend. "Het zijn vreselijke doodsbedreigingen, het gaat om scheldpartijen. Maar wat het ook is: het is onacceptabel."

Of de verstrekkende coronamaatregelen een oorzaak van de toenemende agressie zijn, kan de minister nu nog niet zeggen. Wel is duidelijk dat in de coronaperiode een verschuiving plaatsvond van fysieke naar onlinebedreigingen en -intimidatie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Anderhalf miljoen mensen zien Ajax verliezen

Het verlies van Ajax tegen Napoli met 1-6 werd dinsdagavond op televisie gezien door ruim 1,5 miljoen mensen. De wedstrijd staat daarmee niet op de eerste plek in de kijkcijferlijst van de Stichting Kijkonderzoek (SKO), maar op plek 2.

Afbeelding

Rover: NS kiest te makkelijk voor schrappen treinen

Reizigersorganisatie Rover vindt dat de NS te makkelijk kiest voor het schrappen van treinen om de problemen door het personeelstekort op te lossen. Samen met andere consumentenorganisaties schrijft Rover dat de treinmaatschappij veel meer kan doen.

Afbeelding

Oekraïne wil Belarus niet als voorzitter diamantwaakhond

Oekraïne wil voorkomen dat Belarus de voorzitter wordt van de internationale diamantwaakhond, het Kimberley-Proces (KP). De Oekraïners denken dat Rusland de hand heeft in het voorstel van het Oost-Europese land om de organisatie te gaan leiden.

Afbeelding

Musk wil Twitter deel maken van nieuwe ‘alles-app’

Elon Musk wil berichtendienst Twitter onderdeel maken van een zogeheten ‘alles-app’. Dat heeft de Tesla-topman in een tweet gezegd nadat bekend was geworden dat hij de overname van Twitter toch weer door wil zetten.

Afbeelding

LUMC wil tumoren effectiever behandelen met nieuw CT-systeem

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat als eerste Europese ziekenhuis een spectraal angio-CT-systeem in gebruik nemen. Daarmee kunnen ingrepen voor bijvoorbeeld lever- en nierkanker nauwkeuriger en ook efficiënter worden uitgevoerd, zegt het ziekenhuis.

Afbeelding

Hongkongse beurs schiet omhoog na terugkeer beleggers

De aandelenbeurs in Hongkong is woensdag omhoog geschoten. Beleggers keerden terug na een feestdag en trokken zich op aan de winsten op de beurzen in New York. Rentes op staatsobligaties daalden, dus waren aandelen weer erg in trek.